Katse kääntyy Rioon

Miesten moukarinheitto nousi Suomen toiseksi menestyslajiksi Pekingin MM-kisoissa. Kaksi lekamiestä loppukilpailussa on sinivalkoisilta tänä päivänä hyvä saavutus. David Söderbergin vanavedessä itsensä finaalin 10:nneksi kiskaissut Tuomas Seppänen oli MM-kisaryhmän kiistattomia onnistujia.

Viimeisenä itsensä kisakoneeseen hilannut ja karsinnassa kesän toistaiseksi pisimmän kaarensa lingonnut porilainen iloitsee uransa parhaasta arvokisasuorituksesta.
– Olen erittäin tyytyväinen. Onnistuminen tekee hyvää itseluottamuksella ja antaa harjoitteluun rutkasti lisäpotkua, painottaa Seppänen.

Pekingin Linnunpesässä pari pykälää viime kauden Zürichin EM-sijoitustaan parantaneen nopsalaisen ennätys 75,31 on jo neljän vuoden takaa. Siihen pitkäaikaisen valmentajansa Juha Lahtisen oppeja kiittelevä Seppänen haluaa lisää metrejä ja senttejä jo olympiavuonna 2016.

Japanilainen moukarilegenda Koji Murofushi on parin vuoden ajan antanut Seppäselle omia vinkkejään. Seppäsen mukaan kaksikon yhteistyö tulee jatkumaan.
– Tarkoituksena on, että yhteistyö Kojin kanssa tulisi syventymään. Paljon kuitenkin riippuu siitä, millaiset taloudelliset resurssit ovat jatkossa käytettävissä, pohtii Seppänen.

Seppänen tapasi Murofushin heti Pekingin finaalin jälkeen.
– Häneltä tuli heti tuoreeltaan vinkkejä. Koji analysoi tekemistäni yllättävän pikkutarkasti korostaen malttia sekä hyvän tasapainon ja kehon hallinnan merkitystä. Hän antoi neuvoja varsinkin heiton alkuvaiheeseen. Juuri heiton lähtö onkin ollut ”Akilleen kantapääni”, tähdentää Seppänen.

Monen suomalaisurheilijan kisakauden huipentava Suomi–Ruotsi-maaottelu käydään tulevana viikonloppuna Tukholman olympiastadionilla. Seppänen on osallistunut aikuisten Ruotsi-otteluun jo viidesti vuosina 2010–2014. Porilaisen paras sijoitus on vuodelta 2014, jolloin hän heitti toiseksi.
– Lähdemme metsästämään kolmoisvoittoa. Se on realismia, sillä länsinaapurin paras kaveri on tilastojen mukaan heittänyt 72 metriä, sanoo Seppänen.

Maaottelu päättänee porilaisen kilpailukauden.
– Vähän on jäänyt ”Kiinan kello” päälle ja kropassa on tuntunut väsymystä. Ehkei paukkuja ole enää ennätykseen asti, mutta emmeköhän me sentään ruotsalaiset pidä kurissa. Ennätysten kimppuun hyökätään sitten Rion olympiavuotena, lupaa Seppänen.

Miesten moukari painaa 7,26 kg. Pituus vaijerin kanssa on 117,5–121,5 senttimetriä. Kuulan vähimmäisläpimitta on 110 millimetriä. Ringin läpimitta on 213 senttimetriä.

Vesa-Pekka Järvelä