Kaksikymppiä kiikarissa

Kolmesti ulkoratojen SM-kultaa työntänyt Arttu Kangas lähti kuluvaan kauteen kovin tavoittein. Hallikaudella 20 metrin kerhoon nousseen Kankaanpään seudun Leiskun lahjakkaan kuulamörssärin tähtäin oli 20 metrin paremmalla puolella.

Kankaan tavoitteena oli myös menestyä nuorten EM-kisoissa. Tallinnan heinäkuinen kisamatka oli kuitenkin Kankaalle pettymys eivätkä kuulakaaret ole yltäneet muutenkaan toivotulle tasolle.
– Asioita on pohdittu valmentajani Matti Yrjölän kanssa. Vähän sellainen tunne on, että harjoittelu meni hieman yli. Tekniikan puolella oli hätäilyä ja rytmitys ei ollut kohdallaan. Nyt tunnelin päässä näkyy kuitenkin taas hieman valoa. Viimeaikoina treeneissä työntö on kulkenut taas lupaavasti, kertoo Kangas.

Heinäkuussa 22 vuotta täyttäneen Kankaan ulkorataennätys on 19,79, jonka hän työnsi Karjaalla 7. kesäkuuta 2015. Sen kimppuun kankaanpääläinen käy lauantaina Tampereella viime vuoden tapaan järjestettävässä torikisassa. Takana on kuukauden mittainen kilpailutauko, sillä edellisen kerran Kangas oli tositoimissa Kalevan Kisoissa. Porin stadionilla elokuun alussa Kankaan kuula kaarsi lupaavasti 19,73.
– Lapinlahden ja Joensuun Eliittikisat menivät alakanttiin, mutta Kalevan Kisoissa Arttu löysi pienen taantuman jälkeen jälleen oikean suunnan. Sen jälkeen olemme keskittyneet peruskuntoharjoitteluun. Yleisvoima on edelleen korkealla, mutta pyrkimyksenä on nyt ollut pikavoiman hankinta, sanoo Matti Yrjölä.

Tampereen torikisan jälkeen vuorossa on Ruotsi–Suomi-maaottelu. Tukholmassa sinivalkoisia edustavat Kankaan lisäksi Tomas Söderlund ja Timo Kööpikkä.
– Lähden ilman muuta tavoittelemaan maaotteluvoittoa ja kesän parhaita työntöjä. Ruotsin kolmikosta tiedän sen verran, ettei toinen Arrheniuksen veljeksistä ole mukana, sanoo Kangas.

Kankaan kilpailukausi ei pääty vielä Ruotsi-otteluunkaan.
– Kuntoa yritetään pitää yllä tavallista pidempään. Syys-lokakuun vaihteessa vuorossa ovat sotilaiden MM-kisat. Ne pidetään Etelä-Koreassa. Sen jälkeen alkaa olympiavuoteen valmistautuminen, sanoo Kangas.

Pekingin pronssimitalisti piipahti Tampereella

Pitkän päivätyön kuulantyönnön eteen tehnyt Matti Yrjölä seurasi tiiviisti Pekingin MM-kisoja. Vanhaa mestaria kiinnosti varsinkin maailman parhaiden kuulamörssäreiden otteet. Linnunpesän loppukilpailu oli kovatasoinen, kun finaalin neljä parasta työnsi yli 21,50.
– Miesten kuulassa kärkikaksikko oli varsin odotettu. Mielenkiintoista oli, että Jamaikan O´Dayne Richards pisti ehdottomat suosikit Joe Kovacsin ja David Storlin tosi tiukoille. Richardsin työntäminen kiinnosti senkin vuoksi, että jamaikalainen oli vuosi sitten mukana Tampereella käydyssä torikisassa, kertoo Yrjölä.
Tuore MM-pronssimitalisti ja vuoden 2014 Kansainyhteisön mestari pukkasi Pekingin finaalissa 21,69. Kovacsin pronssityöntö oli samanmittainen kuin Reijo Ståhlbergin 36 vuotta vanha Suomen ennätys.
– Viime elokuussa Richards liukasteli Tampereen ringissä 19,63. Kaksi viimeistä kierrosta jäi jamaikalaiselta väliin nilkan loukkaantumisen vuoksi. Lopulta Arttu hävisikin hänelle vain 12 senttiä, sanoo Yrjölä.

Ruotsi-ottelu kilpaillaan 12.–13. syyskuuta Tukholman Olympiastadionilla. Maaottelu palaa Suomeen vuonna 2016, jolloin se kilpaillaan Tampereella.

Vesa-Pekka Järvelä