Kesän kärkitulos kovassa seurassa

Zürichin EM-kisat käytiin ilman suomalaisia pituushyppääjiä. Kovassa nosteessa viime vuodet ollut laji kärsii kärkihyppääjien loukkaantumisista. EM-kisojen raja 795 jäi suomalaisilta haaveeksi, mutta lähelle sitä hyppäsivät nuoret lupaukset Kristian Pulli ja Arttu Halmela. 
– Kausi on ollut kirkkaasti tähänastisen urani paras. Hyppyihin on löytynyt aiempaa enemmän tasaisuutta ja joukkoon on mahtunut useita hyviä suorituksia. Sellainen fiilis itselläni on, että olen noussut uudelle tasolle. Sitä on tietysti edesauttanut säiden puolesta loistava kesä, sanoo Halmela. 
 
Honkajoen seudun Urheilijoiden 22-vuotias Halmela kuului viikko sitten käydyn Tukholman timanttiliigan suomalaisonnistujiin. Pertti Ahomäen valmennettava on kauden aikana parantanut omaa ennätystään useaan kertaan. Halmela lähestyy sentti sentiltä kahdeksan metrin rajaa. Tukholmassa kuudenneksi sijoittunut nopea honkajokelainen venytti tasan kahden sekuntimetrin myötäisessä ennätyksensä 792. Viimeisellä yrityksellä syntynyt tulos on kauden kotimainen kärki. 
– Tukholman stadionin pituuspaikalla hypättiin remontin jälkeen ensimmäistä kertaa. Tuuli pyöri hankalasti. Hyppyjä tuli sekä myötä- että vastatuuleen. Uusi pintakaan ei ole yleensä aivan paras mahdollinen, mutta yllättävän hyviä tuloksia siltä saatiin aikaiseksi, sanoo Halmela. 
 
Timanttiliigan Tukholman kisan osallistujalista oli komea. 
– Tavallista enemmän jännitystä oli ennen kisaa ilmassa. Mukana oli kovaa kaartia ja tuntui hieman siltä, että kuulunko ollenkaan tähän joukkoon. Jännitys kuitenkin karisi ennen kisaa ja kaikki meni lopulta hyvin, myöntää Halmela. 
 
Kisan kärkisijat menivät Etelä-Afrikan Godfrey Mokoenalle ja Hollannin Ignisious Gaisahille. Halmela hävisi kolmospaikan vieneelle isäntämaan Michel Torneukselle 11 senttiä. Viikonloppuna Helsingin olympiastadionilla käytävässä Suomi–Ruotsi-maaottelussa Halmela metsästää Lontoon olympialaisissa sentillä mitaleilta pudonneen ruotsalaistähden päänahkaa. Halmelan lisäksi miesten pituudessa sinivalkoisten värejä puolustavat Pulli ja vammojen kanssa taistellut Roni Ollikainen.
– Viime vuonna hävisin Torneukselle maaottelussa sentillä. Toivotaan, että tilanne kääntyisi nyt toisin päin. Mahdollisuudet jopa maaotteluvoittoon ovat, sillä Torneus ei ole tällä kaudella löytänyt aivan terävintä tuloskuntoaan, miettii Halmela.
Eliittikisasarjan päätöskilpailussa sunnuntaina Tampereella tavallista vaisummin esiintynyt Halmela hyppää ensimmäistä kertaa remontin alle joutuvalla olympiastadionilla. 
– Eiköhän silläkin päästä kunnon mitoille. Hyppäsihän Evilän Tommikin samalta alustalta MM-pronssille tuloksella 825. 
 
Ruotsi–maaottelu on Halmelallekin tämän kauden viimeinen tärkeämpi kilpailu. 
– Hyvän kauden jälkeen on mukava lähteä rakentamaan tulevia hyppyvuosia. Nälkää jäi sopivasti. Ensi kesänä taistellaan Pekingin MM-kisojen paikoista ja vuosi 2016 tarjoaa sekä olympialaiset että EM-kisat. Tavoiteltavaa siis riittää, sanoo Halmela.

 

Vesa-Pekka Järvelä