KHL on Jokereille kova haaste

Kovassa nostessa viime vuodet ollut KHL-liiga imee kiihtyvällä vauhdilla suomalaispelaajia ja valmentajia. Itäkiekon kovatasoisessa sarjassa on nähty ja nähdään jatkossakin porilaista lätkäosaamista.

Valmennuspuolella Pekka Rautakallion jalanjälkiä vaativassa KHL:ssä seuraa Traktor Tseljabinskin peräsimeen tarttuva Karri Kivi. Kaukalossa entisistä Ässä-pelaajista KHL-liigassa kurvailevat ensi kaudella Sakari Salmisen ja Veli-Matti Savinaisen lisäksi ainakin Amur Habarovskiin siirtynyt Tommi Taimi ja Jokereiden paitaan pukeutuva Severi Sillanpää.

Sillanpään uusi seura hyppää tulevalla kaudella täysin uuteen maailmaan. Narripaidat on ensimmäinen suomalaisjoukkue vuosi vuodelta laajentuvassa KHL-liigassa. Helsinkiläisjoukkueella on ensimmäisellä ruplaliigakaudellaan näytön paikka. Niin itselleen, vastustajilleen, omille faneilleen kuin sponsoreillekin.
– Kaikki Venäjän pääsarjaa seuranneet tietävät, että haaste on kova ja edessä on monia karikoita, mutta olen vakuuttunut, että Jokerit pärjää maailman toiseksi kovimmassa kiekkosarjassa – niin pelillisesti kuin muutenkin, keväällä Jokereiden toimitusjohtajana aloittanut Jukka Kohonen uskoo.

Venäjä-vetoiseen KHL-liigaan siirtyminen on Kohosen mukaan lisännyt roimasti kansainvälistä mielenkiintoa Jokereita kohtaan. Joukkue lähtee KHL-debyyttiinsä näillä näkymin 18–22 miljoonan euron kokonaisbudjetilla. Siitä urheilubudjetin osuus lohkaisee noin 12–13 miljoonaa. Kohosen mukaan sponsoritilanne näyttää erittäin valoisalta.
– Kesäkuun alkupuolella allekirjoitimme seuran historian suurimman sponsorisopimuksen.  Vedonlyöntiyhtiö Nordic Betin kanssa solmitun sopimuksen osuus kokonaissponsoribudjetista on yli kymmenen prosenttia. Sopimus käsittää vain vieraspelipaidat, pelien yhteydessä tehtävät markkinointitoimenpiteet sekä muun Suomen rajojen ulkopuolella toteutettavan markkinointiyhteistyön, Urheilutoimittajain Liiton seminaarissa puhunut Kohonen kertoo.

Venäläiset omistavat Hartwall Arenan ja samalla puolet Jokereista. Kohonen korostaa, että Jokereiden kotihalli Ilmalassa on KHL-pelien kannaltakin parhaassa mahdollisessa paikassa.
– Venäläiskatsojien kannalta junaradan vieressä sijaitsevaan Hartwall Arenaan on helppo tulla. Pasilan alue kehittyy koko ajan. En usko tippaakaan, etteikö KHL toisi pelkkää hyvää niin meille kuin muillekin, pohtii Kohonen.

Kolmisenkymmentä pelaajasopimusta toistaiseksi allekirjoittanut Jokerit lähtee seurahistoriansa kovimman haasteen kimppuun 11 000 hengen katsojakeskiarvotavoitteella. Se on kova, sillä Helsingin lätkäylpeys on 2000-luvulla päässyt vain yhdellä kaudella yli 10 000 katsojan keskiarvoon.

Huimaan tavoitteeseen saatetaan päästä, kun Ilmalan kiekkopyhättöön luistelee Moskovan Dinamo, SKA Pietari tai Riian Dinamo. Vaikeampaa tuvan täyttäminen on todennäköisesti, kun Ilmalan iltaan saapuu vaikkapa Metallurg Novokuznetsk tai Severstal Cherepovets. Oman riskinsä tuo myös seuran venäläisomistus.
– 11 000 voi olla todella kova lukema, kun vastaan luistelee maanantai-illan räntäsateessa KHL:n suomalaisille toistaiseksi tuntemattomat joukkueet. Se on melkoinen jännitysmomentti, mutta uskon silti, että KHL kiinnostaa myös suomalaisia lätkäfaneja. Pari peliä nähtyään, he haluavat nähdä lisää kansainvälistä kiekkoa, veikkaa Kohonen.

Jokeri-pomo haluaa, että koko Suomi ottaa Jokerit omaksi suosikkijoukkueekseen.
– Pyrimme luomaan kotihallille ilta toisensa jälkeen viihdyttävän ja urheilullisen tapahtuman, josta voi nauttia muutkin kuin pääkaupunkiseudun kiekkofanit, painottaa Kohonen.

 

Yllättävä jokerikortti
26-vuotias Severi Sillanpää siirtyy KHL:ään kasvattajaseurastaan Ässistä. Keskushyökkääjällä on takanaan 321 Liiga-ottelua. Sillanpään yhden kauden piste-ennätys on kaudelta 2010–2011, jolloin mies sai tehot 10+10=20.
Keväällä 2013 SM-kultaa juhlineen Sillanpään uran toistaiseksi tärkein maali syntyi keväällä 2009 liigakarsinnoissa Vaasan Sportia vastaan. Hän iski karsintojen kuudennessa ottelun jatkoerässä porilaisten voittomaalin. Sillanpään osumalla Pata säilytti liigapaikkansa.
Severi Sillanpään siirto narripaitaan yllätti.
 

 
Vesa-Pekka Järvelä