Jussi Ahon yläkulma: Lukko tasaisen Liigan kärjessä

Kotoista jääkiekkoliigaa on pelattu jo yli kymmenen kierrosta. Kovin odotuksin ja satsauksin kauteen lähtenyt Rauman Lukko oli sarjan piikkipaikalla tätä juttua kirjoittaessani maanantaina. Ässien sijoitus oli kahdeksas. 

 
Nuorekkaan pataryhmän esitykset ovat ailahdelleet alkukauden aikana. Esimerkiksi viime perjantaina Ässät aloitti vahvasti kotihallissaan Lukkoa vastaan, mutta edes kolmen maalin voitto ei kotivoittoa tuonut, vaan Lukko tuli lopulta rinnalle ja ohi. 
 
Vaikka ottelu tuottikin Pekka Rautakallion ryhmälle tappion, niin jokainen katsoja näki viihdyttävän ja vauhdikkaan ottelun. Jos tämän tason otteluita nähdään useimminkin, niin Liigan tuote on siinä kunnossa, että katsojat löytävät kyllä katsomoon. On valitettavasti vaan todettava, ettei jokaisessa pelissä tulla millään pääsemään viime perjantain viihdearvon tasolle. 
 
Lukon suurin pelillinen vahvuus on ylivoimapelissä. Kokeneet huippupelaajat rankovat armotta vastustajiaan, mikäli vastustajat istuvat liikaa boksissa. Se on raumalaisjoukkueen ehdoton vahvuus. 
 
Ässien vahvuus on uhrautuvassa alivoimapelaamisessa. Niissä otteluissa, kun Padalla on työhaalarit päällä on Ässille hankala tehdä maaleja. Ässävahti Rasmus Rinteen varassa on paljon. Voidaankin spekuloida, onko jopa liiankin paljon. Juuso Riksman on kokenut huippumaalivahti, mutta kylmä totuus on että Riksmanin paikat alkavat olla liian lujilla. Pitkään uraan mahtuu monenlaisia vammoja, ja niitä on tullut lisää jo tälläkin kaudella. Pelkään, ettei Riksman kykene pelaamaan yli kahdenkymmenen ottelun kautta. 
 
Sarjan tyvipäässä on nousijajoukkue Vaasan Sport. Paljon suurempi yllätys olisi, jos Pohjanmaan ylpeys olisi mukana kärkikahinoissa. Sinne vaasalaisten pelaajamateriaali ei millään tule riittämään. Se mitä tapahtuu tulevaisuudessa, on toki toinen asia, mutta ensimmäisellä liigakaudella tyvipään paikka on sementoitu Sportille. 
 
Jos Raumalla ovat jyllänneet kokeneet pelaajat, ovat Porissa nousseet hienosti esiin nuoret pelaajat. Ässien riveissä on alkukauden aikana esiintynyt peräti viisi viime kauden A- junioria. Tämä on rahaa pankkiin Porissa. 
 
Viime viikolla ”Rocky” Rautakallio hyllytti nuoret amerikkalaisvahvistukset Austin Smithin ja Jake Hansenin. Mikä sitten onkaan näiden herrojen kohtalo Ässien joukkueessa? Mitä virkaa on ”vahvistuksella”, joka ei mahdu pelaavaan kokoonpanoon. Suomeksi sanottuna: ei yhtään mitään käyttöä. Lähiviikot näyttävät mikä on Hansenin ja Smithin tulevaisuus Porissa. Parempaan pitää pystyä, jos joulukuusen kynttilöitä kyseiset herrat Porista hankkivat.
 
JUSSI AHO
Tuntematon