Kaikki tai ei mitään

Body fitness on kauneuskilpailu, jossa haetaan lihaksikasta, urheilullisen esteettistä naisfysiikkaa. Body fitness Masters on puolestaan tarkoitettu yli 45 täyttäneille lajin harrastajille. Yksi heistä on Helsingistä vajaat viisi vuotta sitten Poriin muuttanut Sointu Rabe.
– Kilpailijalla ei saa olla liian suuri lihasmassa. Kilpailijan pitää olla tasaisen kiinteä joka puolelta vartaloa, mutta mitään varsinaista kehonrakennusmaista lihaserottuvuutta ei pidä olla, korostaa Matti Halosen valmennusopeilla harjoitteleva Rabe.

Kike Elomaa nosti naisten kehonrakennuksen suomalaisten tietoisuuteen voittamalla vuonna 1981 Ms. Olympia -tittelin eli kehonrakennuksen Euroopan mestaruuden. Tällä hetkellä lajia ei Raben mukaan Suomessa harrasteta. Sen sijaan body fitnessin suosio on kasvussa. Suomessa kilpaillaan body fitness-kilpailussa kolmessa sarjassa: 1. Alle ja tasan 163 cm, 2. Alle ja tasan 168 cm ja 3. yli 168 cm.
– Meillä Body fitness Masterissa ei ole pituusrajoja. Sarjan määrittää kilpailijan ikä. Oma sarjani on +45, johon voivat osallistua minuakin vanhemmat, naurahtaa 174 senttiä pitkä Rabe.
Huhtikuun 18.–19. päivä Helsingin Kulttuuritalo räjähtää ilmaan, kun koko salintäyteinen yleisö ottaa vastaan kahden päivän ajan ennätysmäärän kilpailijoita. Viime vuonna Fitness Classic myytiin loppuun ja paikan päälle pääsi 2800 fitnessurheilu- ja kehonrakennusfania.

Parikymmentä vuotta saliharjoittelua harrastaneen Raben totuuden hetki koittaa lauantaina kello 10. Silloin käynnistyy Body fitness Mastersin SM-kilpailu. Tuomaritoimikunta voi pudottaa pois SM-kilpailusta kilpailijan tai kilpailijat, jotka eivät täytä tasollisesti kilpailun kriteerejä.
– Kisaan on ilmoittautunut 16 osallistujaa. Alkukierrosten jälkeen finaaliin kelpuutetaan kuusi kilpailijaa. Puolet heistä oli mukana jo viime vuonna, puolet on uusia. Olen käsittääkseni joukon vanhin, mutta lähden kisaan tosimielellä. Olen treenannut varsinkin viime kesästä alkaen enkä ole koskaan ollut paremmassa kunnossa. Aloitin elokuussa tiukan dieetin ja sixpack on kunnossa. Mottoni on: kaikki tai ei mitään. Mikäli menestyn, asetan uudet tavoitteet. Tärkeintä on kuitenkin, että olen voittanut itseni, sanoo Rabe.

Rabella on selvä suunnitelma myös Kulttuuritalon SM-kisan jälkeiseen aikaan.
– Jos voitan, olisi hölmöä jättää homma kesken. Haluan kokeilla rajojani, seuraava tavoite voisi olla Lahdessa lokakuussa järjestettävissä EM–kisoissa. Myös Espanjassa kisataan kansainvälinen kilpailu, sanoo Rabe.

Kilpailija, joka käyttää sääntöjen vastaisia pikavärejä, voidaan sulkea pois kilpailusta tai jos värit alkavat valua häiritsevästi, kilpailijan sijoitusta voidaan pudottaa 1-3 sijalla.

Kireys ja kokonaisuus
Body fitness on viisi kertaa viikossa salitreenejä vetävän Sointu Raben mukaan lajina antoisa, mutta myös armoton.
– Pitää olla kireä ja lihaksikas, mutta silti naisellinen, ei liian riutuneen näköinen ja vartalon tulee olla hyvän mallinen, painottaa Rabe.
Kisatilanteessa tulee olla sopivasti painetta ja pyöreyttä lihaksissa huolimatta takana olevasta pitkästä dieetistä. Kropan mallia ja lihaksistoa tulee tuoda esille sopivalla tavalla sääntöjen mukaisesti, mutta kuitenkin henkilökohtaisesti suunnitelluilla poseerauksilla.
– Finaalikierroksella käytetään arvioinnissa muuten samoja kriteereitä kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta mukaan arvosteluun otetaan myös t-kävely ja siinä esiintyminen.   Kaiken a ja o ovat kireys ja kokonaisuus. Siihen liittyvät asut, hiukset ja meikit. Eikä hymyä ja positiivista otetta pidä missään tilanteessa unohtaa, tähdentää Rabe.

 

Vesa-Pekka Järvelä