Karjalasta kajahtaa

Kovan kotiuttajan maineessa oleva Kati Nykänen on yksi Porin Pesäkarhujen uusista kasvoista. Jyväskylän Kirittäristä Poriin siirtyneelle Nykäselle avautui pelipaikka, kun porilaisjoukkueen riveihin syksyllä kiinnitetty Anni Lipasti yllätti Pesäkarhujen seurajohdon joulukuisella vauvauutisella.

Ennen Jyväskylään siirtymistään peliuransa päättämistä pohtineen Nykäsen sopimus viime kauden hopeajoukkueeseen on vuoden mittainen. Pelijohdon nelospaikalle kaavailema Nykänen on Risto Ojanperän ja Sami Österlundin valmentamalle porilaisjoukkueelle ehdoton vahvistus. Kokenut Nykänen on iskenyt superpesiksen lisäksi Itä–Länsi -arvo-ottelussa kolmena vuotena.
– Pesti Pesäkarhuihin on loistava mahdollisuus. Olen erittäin motivoitunut ja uskon kehittyväni Porissa ja samalla myös auttavani joukkuetta menestymään myös tulevalla kaudella. Pyrkimyksenäni on pelata urani paras kausi. Vaikka se vaatisi verta, hikeä ja kyyneleitä, sitä lähdetään tavoittelemaan, sanoo 27-vuotias Nykänen.

Nykäsen ura oli katkolla ennen Jyväskylään siirtymistä.
– Harkitsin jo lopettamista, mutta Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen houkutteli minut Jyväskylään. Oikeastaan Nallea voi siis kiitellä siitä, että olen nyt Pesäkarhujen ringissä, sanoo Nykänen.

Positiivisella tavalla suorapuheinen joensuulainen on urallaan pelannut myös Viinijärvellä ja Lappeenrannassa.
– ViU on kasvattajaseurana itselleni yhä tärkeä, mutta nyt kaikki pistetään likoon Pesäkarhujen puolesta. Kevään harjoituspeleissä kaikki ei ole ollut ruusuilla tanssimista, mutta luotan siihen, että omatkin otteeni kohenevat kesää kohti mentäessä, lupaa Nykänen.

Lyöntijärjestyksessä tutulla nelospaikalla iskevälle Nykäselle ulkopelipaikkakin on viime vuosilta tutuksi tullut kakkospolttajan tontti.
– Pelasin aiemmin lukkarinakin, mutta viihdyn hyvin polttajana. Vahvuuteni ulkona on pelinluku ja samoin on myös sisäpelissä. Pyrkimyksenä on onnistua tällä kaudella niin kotiutuksissa kuin kärkilyönneissä edellisvuosia paremmin, vakuuttaa Nykänen.

Joensuussa viimeiset kuusi vuotta asunut Nykänen muuttaa Poriin kesäkuun alussa.
– Jokaisella paikkakunnalla on omanlainen pesiskulttuurinsa. Näin on Porissakin. Täällä tukena on asiantunteva ja vaativa kotiyleisö. Sen edessä on ollut aina antoisaa pelata, myös vastustajan paidassa. Nyt tiedän, että Pesäkarhujen organisaatiossa into, tahto ja tekeminen ovat jopa kovemmalla tasolla kuin Jyväskylässä, pohtii Nykänen.

Pesäkarhujen viuhkamieheksi siirtyneen Risto Ojanperän pesisfilosofia on Nykäsellekin vähän aiemmasta poikkeava.
– Risto on tuonut joukkueeseen uutta näkemystä. Hän pakottaa pelaajat miettimään itse omaa pelaamistamme ja ratkaisujamme, sanoo Nykänen.

Pesäkarhut on tottunut menestymään. Tulevalla kaudellakin Porissa odotetaan mestaruusjuhlia.
 – Finaalipaikka on tällä ryhmällä realismia. Kokeneet pelaajat ovat luonnollisesti joukkueen vankka tukiranka, mutta nuorisokaartissakin on huimasti taitoa. Heidän pitää vain löytää ripaus lisää pelirohkeutta, vaatii Nykänen.

* Torstaina 15.5. Vihti-Pori kello 18
* Sunnuntaina 18.5. Pori-Lappeenranta kello 18

Pohjanmaalta Poriin
Pesäkarhujen pelinjohtajaksi syksyllä siirtynyt Risto Ojanperä on johtanut peliä naisten superpesiksessä myös aiemmin. Hänellä on SM-hopeaa Kirittäristä ja Petojusseista. Vimpelin Vedon hän johti miesten mestariksi 2010.
Omalla peliurallaan Ojanperä pelasi Superpesiksessä kausina 1989 ja 1990, jolloin hän pelasi Seinäjoen Maila-Jussien joukkueessa.

 

Vesa-Pekka Järvelä