Kallella kypärin

Nivala Cowboys on tuottanut kotimaiselle kiekkotaivaalle muutaman tähden. Kirkkain Cowboys-kasvateista on nykyisin Helsingin Jokereiden takalinjoilla luutiva Atte Ohtamaa. Seuran värikkäin lätkäjätkä on kuitenkin ollut Ässien riveissäkin kohahduttanut Pasi Nielikäinen.

Tällä kaudella patapaitaa on nivalalaislähtöisistä kiekkoilijoista puolestaan kantanut Toni Kallela. Viime sunnuntaina 23 vuotta täyttänyt Kallela ei ole ainakaan toistaiseksi viihtynyt otsikoissa Ohtamaan ja Nielikäisen vertaisesti.
– Olen ehtinyt jo kierrellä monissa kaukaloissa. Pesti Pataan oli mieluisa ja toiveet hyvien harjoitusmatsien jälkeen korkealla. Syksy on kuitenkin todistanut, ettei mikään tule liigassa ilmaiseksi. Odotinkin itseltäni paljon enemmän. Neljä maalia ja kuusi syöttöä eivät ole aivan sitä mitä toivoin, pohtii Kallela.

Todellista läpimurtoa edelleen tavoitteleva Kallela on kiekkoillut alkukauden keskimäärin vajaan 14 minuutin peliajalla. Syyskauden viimeisen kierroksen SaiPa-kamppailuun energinen laitamies lähti 13. hyökkääjänä. Sama rooli hänellä oli HIFK-ottelussa viikko sitten, mutta peli päättyi loukkaantumiseen.
– Eihän se on pelaajalle mitenkään optimaalisin tilanne. Tottakai se ottaa pannuun, kun ei tiedä, missä vaiheessa pääsee hyppäämään laatikkoon. Paikka pitää kuitenkin ansaita. Sen eteen tehdään joka päivä hartiavoimin hommia. Nyt laitetaankin kaikki likoon, että tehoja syntyy syyskautta enemmän, vakuuttaa Kallela.

Kiekollisena näppärällä laiturilla on vankka luottamus siihen, että patapaidat selvittävät tiensä pudotuspeleihin.
– Katsotaan nyt millaisen tarinan saamme kevätkaudella kasaan. Playoff on ollut tavoite, eikä siitä tingitä. Vaikean alkukauden jälkeen saimme kotihallissa muutamissa matseissa juonen päästä kiinni. Varsinkin marraskuinen HIFK-kamppailu oli meiltä sentasoista peliä, johon joukkue parhaimmillaan pystyy. Samanlainen tatsi pitäisi kaivaa jokaiseen iltaan. Aina sellaista latinkia ei vain jostain syystä tavoita. Yleensä illan pelivireen aistii jo pelipäivän treeneissä, sanoo Kallela.

Kaksivuotisella sopimuksella Ässiin siirtyneen Kallelan mukaan Padan pukukopissa on viime pelien vaisuudesta huolimatta edelleen hyvä ja luottavainen tunnelma.
– Meillä on hyvä jengi sekä kokenut ja kannustava valmennus. Pitää vaan päästä takaisin voittokantaan. Voitot pönkittävät koko joukkueen ja yksilöiden itseluottamusta. On saatava paras osaaminen ja rohkeus esiin sekä luotettava omiin kykyihimme. Ässät on ennenkin noussut vaikeuksien kautta voittoon – miksei siis nytkin.

Itsekin nuorten MM-kilpailuissa pelannut Kallela ihasteli Pikkuleijonien otteita Helsingin kotikisoissa.
– Hyvä kokonaispanos, ja varsinkin muutama huippuyksilö teki vaikutuksen. Tappara-ajoilta tuttu Patrik Lainekin on ottanut pelissään pitkiä harppauksia. Lahjakas kaveri tuntuu myös rauhoittuneen ja kasvaneen henkisesti, sanoo Kallela.

Toni Kallela pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa vuonna 2011. Kaudella 2011-12 Kallela voitti Nuorten SM-liigan pistepörssin tehtailemalla 75 (33+42) pistettä. Yhteensä hän on pelannut 19 nuorten ja 22 poikien maaottelua.

Kaukaloiden kiertolainen

Pohjois-Pohjanmaalla Nivala Cowboysissa kuusivuotiaana kiekkouransa aloittanut Toni Kallela pelasi juniorina vuoden Ylivieskassa, josta hän siirtyi Raahe-Kiekkoon, Kempeleen Kiekko-Laseriin ja sieltä Kärppiin.
Oulusta Kallela muutti Savoon. Kaudeksi 2011–2012 Kallela nostettiin kaksivuotisella sopimuksella KalPan SM-liigarinkiin.
– En löytänyt KalPassa pelipaikkaa – en omaa rooliani, enkä saanut pelata hyökkäävässä roolissa, Kallela kertoo.
Suurimman osan kaudestaan hän pelasi kuitenkin kuopiolaisjoukkueen A-nuorissa. Seuraavan kauden kynnyksellä KalPa lainasi Kallelan Mestis-joukkue Savonlinnan Pallokerhoon.
KalPan liigaryhmässä Kallela pelasi kaudella 2012–2013 vähällä peliajalla 12 ottelua, kunnes siirtyi tammikuussa 2013 loppukauden kattavalla sopimuksella Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyAllsvenskanissa pelaavaan Mora IK:hon.
– Ruotsin keikka oli sekin kehittävä. Sieltä tarttui mukaan myös jonkin verran ruotsin kieltä, kertoo Kallela.
Länsinaapurista nuori hyökkääjä palasi kuitenkin Suomeen ja allekirjoitti 2+1-vuotisen sopimuksen Tapparaan. Kirvesrintojen paidassa hän pelasi 14 runkosarjamatsia. Lokakuussa 2013 käydyssä Pelicans-ottelussa syntyi myös Kallelan ensimmäinen liigamaali.
Tapparasta liukkaan laiturin tie vei kuitenkin Mestikseen. Lempäälän Kisassa osumia kertyi Arttu Ilomäen tapaan tusinan verran.
Syksyllä 2014 Kallelan tilastoihin kirjattiin viisi CHL-ottelua, mutta Tapparassa liigamatseja kertyi vain kaksi.
– Suurin osa kaudesta kului lopulta jälleen lainalla LeKissä. Olin joukkueen paras maalintekijä ja tehoilla 12+12=24 seuran toiseksi paras pistemies Miikka Männikön jälkeen.
Vuosi sitten tammikuussa Kallela siirtyi loppukauden kattavalla sopimuksella Ilvekseen, jossa hän pelasi 13 liigaottelua kevätkaudella 2015. Tampereelta tie toi nivalalaisen lopulta Poriin.

Vesa-Pekka Järvelä