Keilailu on lähes koko elämä

Keilailu on lähes koko elämä

Suomalainen keilailu nousi jälleen elokuun lopussa parrasvaloihin. Sinivalkoisten maajoukkue päätti Las Vegasissa käydyt MM-kisat miesten joukkuekilpailun maailmanmestaruuteen. Kultajoukkueessa heittivät Perttu Jussila, Tony Ranta, Petteri Salonen, Pasi Uotila ja Osku Palermaa. Loppuottelussa Suomi löi Yhdysvallat 1 183–1 126.

Joukkuekisan MM-kulta on suomalaisittain harvinaista herkkua. Edellisestä täysosumasta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 30 vuotta. Vuonna 1983 maailmanmestaruutta juhlittiin Venezuelassa.

Kahdeksan vuotta Caracasin täysosuman jälkeen syntyi Las Vegasin MM-joukkueessa kultaa huuhtonut Tony Ranta.

– Finaali meni aikamoisessa pimennossa. Missään vaiheessa en tullut laskeneeksi pisteitä, pelasin vain ruutu kerrallaan. Sen verran seurasin, että ihan hyvä tilanne on, kertaa Ranta lyhyesti Vegasin finaalitunnelmia.

Viisimiehinen suomalaisjoukkue lähti rapakon taakse mestaruus tähtäimessä.
– Tiesimme, että kaiken mennessä kohdalleen, kulta on mahdollinen. Yllätys ei ollut, että finaalivastustajaksi nousi Yhdysvallat. Finaali eteni tasaisena ja ratkaisu jäi viimeisiin ruutuihin. Lopulta pääsimme tuulettamaan historiallista voittoa. Juhlat jäivät kuitenkin lyhyeksi, kun paluulento Suomeen starttasi jo aamuneljältä, porilaista Giantsia edustava Ranta kertoo.

Finaalissa Ranta merkkautti mukavan tuloksen 236. Voitokkaassa välierässä Etelä-Koreaan vastaan Ranta oli lukemin 258 koko joukkueen paras.
– Tyytyväinen pitää olla. Keilat kaatuivat kovassa paikassa kiitettävästi. Tärkeintä oli, ettei homma kaatunut omaan peliini. Joukkuekilpailu on aina oma juttunsa, kun heittotahti on henkilökohtaista kisaa hitaampi. Juuri sen vuoksi en aiemmin pitänyt joukkueskabasta, mutta vähitellen sekin on alkanut maistua, paljastaa Ranta.

MM-kullan lisäksi 22-vuotiaan Rannan kausi on ollut muutenkin onnistunut. Maaliskuussa porilainen keilasi Qatarin Dohassa käydyn H.H. Emir’s Cupin voittoon. Finaalissa Vuoden 2007 nuorten Euroopan mestari löi britti Paul Moorin pistein 477–457. Vastus Dohan kisassa oli kuva. Suomalaisista mukana olivat myös Mika Koivuniemi ja Osku Palermaa.
– Sain samalla kertaa kovia päänahkoja ja 25 000 dollarin palkintoshekin. Molemmat lämmittivät kovasti, kertoo Ranta.

Viikonloppuna Ranta otti mittaa Hollannissa käydyssä kilpailussa keilailun kovasta kärkikaartista.
– Nyt tulee tiukkaan tahtiin kolme kansainvälistä kisaa. Heitän tällä viikolla Slovakian Bratislavassa ja sieltä matka jatkuu Wieniin. Toivotaan, että kaatoja tulee yhtä kovaan tahtiin kuin kisojakin, sanoo Ranta.
Peli jengoilleen uudella pallolla
Kuluva vuosi on ollut Tony Rannalle täysosuma.  – Himoittu MM-kulta kruunasi kauden, mutta peli on kulkenut oikeastaan koko kauden. Peli loksahti jengoilleen jo keväällä Hollannissa. Siitä asti on tullut kiitettävästi kaatoja. Hyvän heittovireen takana on ollut vaihto toiseen pallofirmaan. Nykyinen väline tuntui heti kättelyssä hyvältä, tunnustaa Ranta. 
Tuore maailmanmestari ei pidä pitkiä heittotaukoja.
– Viikkoon mahtuu yleensä vain yksi keilailusta vapaa päivä. Neljän päivän breikki on aivan maksimi, muuten tuntuma katoaa, sanoo Ranta.
Toisinaan heitto ei vain yksinkertaisesti kulje.
– Päivän vireen aistii yleensä jo aamulla. Kesken kisan kadoksissa olevaa punaista lankaa on hankala löytää, paljastaa Ranta.
Giantsin Tony Rannalla kulkee.

 

Vesa-Pekka Järvelä