Kaksikolla kohti kärkeä

Selivaara on tuttu nimi melontapiireissä. Veljeskatraan esikoinen Jaakko tavoitteli kansainvälistä menestystä maajoukkueessa 1990-luvun lopulta 2000-luvun puoliväliin asti. Sen jälkeen valtikka siirtyi Juha Selivaaralle, joka murtautui aina MM-kisaryhmään saakka.
Nyt perheen vahvoja melontaperinteitä jatkaa 22-vuotias Eero Selivaara, joka meloo kohti maailman kärkeä. Yksikköjen lisäksi Selivaara on lyönyt itsensä läpi kaksikoissa. Toisena lenkkinä kaksikossa meloo Helsingin Merimelojen 19-vuotias Antti Laurikainen.

– Heti ensimmäisissä kisoissa kävi selväksi, että yhteistyö Antin kanssa toimii loistavasti. Asetimme ennen kautta vuoden päätavoitteemme ja mihin kisoihin aiomme päästä. Homma sujui mallikkaasti ja olimme mukana heinäkuussa Saksassa käydyissä EM-kisoissa.

Päämatkanaan 200 metriä pitävän melojakaksikon valmennusvastuu on kokeneen Jorma Lehtosalon harteilla. Viime viikolla kolmikko hioi loppusyksyn kuvioita Selivaaran kotiseudulla Ahlaisissa.
– Syksyn koleudesta huolimatta pojilla on vielä hyvä veto. Paikkoja on kuitenkin kylmässä kelissä turha rikkoa, joten siirrymme vähitellen ergon puolelle. Harjoittelu jatkuu tiiviinä kohti tulevan kesän koitoksia, sanoo Savonlinnasta Poriin ajellut Lehtosalo.

Kahdet olympialaiset omalla urallaan 60- ja 70-lukujen taitteessa melonut Lehtosalo on tuonut Selivaaran ja Laurikaisen otteisiin uutta ruutia. Hyvään vireeseen yltänyt parivaljakko meloi Moskovan MM-kisoissa elokuussa.
– Tavoite täyttyi Moskovassa ja saavutimme paikan C-finaaliin. Päällimmäisinä tuntemuksina kisoista jäi mieleen nousujohteinen suorittaminen ja oma ennätys K2 200 metrillä. Taso kansainvälisissä kisoissa on kuitenkin niin huima, että suoritus riitti tällä kerralla vain 8. sijaan. Moskova jätti kuitenkin hyvän fiiliksen, jonka voimalla on hyvä jatkaa ensi kauteen. Tiedossamme on nyt mitä pitää tehdä. Työ on pitkäjänteistä, mutta askel askeleelta etenemme kohti terävintä kansainvälistä kärkeä, vakuuttavat melojalupaukset.
 

Jorma Lehtosalo oli kuudesti valmentajana olympialaisissa

69-vuotiaalla Jorma Lehtosalolla on pitkä kokemus niin urheilijana kuin valmentajana. Nykyisin Savonlinnassa asuva Lehtosalo on ollut mukana niin nykyaikaisessa 5-ottelussa, melonnassa, ampumahiihdossa kuin uinnissa. Oman uransa parhaimmat meriitit 15-kertainen Suomen mestari  keräsi olympiatasolta melonnasta.
– Edustin Suomea melojana kaksissa olympialaisissa, lajina oli kajakkinelosten 1 000 metriä. Mexicossa 1968 sijoituin viidenneksi ja neljä vuotta myöhemmin Münchenissä seitsemänneksi. EM-kilpailuissa paras sijoitus oli vuoden 1969 seitsemäs sija. Samana vuonna PM-kisoissa pokkasin pronssimitalin, muistelee Lehtosalo.

Melontaan Lehtosalo siirtyi 5-ottelun puolelta.
– Ratsastus ja uintikin sujuivat, mutta vahvimmat lajini olivat ammunta ja miekkailu, jota harrastan vieläkin, kertoo Lehtosalo.
Oman aktiiviuransa jälkeen Lehtosalo on toiminut pitkään melontavalmentajana. Hän on kuulunut myös monikertaisen arvokisamitalistin Anne Rikalan vastuuvalmentajiin. Melonnan lisäksi konkarivalmentaja on ollut mukana myös uinnissa ja ampumahiihdossa.
– Yksi valmennussuhde on jatkanut jo yli 30 vuotta, paljastaa Lehtosalo.
1970-luku oli suomalaisen ampumahiihdon kulta-aikaa.
– Mukana oli monta huippua: Heikki Ikola, Juhani Suutarinen, Esko Saira, Erkki Antila. Myös vuosien 1976 ja 1980 välinen olympiadi oli menestyksen aikaa. Vuoden -80 olympialaisissa Lake Placidissa riveistä jäi pois valitettavasti kaksi potentiaalista menestyjää, kertoo Lehtosalo.
Antti Laurikaista ja Eero Selivaaraa valmentava Jorma Lehtosalo meloi Mexicossa viidenneksi.

Vesa-Pekka Järvelä