Jussi Ahon yläkulma: Hagman sai ketsuppipullon auki

Porin Ässät jatkaa edelleen voittamattomana joukkueena Isomäen kiekkopyhätössä. Viime lauantaina Pata kukisti viime kauden hopeajoukkue Tapparan.

Ottelu meni kuitenkin pisimmän kaavan kautta, vaikka ottelun puolivälissä Ässät näytti menevän menojaan. Kahden maalin johtoasemassa Pekka Virran suojatit pääsivät pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Siinä oli paikka taittaa Tapparan kirves, vaan kuinka kävikään. Ässät marssitti jäälle ylivoimaansa viisi hyökkääjää. Sinänsä mielenkiintoinen kokeilu, mutta tulosta ei tullut. Epäilen, ettei tuota kombinaatiota ole juurikaan harjoiteltu.

Ylivoimapelaaminen on kyllä yksi alkukauden suurimmista muutoksista. Viime vuosina Ässien ylivoimapelaamista on parjattu, mutta nyt Pata on ylivoimapelin tehokkuudessa Liigan TOP-5 kastissa.

Toisaalta kaikki keinot käyttöön -tyyli on allekirjoittaneen mieleen. Kuten Ässien hallituksen takavuosien puheenjohtaja Jouko Kauppila lanseerasi: ”Kaikki kivet käännetään!” Sitä Ässien nykyvalmennus on totta vie käyttänyt. Eihän oikeaa valmennustapaa periaatteessa ole edes olemassa. Joku toimii jossain ja joku taas ei. Tuleeko puurosta liian löysää, jos sitä jatkuvasti sekoitetaan? Varmaa on ainakin se, että se jähmettyy pahasti jos ei sekoiteta ollenkaan.
Niklas Hagman oli edellisen kotimatsin suuri hahmo. 800 NHL-ottelun mies sai apinan selästään avaamalla kauden maalitilinsä peräti kahdella maalilla. Kruununa kakun päälle tuli vielä hieno esityö Sami Lähteenmäen maaliin, josta napsahti ansaittu syöttöpiste.

Suurin ongelma porilaisten pelissä on syöttöpeli. Ajoitukset eivät osu kohdalleen keskialueella, eikä oikein omissakaan. Lisäksi hyökkäys- ja puolustuspelin tasapaino ei ole balanssissa. Pitkälti näistä seikoista on johtunut suuri virhemäärä varsinkin vierasotteluissa.

Luulen Ässien lähiviikkoina yksinkertaistavan pelaamistaan varsinkin oman pään lähdöissä. Puolustajista Ville Uusitalo on ollut lähimpänä omaa tasoaan. Tunnustusta pitää antaa myös tulokaspuolustaja Valtteri Parikalle. Nuorukainen on pelannut viisaasti peruspeliä.

Tiistaina Oulussa Ässät pelasi kauden parhaan eränsä vieraskentällä. Lähdöt omista olivat yksinkertaisempia, mutta toisessa erässä ottelu suli Severi Sillanpään 2+2 minuutin jäähyyn. Kärpät iski 3–1 ja ottelu oli ohi.

Helppoa ei ole Lukollakaan. Tiistaina Lukko kärsi 4–7 tappion sarjakärki Pelicansille. Lukko sai otteluun mahdollisimman huonon startin, kun maalivahti Ryan Zabolski päästi alle viidessä minuutissa kaksi helppoa maalia. Satakunnan kiekkoylpeyksillä on runsaasti töitä tehtävänä.

JUSSI AHO

Kirjoittaja on Satakunnan Viikon kiekkoanalyytikko.

Tuntematon