Kaijomaan kokemus PoriTa:n tukena

Porin Taitoluistelun kesäleiri järjestettiin Astora Areenalla ja sen ympäristössä. Leiri oli suunnattu kilpaileville yksinluistelijoille ja seuran omille muodostelmajoukkueille.

17 vuotta sitten perustetulla Porin Taitoluistelu ry:llä on vankka kokemus nuorisotyöstä.
– Seuran vahvuus on siinä, että kykenemme tarjoamaan jokaiselle jotakin. Kaikenikäisillä pojilla ja tytöillä, nuorilla ja varttuneemmilla, on mahdollisuus harrastaa monipuolista lajia, joka tarjoaa jääharjoittelun lisäksi myös paljon muuta, muun muassa ilmaisutaitoa ja tanssia, kertoo PoriTa:n toiminnanjohtaja ja valmentaja Sanna Salonen.

PoriTa:n harjoituksissa käy tällä hetkellä noin 240 luistelijaa. Nuorimmat heistä ovat viisivuotiaita.
– Toiminnassa on sekä luistelu- että taitokoulu. Yksinluistelussa on harrastajia sekä kilpailijoita SM-tasolle saakka. Tilanne on tällä hetkellä hyvä, mukana on lahjakkaita nuoria, joilta on lupa odottaa menestystä tulevina vuosina. Mukana on myös yksi lupaava poika. 10-vuotias Arttu Juusola on syntynyt Malesiassa. Hän näki taitoluistelua tv:stä ja innostui lajista. Artun lahjakkuus paljastui nopeasti ja nyt hän on jo mukana talent-ryhmässä. Uskon, että Artun kehitys jatkuu ripeästi ja hänestä on vuosien varrella vielä paljon iloa, sanoo Salonen.

Noin sata PoriTa:n luistelijoista on mukana muodostelmaluistelussa.
– Muodostelmaluistelu on aivan oma maailmansa. Se on tuonut seuraamme aivan uuden ulottuvuuden. Joukkueita on useampi nuorille ja yksi aikuiselle. Aikuisten joukkue on SM-tasoa. Lajissa on säpinää, katsomossa liehuvat liput ja banderollit, rummut pärisevät ja kannustus on muutenkin äänekkäämpää kuin perinteisen taitoluistelun puolella.

Salonen on tyytyväinen taitoluistelijoiden jäätilanteeseen.
– Aiemmin jouduimme etsimään harjoitusaikoja Porin ulkopuolelta. Astora Areena on korjannut kiitettävästi tilannetta. Nyt lapsia ja nuoria ei tarvitse kyyditellä pitkin maakuntaa, iloitsee Salonen.

PoriTa:n harjoituksia kävi heinäkuussa vetämässä Berit Kaijomaa. Kaksinkertaista EM-mitalisti Susanna Pöykiötäkin valmentanut Kaijomaa on pitkäaikainen nuorten olympiavalmentaja ja hän on ollut merkittävässä roolissa suomalaisen huipputaitoluistelun kehittämisessä.

Sanna Salosen mukaan yhteistyö Kaijomaan kanssa on jatkunut jo pitkään.
– Tavoitteenamme on tarjota luistelijoille huipputason valmennusta ja samalla kehittää seuran omaa valmennustoimintaa ja -tietoutta. Ja sitä Beritillä on runsaasti. Hänen panoksensa niin luistelijoillemme kuin valmentajillemme on erittäin suuri, painottaa Salonen.

Kaijomaa on havainnut PoriTa:n ryhmissä lupaavia luistelijoita.
– Taitoluistelussa vaaditaan pitkäjänteisyyttä, sinnikkyyttä ja kovaa työtä. Aina tarvitaan myös Pöykiön, Laura Lepistön ja Kiira Korven tapaisia kirkkaita johtotähtiä. He sytyttävät kipinän nuoriin. Tietysti tarvitaan myös luontaista lahjakkuutta. Sitä löytyy muun muassa Virpi Horttanan valmentamasta 17-vuotiaasta Viveca Lindforsista, sanoo Kaijomaa.

Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä pitää 16.8. Ulvilan Sataedussa luennon urheilijan ruokavaliosta luistelijoille ja heidän vanhemmilleen.

Vesa-Pekka Järvelä