Jussi Ahon Yläkulma: Siirtomarkkinoiden aikaa - mahdollisesti

Liigassa pelaajasiirtojen takaraja muutettiin tälle kaudelle 15. helmikuuta. Viime viikolla KalPa avasi pelin ilmoittamalla rehellisesti ja julkisesti pelaajiensa olevan nyt kauppatavaraa. Siitähän sitten haloo nousi, ainakin KalPan kannattajien keskuudessa. 
 
Toisaalta ymmärrän ja toisaalta en. Jääkiekko on bisnestä mitä suurimmassa määrin. Siis myös meillä täällä Suomessa, eikä pelkästään NHL:ssä, vaikka tämäkin joukkueiden mulkkauskeino on taatusti sieltä apinoitu. 
 
Otetaanpa esimerkki. Sinun suosikkijoukkueesi hankkii kesällä huippupelaajia seuraavan kauden joukkueeseen. Olet innoissasi, kun muutama hyvä hankinta tulee pelaamaan sinun kannattamassasi joukkueessa. Tästä innostut niin paljon, että menet ja ostat seuran kausarin ja parhaassa tapauksessa vielä toppatakin. Syyskuussa sarjan alkaessa fani on ilmaa täynnä kuin vappupallo. Seurapomot myhäilevät, kun kerran on taas alkamassa kausi, jolloin kannu nostetaan ja kassakoneet kilisevät. 
 
Lopulta kaikki ei menekään sitten ihan putkeen. Joukkue konttaa, ja maksava yleisö äänestää jaloillaan. Seurajohtajat tekevät omat johtopäätöksensä. Myydään parhaat pelaajat kun kerran lippuluukulta ei enää euroja kolahtele. Tällä tavalla saadaan kassavajetta paikkailtua. 
 
Ihan normaalia toimintaa bisnesmaailmassa, mutta onko se oikein sitä maksavaa fania kohtaan? Se samainen fani, joka kesällä suuressa unelman toivossa oli sijoittanut useita satoja euroja fanittavansa seuran kassaan. Tässä se moraalinen ongelma on, ja näin tämä homma menee. Fanilla ei ole oikeutta päättää seuran asioista, mutta sen päätöksen fani itse tekee, ostaako taas ensi kesänä sen uuden kausikortin. 
 
Rauman Lukko kävi tiistaina nollaamassa KalPan Kuopiossa, jossa kotijoukkue jäi maaleitta. Lukko otti rutiinivoiton 2–0. Lukon tilanne on hyvä. 
 
Porissa Ässien leirissä on toistaiseksi tyyntä. Mutta onko enää ensi viikolla? Ässien on kaavittava voitot tämän viikon otteluistaan. Tätä juttua kirjoittaessani en voinut tietää eilisen HPK-ottelun lopputulosta. Nyt sekin tiedetään, ja nokat kohti lauantain kotiottelua Tappara vastaan. Sekin peli on voitettava tai ensi viikolla tehdään pelaajakauppoja. 
 
Suomen säännöt ovat pelaajien kannalta sikäli hyvät, ettei kukaan voi pakottaa pelaajaa siirtymään kesken sopimuskauden. Mutta kukapa ammattiurheilija ei haluaisi päättää kauttaan keväällä menestyvässä joukkueessa? Parin viikon sisään ollaan sitten viisaampia sen suhteen, kuka missäkin pelaa. Eli aika näyttää.
 
JUSSI AHO

 

Tuntematon