Jussi Ahon yläkulma: Erikoisia finaalimaaleja

Kotimaisen kiekkokauden huipennus Liigan viidennessä finaalissa saattoi ratkaista mestaruuden Tapparalle jo eilen. Mikäli Kärpät kykeni voittoon Oulun Raksilassa, niin sarja jatkuu huomenna Tampereen Hakametsässä. 
 
Finaalisarja on ollut värikäs, jossa tapahtumia on riittänyt. On piisannut niinkin hyvin, että parranpärinää on ollut mukavasti pelien myös hallien käytävillä pelien päätyttyä. On tosin myönnettävä, että erikoisia maaleja on tehty. Ainakin ne ovat syntyneet erikoisten tuomaritulkintojen seurauksena. 
 
Edellisen ottelun ratkaisu syntyi ensimmäisessä jatkoerässä tšekkihyökkääjä Tomas Plihalin toimesta. Kärppien tulkinnan mukaan Plihal ajoi tylysti kärppävahti Jussi Rynnäksen päälle, joten maalivahdin koskemattomuutta loukattiin. Porilaisen otteluvalvoja Pertti Juholan mukaan mitään kontaktia ei hänen mukaansa ollut. Todellisuudessa kyllä oli, mutta Plihal osui Rynnäksen päähän hetkellä, jolloin Rynnäs oli jo kadottanut kiekon ja se oli jo lipumassa maaliin. 
 
Toinen erikoinen ratkaiseva maali syntyi toisessa finaalissa, jossa tehtiin selkeä paitsiomaali. Siis ainakin toisen osapuolen mielestä näin tapahtui. Täytyy nyt ihan rehdisti myöntää, etten tiedä miten sääntökirja tilanteen tulkitsee. Kun puolustava joukkue saa kiekon vastustajan paineesta selkeästi yli siniviivan, mutta puolustusasemassa olleen joukkueen pelaaja toimittaa sen heti uudelleen omalle alueelle pelatakseen kiekon omalle pelaajalle. Tämä saattaa kumota paitsion, mutta miten asia muuttuu, kun siihen osuu mailallaan hyökkäävän joukkueen pelaaja siinä keskialueen tilanteessa? Tässä tilanteessa kiekko osui Kärppien Ben Maxwellin mailaan. Tilanteen jatkoseurauksena Kärpät teki maaliin. 
 
Mielenkiintoista tulkintaa, mutta mikä siis on oikea tuomio? Jos sitä ei osaa tulkita edes tuomarit, eivät valmentajat, eivät pelaajat, eikä 20 vuotta lajia työkseen seurannut selostaja niin vaikeaksi menee.
 
Jääkiekon MM- kisat lähestyvät. Kiekko putoaa jäähän Valko-Venäjän Minskissä 9. toukokuuta. Leijonat pelaa ensimmäisen ottelun lauantaina 10. toukokuuta Latviaa vastaan. Näissä karkeloissa on se hyvä puoli, että silloin ovat kaikki suomalaiset samalla puolella. Mielenkiinnolla odotan myös sitä, että pelaako kisoissa yhtään entistä tai nykyistä Lukon tai Ässien pelaajaa. Se tuo kisojen seuraamiseen aina hienon lisä mausteen, jos ns. oman kylän poikia on mukana joukkueessa. Veikkaan, että ex-ässä Veli-Matti Savinainen kisoissa nähdään, mutta onko muita mukana? Se onkin jo toinen juttu.

JUSSI AHO

Tuntematon