Kanada, Ruotsi ja USA vahvoilla

Viiden renkaan jääkiekkoturnaus on timantinkova. Olympiakullan huuhtojaksi on Sotshissa jälleen monta potentiaalista ehdokasta.

– Molemmat Pohjois-Amerikan aina tinkimättömällä asenteella kaukaloon luistelevat jengit näyttävät vahvoilta. Kummankin maan ryhmässä on runsaasti ison roolin NHL-pelureita. Venäjä-voitto vankisti USA:n asemaa ja Kanada parantaa peli peliltä, pohtii Ässät keväällä komentoonsa kolmen vuoden tauon jälkeen ottava Pekka Rautakallio.

Kanukkien ja jenkkien lisäksi Rockyn vahvimpiin suosikkeihin kuuluu Ruotsi.
– Länsinaapurissa on aina ollut vahva palloilukulttuuri. Olympiajäällä Tre Kronor näytti heti Tshekki-pelin avauserässä todellisen osaamisensa. Päävalmentaja Pär Mårts voi olla rauhassa, Ruotsi on sekä taidollisesti että taktisesti erinomainen ja tiiviiseen joukkuepeliin sitoutunut nippu. Kokonaisuuden kruunaavat huippuyksilöt. Pienen varjon menestymisen ylle langettavat toki Henrik Zetterbergin selkävaivat, miettii Rautakallio.

Sinikeltaisten ohella olympiaturnauksen ennakkosuosikeiksi on tällä kerralla nostettu Pohjois-Amerikan tähtisikermät, kovin odotuksin ja painein ladattu Venäjä. Ennakkoveikkauksissa omat mahdollisuutensa on annettu myös Tshekille ja Suomelle. Mustan hevosen viittaa on soviteltu viime kaudella MM-hopeallaan yllättäneen Sveitsin harteille.

– Sveitsi on Sotshissakin vaarallinen, mutta nyt vastustajat ottavat maan jo vakavammin. Tshekki puolestaan kaipaisi jonkinlaista nuorennusleikkausta samoin kuin aneemisesti esiintynyt Slovakia, puntaroi Rocky.

Sveitsin lisäksi Riian Dinamoa valmentanut Rocky tuntee latvialaiset lätkäkuviot.
– Vähän samanlaista Latvian peli on ollut kuin KHL-liigassakin. Tehot lepäsivät Dinamossakin pitkälti ulkomaalaisvahvistusten varassa. Toki olympiajoukkueessakin on muutama taitava yksilö, sanoo Rautakallio.

Kanada-kamppailussa puolustuspeliään terävöittänyt Suomi kärsii kolmen kovan hyökkääjän loukkaantumisista.

– Vaikka Suomen menestys pohjautuu kurinalaiseen joukkuepelaamiseen, Koivun, Filppulan ja Barkovin puuttuminen ei voi olla näkymättä. Heitä olisi tarvittu kipeästi, kun keskiviikon kuolemanpelissä vastaan luistelee todennäköisesti Venäjä. Kotijoukkueella on kovat menestyspaineet, joten Suomella on omat saumansa edetä välieriin. Tie kultaan on kuitenkin kivikkoinen, pohdiskelee Rautakallio.

Leijonat olympialaisissa:
Hopeaa Calgary 1988, Torino 2006 
Pronssia Lillehammer 1994, Nagano 1998, Vancouver 2010

 

Rocky ja Vellu vastakkain legendojen Talviklassikossa
Pekka Rautakallio nähdään itsekin kaukalossa reilun viikonkuluttua. Järjestyksessään kolmas HIFK ja Jokereiden välinen Talvi-klassikko pelataan Helsingin Olympiastadionilla 1. maaliskuuta. Ennen liigajoukkueiden kohtaamista jäällä nähdään lätkälegendojen kamppailu.  Karismaattinen konkarivalmentaja pukee ottelussa ylleen HIFK:n pelipaidan.
Pentti Matikaisen, Sakari Lindforsin ja valitsemassa koostumuksessa ovat Rautakallion lisäksi mukana muun muassa Heikki Riihiranta, Esa Peltonen, Simo Saarinen, Mika Kortelainen, Iiro Järvi, Christian Ruuttu.
– Tuoreimmat jalat meidän jengistä taitaa olla Toni Lydmanilla ja Kimmo Kuhdalla, mutta me vanhemmat pyrimme pysymään vauhdissa mukana ja pitämään rakas paikallisvastustajamme kurissa, naurahtaa Rautakallio.
Myös Jokereiden riveissä nähdään Suomi-kiekon tunnettuja tähtiä viideltä eri vuosikymmeneltä. Narripaitojen maalia vartioi kaksikko Rauli Sohlman-Ari Sulander. Ensimmäistä kertaa sitten 1997 mestaruuden yhdessä on myös ketju Varis-Janecky-Lind. Porilaisittain hyökkäyspään mielenkiintoisin nimi on Veli-Pekka Ketola.
– Vellua on mukava nähdä myös jäällä. Vauhti ei ole meikäläisellä enää ihan aktiivivuosien tasolla, mutta hyvällä sijoittumisella pyrin pitämään Vellun pois tehotilastoista, sekä Ässien että IFK:n riveissä SM-kultaa juhlinut Rautakallio lupaa.

Vesa-Pekka Järvelä