Keltamustien uusi komeetta

129 maaottelua Suomen koripallomaajoukkueessa pelannut Pekka Markkanen vartioi vielä 16-vuotiaana Musan Salaman maalia. Sitten pitkänhuiskean nuorukaisen edessä oli lajin vaihto. Porin Korinpunojissa koripallo-oppinsa saanut Markkanen kuului pitkään maajoukkueen tukipilareihin.

207-senttinen sentteri palloili kotimaan kenttien lisäksi Kansasin Yliopistossa Yhdysvalloissa ja myöhemmin ammattilaisena Espanjassa, Unkarissa, Ranskassa ja Saksassa. Joensuun Katajassa pitkän pelaajauransa vuonna 2007 päättänyt Markkanen työskenteli peliuransa jälkeen BC Jyväskylän valmennusryhmässä.

Myös 47-vuotiaan Markkasen jälkikasvua on nähty korisparketilla, kun perheen kolmesta pojasta Miikka ja Lauri ovat seuranneet isänsä lajivalintaa. Pojista vanhin, heinäkuussa 23 vuotta täyttävä Eero on puolestaan noussut raketin lailla urheilufanien tietoisuuteen jalkapalloareenoilta. JJK:n kasvatti pelasi kaudella 2013 Veikkausliigassa sekä Jyväskylässä että HJK:n riveissä. Nyt kevään sensaatiohyökkääjä loistaa jo kansainvälisillä kentillä.

Viime vuoden joulukuussa Markkasen veljeskolmikon lyhin, ”vain” 197-senttinen kärkimies solmi sopimuksen maineikkaan suurseura Tukholman AIK:n kanssa. Kevät Allsvenskanissa on sujunut kookkaalta suomalaishyökkääjältä vauhdikkaasti. Markkasesta on tullut muutamassa viikossa Ruotsin pääsarjan yksi kiinnostavimmista pelaajista. Paikan AIK-fanien sydämissä ovat taanneet Markkasen kuusi maalia.

Erityisesti loisto-osuma tiukassa paikalliskamppailussa Djurgårdenia nosti Markkasen kaikkien AIK-kannattajien huulille. Niistä kaksi viimeistä osumaansa suomalaiskärki viimeisteli kotiareenalla Brommapojkarna-kamppailussa pari viikkoa sitten. Hattutempun Markkaselta vei karkea tuomarivirhe, jonka näkivät melkein kaikki vajaat 16 000 Friends Arenalle saapunutta. Maalin hylkäämisen ohella sydämentykytyksiä Markkaselle ja faneille aiheutti varttia ennen loppuvihellystä tullut nilkkavamma.

– Pitää olla tyytyväinen kahteen osumaan. Hyökkääjä elää kuitenkin maaleista, joten jäihän se hieman harmittamaan, kun mokasin väärin arvioiden kolmannen maalin avausjakson lopussa. Kolmas maali oli mielestäni täysin selvä tapaus, eikä suinkaan paitsio, sanoo Markkanen.

Ruotsin pääsarjassa vietetään parhaillaan kuukauden mittaista taukoa. Tositoimiin Allsvenskan palaa hieman ennen Brasilian MM-turnauksen huipennusta. Mestarisuosikiksi Malmön kanssa ennen kautta nostettu AIK on pelannut kohtuullisen hyvän alkukauden. Taukoa edeltäneen 4–2-voiton myötä maineikas tukholmalaisseura hivuttautui sarjassa neljänneksi. Koossa AIK:lla on 12 ottelusta 22 pistettä. Eroa sarjakärki Malmö FF:ään on seitsemän pistettä. Seuraavaksi Markkanen ja kumppanit tavoittelevat lisäpisteitä vieraissa Åtvidabergs FF:ää vastaan.

AIK:n ”oma Zlatan” janoaa lisää onnistumisia. Kasassa Markkasella on nyt kuusi osumaa, jotka oikeuttavat maalipörssissä kolmanteen sijaan. Kärkipaikkaa pitää Malmö FF:n Guillermo Molins. 25-vuotias uruqualaiskärki on heiluttanut vastustajan verkkoa jo kahdeksan kertaa.

Markkasen loisto-otteet länsinaapurin pääsarjassa on havaittu myös maajoukkueen valinnoista vastaavien joukossa. Huuhkaja-luotsi Mixu Paatelainen valitsi kookkaan kärkimiehen pari viikkoa pelattuun Baltic Cupiin. Markkanen toi maajoukkueeseen kokoa ja nopeutta. Edellytykset menestymiseen niin Allavenskanissa kuin Huuhkaja-paidassakin ovat siis olemassa. Pienellä hiomisella kuin puskista kevään futiskomeetaksi singahtanut kolossi pysyy parrasvaloissa vielä pitkään. Maalinsylkijöille on Suomi-futiksessa aina tilaa.
 

Fanaattiset fanit
Vuonna 1891 perustettu AIK on vienyt 11 Ruotsin mestaruutta. Maratontaulukossa Tukholman suurseura on kolmantena.
Ensimmäisen jalkapallomestaruutensa seura voitti jo vuonna 1900. Mestaruuksista viisi on tullut vuonna 1924 perustetun Allsvenskan-mestaruussarjan aikana. AIK on myös pelannut Mestarien liigassa vuonna 1999 ja voittanut Ruotsin cupin kahdeksan kertaa.
AIK on pelannut kotiottelunsa vuodesta 2013 Friends Arenalla, jonne mahtuu noin 54 329 katsojaa. Seura omaa suurimman kannattajamäärän Ruotsissa. Seuran tärkeimmät kannattajaryhmät ovat Black Army, Smokinglirarna, Ultras Nord, Firman Boys ja Sol Invictus.
Vuonna 1981 perustettu Black Army on AIK:n suurin kannattajayhdistys. Ryhmä on nimetty ManU -kannattajien Red Armyn mukaan.

 

Vesa-Pekka Järvelä