Jussi Ahon kolumni: FC Jazzilla luomisen tuskaa

FC Jazz on ollut alkukaudella pallopeleissä tyypillisen ongelman parissa. Kahdeksan pelatun ottelun jälkeen Jazz on onnistunut viimeistelemään maaleja vain kolmessa ottelussa. Toki nousijajoukkueen pelaaminen on ollut ajoittain erittäin hyvällä tasolla, mutta luomisen tuska on kova maalinteossa. Kuten Antti Sumiala on moneen otteeseen todennut  – maalinteko on tahtolaji, johon pitää löytyä nälkää ja luovuutta.

Juuri nälkä ja luovuus ovat olleet porilaisryhmän ongelma maalittomissa otteluissa. Voidaan tietysti spekuloida, onko joukkueessa riittävän hyviä pelaajia viimeistelemään Ykkösen tasolla? Ykkönen on eri kuin Kakkonen manuaalivaihteissa autossakin. Silti suurin ongelma viimeistelyssä Jazzilla on luovuudessa ja tahdossa. Taitoa ei ole kaikilla, mutta tahtoa pitäisi olla Ykkösenkin sarjatason pelaajilla.

Toinen ongelma paprikapaidoilla on materiaalin kapeus. Joukkueessa on tälläkin hetkellä materiaaliin nähden liikaa loukkaantumisia. Edellisessä ottelussa loukkaantui hyökkäyspelin johtohahmo Plump Jusufi, kun sairaslistalla on jo entuudestaan Ilkka Santahuhta ja Prince Labnet. Vaihtopenkillä on nuoria pelaajia, joiden aika on vielä edessä. Eli käytännössä penkiltä valmennusjohto ei saa mitään lisäarvoa joukkueen pelaamiseen. Seuran tavoitteena on sarjapaikan säilyttäminen Ykkösessä, siihen tavoitteeseen on olemassa täysin realistiset mahdollisuudet, mutta maalipaikoille pitää jatkossa päästä, ja niistä onnistua myös viimeistelemään.

Viime kaudella Kakkosessa FC Jazzille maaleja iskenyt Samu-Petteri Mäkelä pelaa nyt Musan Salamassa. Siellä verkot ovat taas heiluneet. Jazz ja Mäkelä eivät jostain syystä päässeet yhteisymmärrykseen tämän kauden sopimuksesta. Nyt ehkä kannattaisi yrittää hieroa sopimusta uudelleen.

Todella positiivisena asiana näen runsaan yleisömäärän Porin stadionilla. FC Jazz on kerännyt jokaiseen kotiotteluun noin puolitoista tuhatta katsojaa. Se on hieno määrä tälle sarjatasolle. Siinä vaiheessa kun maaliverkot alkavat soida ja kotivoittoja tulla, niin väkimäärät tulevat tästä vielä kasvamaan.
 Porilaisjoukkueen puolustuspelaaminen on ollut pääsääntöisesti hyvää tasoa, vaikka kotipeleissä muutama helppo maali onkin annettu vastustajille.  Jazzin samba vaan kohdilleen ja taas alkaa näyttä entistä valoisammalta. Mihinkään synkkyyteen ei joukkueessa ole syytä vaipua. Iloinen, reipas ja ennen kaikkea tahdikas tekeminen esiin, niin hyvä tulee!

 

JUSSI AHO

Tuntematon