Kankaanpään kovanyrkki

Nyrkkeily kulkee vahvana kankaanpääläisen Kootan suvussa. Viime vuosina Kootan mainetta narutetussa neliössä on kantanut 24-vuotias Matti Koota.
– Rikkonaisesta viime vuodesta ottelumäärät ovat tuplaantuneet. Ensi vuonna matsien määrää saadaan toivottavasti vielä kaksinkertaistettua. Silloin oltaisiin samalla tasolla kuin olympiavuonna 2012, jolloin otteluita kertyi kaikkiaan 38. Vuosi 2015 on tulevien arvokisojen kannalta erittäin tärkeä ja vain ottelemalla voi tavoitella kisalippuja niin MM-kisoihin kuin olympialaisiin, korostaa Koota.

Monenlaisia käänteitä urallaan kokenut Koota saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 51 kilon sarjassa 16-vuotiaana vuonna 2007. Ensimmäisen Tammer–turnausvoittonsa kankaanpääläinen iski 54-kiloisissa vuonna 2009.

Isänsä Veli Kootan valmentama Matti oli Lontoon kesäolympialaisiin 2012 tähdänneen Team Londonin jäsen. Hän osallistui jo edellisten kesäolympialaisten karsintoihin, muttei selviytynyt olympiaturnaukseen.
– Olympiapaikka oli hiuskarvan varassa. Töitä oli tehty hartiavoimin ja Lontoon lipuminen ohi oli todella kova pettymys. Olympiatasolla Suomi-paidassa otteleminen on uran suurin unelma, joten nyt pistetään kaikki peliin, jotta paikka Rion kisoihin aukeaisi. Polku sinne on kuitenkin vähän turhankin kiemurainen, kertoo Koota.

Tietä olympia-areenoille on vaikeuttanut entisestään naisnyrkkeilijöiden mukaantulo.
– Olympiapaikan saavuttaminen on nykyisin kiven takana. En kuitenkaan syytä naisia vaan puollan ehdottomasti heidän osallistumistaan, vakuuttaa Veli Koota.

Rion kisojen aikaan Koota on vasta 26-vuotias, joten vuonna 2020 Tokiossa pidettävät olympialaisetkaan eivät tule kankaanpääläiselle liian myöhään.
– Esimerkiksi Floyd Mayweather ja Vladimir Klitshko ovat pian nelikymppisiä ja yhä täyttä terästä, joten iän puolesta ehdin vielä moniin arvoturnauksiin. Voi silti olla, että kroppa ei kestä kymmentä lisävuotta kehäneliössä, tunnustaa Koota.

Mikäli kovana taistelijana tunnetun Kootan toive olympiaedustuksesta toteutuu, uran jatkosta on Team Kootan leirissä jo keskusteltu.
– Haluan kiihkeästi olympiakehään, mutta sen jälkeen voisin riisua paidan ja jatkaa uraani ammattilaisena, pohtii Koota.

Kuluvan viikon aikana Koota on hionut kuntoaan kotisalillaan Kankaanpäässä.
– Matin sparrikaverina oli tiistaina 69-kiloisissa otteleva tamperelaislupaus Antti Hietala. Antissa on potentiaalia, sen todisti lokakuinen finaalipaikka Tammer-turnauksessa, sanoo Veli Koota.

Seuraavaksi nuorempi Koota on tositoimissa tulevana lauantaina. Pitkät perinteet omaava Suomi–Ruotsi-maaottelu käydään Tukholmassa.
– Vastustajaksi tulee tummaihoinen kaveri, jota en ole aiemmin kohdannut. Suomi oli takavuosina maaotteluissa selvästi niskan päällä, mutta minun kilpailu-urani aikana Ruotsi on ollut maajoukkueena meitä edellä. Omaa matsiini lähden kuitenkin luonnollisesti voitto mielessä, vakuuttaa Koota.

Keväällä Koota nähtäneen ainakin PM-kisoissa ja GeePee-turnauksessa. Tulevan kauden pääkilpailuksi hän nostaa Eurooppa Gamesit ja Bulgariassa käytävät EM-kisat.
– Sieltä jäi EU-hopean vuoksi hyvät muistot. Silmävamma esti finaaliin osallistumisen ja se jäi tietysti hieman harmittamaan. Nostan kuitenkin Bulgarian hopeamitalin samaan kategoriaan nuorten MM-pronssin kanssa, sanoo Koota.

Nuorten MM-pronssia 2008 (sarja 54 kg)
SM-kilpailut kultaa 2007 (sarja 51 kg), 2011 (sarja 56 kg) ja 2014(sarja 56 kg)
hopeaa 2008 (sarja 54 kg).
Tammer-turnauksen voitto 2009 (sarja 54 kg) ja 2010 (sarja 56 kg)
MM-edustaja 2009 (sarja 54 kg)
EU-hopeaa 2014 (sarja 56 kg)

Moskova 1980 vielä hyvin muistissa
Veli Koota edusti Suomea Moskovan olympialaisten 1980 54 kilon sarjassa. Hän voitti Jugoslavian Fazlija Šacirovicin, mutta hävisi toisessa ottelussaan lopulliselle hopeamitalistille, Venezuelan Bernando Piñangolle, ja sijoittui jaetulle yhdeksännelle sijalle.
– Olympialaiset olivat oman urani tähtihetkiä, joita muistelee vieläkin mielellään. Venezuelalaiselle kärsimäni tappio on kuitenkin jäänyt kaivelemaan. Ottelun voi nähdä vielä internetin arkistosta. Vein mielestäni matsia, mutta hävisin, sanoo Koota.
57-vuotias Koota voitti kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja edusti Suomea yli 30 maaottelussa. Hän voitti Suomenmestaruuden 54 kilon sarjassa vuosina 1977, 1978, 1979, 1980 ja 1981.
Kipinän nyrkkeilyyn Koota ja hänen veljensä saivat pikkupoikana 60-luvulla raskaansarjan MM-otteluita televisiosta seuratessaan.
– Sonny Listonin ja Cassius Clayn vuoden -64 matsin muistan elävästi. Liston oli ennakkosuosikki, mutta Cassius teki jättipaukun, muistelee Koota.
Muhammed Alina myöhemmin huikean uran tehnyt Clay on kiistatta nyrkkeilyn suurimpia legendoja.
– Itselleni nelikko Marvin Hagler, Thomas Hearns, Sugar Ray Leonard ja Roberto Duran on se, jonka nostan lajin ehdottomiksi huipuiksi, sanoo Koota.
Venesjärven Leiskua edustanut Koota ryhtyi valmentajaksi lopetettuaan aktiiviuransa olympiavuonna 1984. Hän valmentaa nykyisin Kankaanpään Nyrkkeilijöiden edustajia. Lisäksi Koota on mukana maajoukkuevalmennuksessa toimien muun muassa Milanon MM-kilpailuissa 2009 Suomen joukkueen valmentajana.
Kankaanpään Nyrkkeilijöiden paidassa ottelee tänä päivänä viisi kilpailijaa. Heitä valmentaa Veli Koota.
– Valmentajista on pulaa. Onneksi uransa lopettanut Janne Katajisto saatiin mukaan valmennushommiin, sanoo Koota.
Moskovan olympiakävijän erityistarkkailussa on Matti Koota, jota Veli on valmentanut koko uran ajan.
– Vastoinkäymisiä on Matin uralle tullut jo riittävästi. Ne tietysti myös kasvattavat ja Matista on kehittynyt kova taistelija. Hänelle, jos kelle, soisi myös menestystä, korostaa Veli Koota.
Menestystä kaksikko hakee kovalla harjoittelulla.
– Jos rahoitus saadaan kuntoon, suunnitelmissa on lähteä pariksi viikoksi jenkkeihin. Houstonissa on kahdeksan eri salia, joissa Matti saisi kaivattua sparria. Toisena vaihtoehtona on lentää Espanjaan, jossa olemme treenanneet aiemminkin, kertoo Koota.
Kankaanpääläinen Team Koota tähtää entistä korkeammalle.

 

Vesa-Pekka Järvelä