Jussi Ahon yläkulma: Ajojahti päällä

Jääkiekkoliiga alkoi taas ja samalla alkoi keskustelut milloin mistäkin epäkohdista. Kaksi viikkoa pelattu ja suurimman kuran niskoilleen on saanut Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä. Järvelä on ollut pitkään Liigan palkkalistoilla erotuomaritoiminnan johtajana. Vaikka työnimike on nykyisin eri, niin käytännössä toimenkuva Järvelällä on täysin entinen.
 
Yle teki viime viikolla kyselyn Liigan nykyisille tuomareille sekä valmentajille ja joukkueiden kapteeneille. Kyselyn tulos oli Järvelän kannalta jopa dramaattinen. Johdossa on pahasti vikaa, oli kyselyn yksiselitteinen tulos. Erotuomareiden toiminnasta on kautta aikain riittänyt parranpärinää. Tuomareiden tehtävä kaukalossa on hyvin epäkiitollinen. Kiitosta tulee harvoin, mutta kritiikkiä sitäkin enemmän. Mistä tämä johtuu? Se johtuu suoraan sanottuna epäsuorista linjauksista.
 
Aina uuden kauden alkaessa kyttäillään kaukalossa muutama pelikierros, mitä saa tehdä ja mitä ei. Silti linjaukset eivät aina selviä. Entinen liigatuomari Sami Partanen purki rajusti tuntojaan viime viikolla Yle Puheen haastattelussa. Partanen kertoi väsyneensä Järvelän toimintatapoihin. Kuraa tuli kuulemma niskaan lähes aina muutaman päivän viiveellä juuri Järvelältä. Jokaisessa ottelussa on otteluvalvoja, jonka tehtäviin kuuluu mm. tuomareiden työskentelyn seuraaminen ja heille palautteen antaminen pelin jälkeen. Partasen mukaan näillä palautteilla ei ollut mitään merkitystä. Hänen mukaansa usein otteluvalvojan palaute pelin oli positiivinen, mutta Järvelä antoi kuraa niskaan esimerkiksi pelin jälkeisenä päivänä, kun oli saanut kritiikkiä seurojen toimareilta tai valmentajilta.
 
Toinen iso ongelma Partasen mukaan oli ns. kuppikunnissa. Hänen mukaansa tietyt tuomarit olivat ns. Järvelän miehiä, jotka eivät kritiikkiä saaneet. Puuttui siis tasavertaisuus. Toisaalta tämän tyyppiset ongelmat ovat olleet tavallisessa arjen työelämässä jo pitkään. Toiset vaan ovat pomojen suosiossa toiset taas vähemmän suosiossa. Näin tämä on aina mennyt ja tulee menemään. Jos Liigan erotuomaripomo Järvelä vaihdetaan, niin poistuuko ongelmat? Väitän, että pitkässä juoksussa eivät poistu.
 
Linjauksissa ja toimintatavoissa voidaan kyllä toimintaa kehittää ja paljonkin. Haukkumalla ja potkimalla tulee koirastakin sekopäinen. Pitäisi luoda selkeät linjaukset Liigan ja seurojen halusta kaukalon sääntöjä tulkittaessa. Tuomareiden palautejärjestelmän pitää olla yhdenmukainen jokaista tuomaria kohtaan. Ei voi olla mustia lampaita matkassa. 
Vain kehittävällä yhteistyöllä saadaan parempia tuloksia aikaiseksi. Eli jos tuomarijohto vaihdetaan, pitää vaihtaa myös toimintatapoja. Aina on varaa kehittää, mutta haukkumalla ei juuri mitään kehitystä aikaiseksi saada.
 
JUSSI AHO

 

Tuntematon