Jussi Ahon yläkulma: Lukko kaivoi kultaa, mutta sai sentään pronssia

Satakuntalainen jääkiekkokausi on nyt paketoitu. Rauman Lukko otti maanantaina kotijäällä Äijänsuolla sen mitä otettavissa oli. Pronssimitali on seuran historian kuudes, eli ei niitäkään liiaksi ole. 
 
Mestaruutta Risto Dufvan suojatit olivat hakemassa, mutta se haave romuttui Tampereen Hakametsän jäähän viime lauantaina. Lukon suuri unelma ottaa seurahistorian toinen mestaruus jäi tulevien kausien haaveeksi. Viisikymmentäyksi vuotta sitten voitettu mestaruus (1963) ei saanut paria ainakaan tänä keväänä. 
 
On syytä ottaa esille Lukon pronssiseen mitaliin johtaneen kauden onnistujat. Ensinnäkin pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalon löytö Amerikasta, maalivahti Ryan Zapolski oli painonsa arvoinen pronssia Lukon maalilla. Hänen torjuntansa olisivat hyvin riittäneet vaikka mestaruuteen saakka, mutta yhtään maalia hän ei kykene tekemään. 
 
Konkariosaston turkulaisvahvistukset Petteri Nummelin, Ville Vahalahti ja Aki Uusikartano olivat isossa roolissa. Tosin heistä vain Vahalahti onnistui pelaamaan ehyen kauden ilman loukkaantumisia. Pronssipelissä maanantaina Uusikartano ei ollut syystä tai toisesta kokoonpanossa, ja hänen paikallaan pelasi Juhani Jasu. Liedon kullankaivajan kausi Lukossa oli kaksijakoinen. Yksivuotisella sopimuksella Lukossa pelannut Uusikartano ei aina sopinut Dufvan pelisuunnitelmaan, eikä kokoonpanoon. Niin huikea sentteri kun Uusikartano onkin, niin väitän, ettei hän enää koskaan Lukossa pelaa. Eikä olisi pelannut tälläkään kaudella ilman Hannu Vanhataloa. Mies kun sattuu olemaan ”Hämpin” suosikkeja jo vuosien takaa. 
 
Petteri Nummelin näytti, että 41-vuotias pelimies on edelleen kiekollisena maailmanluokan pelimies. Tuon ikäisen pelurin ainoa ongelma on loukkaantumisherkkyys ja palautuminen rasituksesta. On fysiikan laki, ettei nelikymppinen ole enää kaksikymppinen. 
 
Koko kauden Lukon ykkössentterinä pelannut Aaron Gagnon oli myös yksi joukkueen onnistujia ja kantavia voimia. Pyyteetöntä työtä tekevä mainio kahden suunnan sentteri oli RD:n luottomiehiä. Puolustajista on syytä mainita myös kahdeksan mestaruuden mies Ilkka Mikkola. Kokenut oululainen pelasi ehjän kauden Lukon takalinjoilla. Lisäksi nuori puolustaja Jesse Virtanen teki seuran omana kasvattina hienon läpimurron liigatasolle. 
 
Vain yksi voi voittaa. Se on kylmä totuus tässäkin kilpaurheilussa. Pieni SaiPa Lappeenrannasta halusi sekin mitalin, mutta vain luu jäi käteen hienosta kaudesta huolimatta. Luu tulee jäämään käteen myös Kärpille tai Tapparalle. Voidaan toki todeta, että hopea on hieno saavutus. Mutta se on hävitty case. Lukon pronssi on voitettu!
 
JUSSI AHO

 

Tuntematon