Jussi Ahon yläkulma: Se on pirun pienestä kiinni

Viime perjantaina Porin Ässät tiedotti Vellu Ketolan palaavan Ässien organisaatioon viidentoista vuoden tauon jälkeen. Ässät oli marras-joulukuun pelillisessä ahdingossa, eikä tilanne sarjataulukon suhteen vielä kahden perättäisen voitonkaan jälkeen hanskassa ole. Mutta henkisesti Ässät oli viime viikonvaihteessa täysin eri maasta mitä syksyn synkimpinä aikoina olivat.
 
 Ketolan työ Ässien urheilupuolen mentorina alkoi konkreettisesti tiistaina. Viime perjantaina Ketola kävi Padan pukukopissa evästämässä joukkueen Jyväskylän otteluun. Viesti oli ollut aika yksinkertainen. ”Nyt jokainen pelaaja alkaa taistella oman joukkueen puolesta vaihto kerrallaan. Me kykenemme tinkimättömällä yhteistyöllä hankkimaan parempia tuloksia”, oli Ketolan ensimmäinen viesti joukkueelle. 
 
Tulosta sitten tulikin. JYP kaatui Hippoksella kovan taistelun päätteeksi. Vauhti kiihtyi lauantaina Porissa ja Lukko kaatui lopulta puhtain 6–3 lukemin. 
 
Miten tuskaisesta joukkueesta tulee lähes napin painalluksella taisteleva ja voittava joukkue? Siinäpä on se urheilun mysteerinen psykologinen puoli. Vanhan kiekkojargonin mukaan virkeä pää vie raskaita jalkoja vahvasti eteenpäin, mutta jumittunut nuppi ei kuljeta edes virkeitä jalkoja. Juuri tähän mentaalipuoleen Vellun anti halutaan kohdistaa. Valtavan karisman omaava, Suomi-kiekon yksi suurimmista legendoista saa takuulla Isomäen kopissa jokaisen pelaajan valtavan kunnioituksen. 
 
Tämän psykologisen tehtävän hoitamiseen ei Suomesta olisi ainakaan porilaiselle jääkiekkojoukkueelle yhtään kovempaa karpaasia löytynyt. Tämä oli erittäin viisas veto Ässiltä. Huikeaa on sekin, että maestro oli valmis projektiin. Vuosi sitten tilanne olisi ollut varmasti toinen. Onneksi nyt on näin. Se on siis pirun pienestä kiinni. 
 
Toinen ehkä vieläkin huikeampi tarina koettiin loppiaisaattona Ruotsissa. Suomen pikkuleijonien maailmanmestaruus 16 vuoden tauon jälkeen oli jotain käsittämätöntä. Karri Kiven kultainen kosketus oli taas kovaa valuuttaa. Viime keväänä Ässät sensaatiomaiseen mestaruuteen luotsannut Kivi sai luotua nuorten Leijonien joukkueeseen samanlaisen hurmoksen, kun keväällä Porissa. 
 
Uskon Kiven käyttäneen viime kevään sensaatiota yhtenä mentorina Leijonille. Hän johti joukkueensa mestaruuteen, jolla ei asiantuntijoiden mukaan pitänyt edes olla mitalimahdollisuuksia. Osansa huikeasta menestyksestä ansaitsevat Kiven lisäksi Lukon hyökkääjä Joni Nikko ja fysio/huoltoryhmään kuuluneet fysioterapeutti Hero Mali ja hieroja Antti Honkaheimo sekä joukkueenjohtaja Reijo Westerholm. Heille, ja koko Suomen joukkueelle valtaisat onnittelut maailmanmestaruudesta! Niitä kun ei ihan joka päivä voiteta!
 
JUSSI AHO

 

Tuntematon