Kazanin Ässä

Riian rautatieaseman lämpömittari kipuaa vielä viiden jälkeen iltapäivällä 29 asteeseen. Baltian kesä on elokuun lopulla kuumimmillaan, mutta helteestä huolimatta kiekko putoaa paria tuntia myöhemmin Riga Arenan jäälle.

KHL:n kahdeksas liigakausi starttasi puolitoista viikkoa edellisvuosia aiemmin. Idän mahtiliigan avauksessa 25. elokuuta vastakkain olivat viime kaudella pahasti rämpinyt Dinamo Riika ja Gagarin Cupin finaaleissa esiintynyt AK Bars Kazan.

3–1-tappio niskassaan jäältä poistunut vierasjoukkue on myös yksi tämän kauden ennakkosuosikeista. Paperilla vain rahtusen heikentyneen tähtisikermän uusiin hankintoihin kuuluu myös ex-Ässä Jussi Rynnäs.
– Hallitsimme, mutta kaaduimme omiin virheisiin. Pitkään ei tappioita silti pidä märehtiä, seuraava mahdollisuus voittamiseen tarjoutuu nopeasti, sanoo Rynnäs pelin jälkeen Riga Arenalla.

Teksasista Tatarstaniin muuttanut porilaisvahti sai todellisen tulikokeensa vasta pari päivää avausottelun jälkeen HK Sotshia vastaan. Vielä Dinamo-fanien ankarassa huutomyrskyssä Kazanin maalia vartioi Jemil Garipov.
– Lahjakas kaveri, jolle voi povata peliuraa myös Pohjois-Amerikassa. Harjoituspeleissä sain torjuntavuoroja jopa hieman enemmän. Asetelma on hyvä sekä seuran että meidän molempien kannalta. Kilpailutilanne potkii kumpaakin ja vuorottelu antaa hieman lepohetkiä raskaassa ottelurumbassa. Näin maalille saadaan aina tuore kaveri, sanoo Rynnäs.

28-vuotiaan Rynnäksen KHL-debyytti HK Sotshin kotiareenalla sujui mainiosti. Dallas Starsin organisaatioon vielä viime vuonna kuulunut veräjänvartija piti maalinsa puhtaana ja AK Bars jatkoi 0-1-voitto taskussaan kohti Jaroslavlia.

Kesällä nopeasti toteutunut KHL-komennus on Rynnäkselle mieluisa.
– Motivaatio on korkealla ja haluan näyttää kaiken sen mitä osaan. Vaatimustaso on kuitenkin kova ja onnistumisia on tultava aina kun pelivuoro osuu kohdalle, korostaa Rynnäs.

Kazanin alkukausi painottuu vieraspeleihin. Ensimmäisestä 16 ottelustaan joukkue pelaa peräti 12 vieraissa.
– Tahti on tiukka. Joka toinen päivä on peli ja joka toinen on reissupäivä, sanoo Rynnäs.

Keskiviikkona 16. elokuuta Dinamo Minskin kotonaan kohtaava Kazan on kuitenkin tottunut viime vuosina voittamaan niin kotona kuin vieraissa. Koko KHL-liigan voittopokaalia joukkue on nostellut kahdesti. Konferenssin mestaruuden Zinetula Biljaletdinovin ryhmä vei viimeksi keväällä 2015.
– Pakkilegenda on luotsannut joukkuetta jo 10 vuotta. Se todistaa hänen taitonsa. Biljaletdinov on rauhallinen kaveri, mutta osaa myös tulistua, jos homma sitä vaatii. Omaa sisäänajoani KHL-kuvioihin on helpottanut eniten se, että Kazanin maalivahteja valmentaa Ari Moisanen. On mukavaa, että neuvot tulevat välillä suomeksikin, sanoo Rynnäs.

Vuosien saatossa Kazanissa on kiekkoillut iso liuta huippuja. Valkovihreään peliasuun ovat pukeutuneet muun muassa Ilja Kovaltšuk, Dany Heatley, Pavel Datsjuk, Aleksei Morozov, Michael Nylander, Vincent Lecavallier ja Jiri Hudler.

Suomalaisia seurassa on nähty kymmenkunta: muun muassa Niko Kapanen, Jarkko Immonen, Jukka Hentunen ja Janne Pesonen. Rynnästä ennen Kazanin maalia ovat vartioineet Mika Noronen, Fredrik Norrena ja Petri Vehanen.
– Vehanen voitti kaksi KHL-mestaruutta. Perinteet siis velvoittavat. KHL:n mestaruutta arvostetaan, joten kauden jälkeen pyttyä olisi mukava päästä nostelemaan, sanoo Rynnäs.

Vesa-Pekka Järvelä