Kaukaa idästä Isomäkeen

Pekka Rautakallion komennossa tulevaan kauteen lähtevä Porin Ässät vahvistuu kahdella kokeneella pelaajalla. KHL-kokemusta omaavat Matti Kuparinen ja Ari Ahonen liittyvät Padan kokoonpanoon kaksivuotisilla sopimuksilla.

Parhaalla liigakaudellaan 43 pistettä kerännyt Kuparinen tekee KalPa-, Avangard Omsk- ja HIFK-pestiensä jälkeen paluun patapaitaan. Viisi kautta NHL:n New Jersey Devilsin organisaatiossa torjuneelle Ahoselle Ässä-pesti on puolestaan ensimmäinen.
– Ässät on yksi perinteisistä ja maineikkaista suomalaisseuroista. Hienoa päästä Poriin pelaamaan. Vastustajan paidassa Isomäkeen ei aina ollut yhtä mukava tulla, sanoo Jyväskylässä syntynyt Ahonen.

Kotimaan kaukaloissa KalPaa, Jokereita, Bluesia ja HIFK:ta edustanut veräjänvartija siirtyi kesken liigakauden 2011–12 pelaamaan KHL-liigan Metallurg Magnitogorskin riveihin.

SKA Pietarin kultajuhliin päättynyt  KHL-kausi oli Ahoselle itäliigassa jo neljäs. Magnitogorskin jälkeen Ahonen torjui Barys Astanan maalilla. Kazakstanin pääkaupungista tie vei Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Vladivostokiin. Viime lokakuussa 34-vuotiaan Ahosen ja Admiralin tiet kuitenkin erkanivat. Otteluita sinivalkoisten paidassa kertyi lopulta vain viisi. Voittopelit jäivät Ahosen osalta yhteen.
– Syynä olivat potkut – mitä sitä kaunistelemaan. Kokemus kuitenkin karttui. Päällimmäisenä mielessä on rankka matkustaminen. Lentotunteja kertyi kiitettävästi ja varsinkin paluumatkat takaisin itään olivat rasittavia. Kaupunki sinällään oli hieno, sanoo Ahonen.
 
Hän sanoo, että hyökkäysvoittoisessa KHL:ssä pelit voittaa se kumpi tekee enemmän maaleja. 
– On mukava päästä jälleen sellaisen joukkueen tolppien väliin, joka myös puolustaa, naurahtaa Ahonen.

Ahosen sopimus Ässiin syntyi kohtalaisen kivuttomasti. 
– Luotan joukkueen valmennustiimiin. Pasi Kaukorannan valmennuksessa olin jo Jyväskylässä. Rocky on tehnyt upean peliuran lisäksi vahvaa jälkeä myös valmennuspuolella. Lisäksi maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlilla on kovat meriitit maalivahtien kouluttamisesta, korostaa Ahonen.

Maanantaina rapakon taakse lentänyt Rautakallio on erittäin tyytyväinen tuoreisiin hankintoihin.
– Kaksikko tuo kaivattua kokemusta ja johtajuutta. Kuparisen paikka on ykkös- tai kakkoskentän sentterinä. Ahonen on puolestaan huippuvahti, jolla on kaikki eväät ykköstorjujaksi. Juuso Riksman olisi hänelle oiva aisapari, pohtii Rautakallio.
 

 

Vesa-Pekka Järvelä