Katseet jo kohti EM-Zürichiä

Elokuussa 2013 Moskovan MM-kisoista Poriin palasi tyytyväinen pika-aituri. Nooralotta Neziri pysäytti Moskovan olympiastadionilla kellot Suomen ennätysaikaan 13,04.

Viime perjantaina Sopotin komealla Ergo Arenalla olympiavoittaja Sally Pearsonin rinnalta startannut aiturikomeetta käytti aidattuun 60 metriin aikaa 8,21. Porilaisen nimissä olevaan SE:hen jäi eroa 14 sadasosaa. Samanlainen veto Sopotin alkuerissä olisi vienyt Jussi Ihamäen suojatin kevyesti halli-MM-kisojen välieriin.
– Ennusmerkit vaisuun suoritukseen olivat olemassa. Jo lokakuussa ilmaantunut takareisivamma muistutti olemassa olostaan jo viikko sitten Berliinissä ja nyt MM-halleissa. Harmittavaa vietävästi, että kaikki ei ollut tärkeässä paikassa kohdallaan, harmittelee Neziri.
Lahjakkaan aiturikomeetan tähtäimessä oli hallikauden päätteksi napata Puolasta välieräpaikka. Lähemmäs välieriä ylsi tällä kerralla vain niukasti jatkosta pudonnut, mutta uuden ennätyksensä 8,12 kipaissut Matilda Bogdanoff. 
– Ergo Arenan nopeaksi osoittautunut rata olisi mahdollistanut hyvän juoksun, mutta esitys oli valitettavan vaisu. Myös Matildan niukka putoaminen harmittaa, sanoo Neziri.
19 starttia talven hallikaudella tehneen Nezirin sisäratakausi on nyt paketissa.
– Hallikauden paras juoksu osui Rovaniemen SM-kisoihin. 8,09 osoitti, että SE oli ihan haarukassa, uskoo Neziri.

Tänään tiistaina Neziri käy tutkituttamassa oireilleen reitensä lääkärin vastaanotolla.
– Alkuviikko menee lääkärin pakeilla. Maanantaina hammaslääkärit poistavat pari viisaudenhammasta ja sitten on reiden magneettikuvausten vuoro. Uskon ja toivon, ettei kyse ole mistään vakavammasta ja pääsen taas nopeasti täysipainoisen harjoittelun pariin, kertoo Neziri.

Suomen 21-vuotiaan ykkösaiturin katse on suunnattu jo seuraaviin arvokisoihin. Elokuussa yleisurheilun EM-mitaleista kamppaillaan Zürichissä. Loppukeväästä Teneriffan leirille lentävä Neziri uskoo, että Sveitsiin matkaa Suomesta kolme aiturinaista. Anne Suorannan valmentaman  Bogdanoffin lisäksi kisalipuista kamppailevat ainakin Elisa Leinonen, Lotta Harala ja Iida Aidanpää.
– Muiden kehittyminen antaa kiriapua ja tuo lisämotivaatiota omaan harjoitteluunkin. Tavoitteena on edetä Zürichissä aina finaaliin asti. Täällä Sopotissa loppukilpailuun ylsi kolme eurooppalaisaituria. Heistä Iso-Britannian Tiffany Porter ja Ranskan Cindy Biallud ovat ennakkosuosikkeja myös EM-kisoissa, pohtii Neziri.

Mitalisijat ovat suomalaisaitureilta vielä toistaiseksi kaukana, mutta hieman alle 13 sekunnin ajoilla on saumat finaalipaikkaan.
– Uskon, että siihen minulla on sinne täydet mahdollisuudet. Pitää kuitenkin muistaa, että pika-aidat on erittäin herkkä laji. Se nähtiin täällä Sopotissakin, myös parhaat voivat epäonnistua. Pieni takeltelu vei suursuosikki Sally Pearsoniltakin kultaisen mitalin, sanoo Neziri.
Nooralotta Nezirin MM-kilpailut jäivät Puolassa yhden juoksun mittaisiksi. Arvokisojen ympäristö kuitenkin kasvattaa ja tuo rutiinia nuorelle urheilijalle.

ME ja yllätysvoitot
Yleisurheilun maailman hallimestaruuskilpailut Sopotin Ergo Arenalla päättyivät miesten 4x400 metrin viestinjuoksuun, jossa Yhdysvaltain joukkue rikkoi maailman halliennätyksen ajalla 3.02,13. Edellinen maailmanennätys oli USA:n vuoden 1999 mestarijoukkueen nimissä ajalla 3.02,83.
Sopot järjesti onnistuneet MM-kisat. Puitteet Gdanskin ja Sopotin välimaastossa sijaitsevalla, urheilutapahtumissa 11 000 vetävällä Ergo Arenalla olivat komeat, kilpailupaikat erinomaiset ja järjestelyt kaikin puolin onnistuneet.
– Myös tunnelma oli varsinkin lauantain iltasession aikana korkealle. Sitä nosti Puolan Kamila Licwinkon jymypaukku naisten korkeudessa. Se säväytti samoin kuin Tsekin Pavel Maslakin 400 metrin mestaruus ja Englannin Richard Kiltyn 60 metrin yllätyskulta, kertoo Nooralotta Neziri.
Sopotin kisat olivat järjestyksessään 16. sisäratojen MM-kisat. Seuraavan kerran hallimaailmanmestaruuksista kamppaillaan Oregonin Portlandissa vuonna 2016. Samana kesänä yleisurheilun ulkoratojen EM-mitaleista kilpaillaan puolestaan Amsterdamissa.

 

 
Vesa-Pekka Järvelä