Jussi Ahon Yläkulma: Miksi Ässien peli karkaa laukalle?

Porin Ässien kuluva kausi alkaa olla jo sinänsä melkoinen mysteeri. Mestaruuden jälkeen joukkue hajosi rajusti. 
 
Sinänsä olisi realistista muistaa, ettei tämän kauden Ässät ole pelaajamateriaaliltaan lähellekään viime kauden tasoa. Antti Raanta, Shaun Hescka, Michael Ryan, Veli-Matti Savinainen, Daniel Brodin ja Joel Armia olivat todella isossa roolissa Ässien mestaruudessa. 
 
Lähtijöiden tilalle hankittiin miehiä, joista vain Niklas Hagman on täyttänyt roolinsa. Kun tämän lisätään vielä käytännössä kokonaan uudistunut valmennusryhmä, niin tässähän sitä ollaan. Sellaista taikuria ei valmentajamarkkinoilta löydykään, joka napin painalluksella vie uudistuneen joukkueen takaisin kultataistoon. On erilaisia persoonia ja erilaisia pelitapoja, niitä oikeanlaisia tapoja on Ässät koko kauden etsinyt. 
 
Alku oli porilaisilla lupaava, ja kaikki näytti menevän hienosti. Marraskuun maaottelutauolla täytyi tapahtua jotain todella ihmeellistä. Ässät kynsi koko marras-joulukuun todella syvissä vesissä. Tuona aikana Ässien pudotuspelihaaveet kokivat rajun kolauksen. 
 
Tämän vuoden Pata on pelannut kohtuullisesti, vaikka tietyt tärkeät ottelut joukkue onkin hävinnyt. Tilastot eivät yleensä valehtele, eivät nytkään. Totuus on, että Ässät on ottanut 24 vierasottelustaan vaivaiset 13 pistettä. Kotikaukalossa sentään on tullut 23 ottelussa 38 pistettä. Tässä on valovuoden ero. Ässät on tylysti heikoin vierasjoukkue liigassa, sitä totuutta ei pääse karkuun. Tehdyt maalit riittävät hyvinkin keskikastiin, mutta omissa on soinut aivan liikaa. Tämä johtuu kurittomasta puolustusasenteesta, josta Pekka Virtakin on jo moneen otteeseen maininnut. 
 
Lisäksi peli on aivan liian usein karannut ns. laukalle. Miksi se karkaa? Se karkaa siksi, että kaikki eivät ole valmiita pelaamaan oman joukkueen hyväksi omalla alueellaan. Ässälegenda Pekka Rautakallio muistutti Porissa valmentaessaan vihaavansa välinpitämättömyyttä. Juuri välinpitämättömyyttä tämän kauden Ässissä on liikaa nähty. Virkamieskiekolla ei Porin Ässät tule edelleenkään menestymään, ja piste. 
 
Kun Vellu Ketola meni tammikuussa ensimmäisen kerran Ässien koppiin, oli illalla peli Jyväskylässä. Siellä oli kaikilla haalarit päällä ja Pata voitti ottelun. Mentori Ketola ei ole pikahälytyksellä tulleessa pestissään ehtinyt kovinkaan moneen vierasotteluun. Se on iso harmi, sillä väitän että jos Iso-Musta olisi päässyt nimityksensä jälkeen kaikkiin vierasotteluihin, niin Ässät olisi nyt pleijaripaikassa kiinni. Jossittelu taas on toisaalta ihan ajanhaaskausta. 
Raumalla ei tarvitse jossitella, siellä pelataan keväällä pudotuspelejä.
 
JUSSI AHO

 

Tuntematon