Kiven kovana kohti Länsi-Siperiaa

Porin Ässien ja pikkuleijonien mestarivalmentaja Karri Kivi suuntaa tänään Länsi-Venäjälle. Alkaa matka kohti uutta maailmaa, kuten Kivi itse asian ilmaisi. 
 
Viikko ennen lähtöä Porin Katariinankadun kodissaan istuu levollinen ja innostunut jääkiekkovalmentaja. Muutto Porista miljoonakaupunkiin on iso askel Kiven elämässä ja tarjoaa takuulla aivan uudenlaisen seikkailun kivikovassa kiekkomaailmassa. 
 
Tseljabinsk on 1,5 miljoonan asukkaan miljoonakaupunki Länsi-Siperiassa Uralvuoriston itäpuolella. 1947 perustettu jääkiekkoseura Traktor on kaupungin ylpeys, jonka kasvatteja on mm. legendaarinen Sergei Makarov. Seuran lähes uusi kotihalli Traktor-areena vetää lähes 8 000 katsojaa.
–Tseljabinsk on kuin Toronto. Todella suuri kaupunki, joka hengittää jääkiekosta, kuten Toronto Kanadassa. Pidän saamaani mahdollisuutta hienona juttuna ja minulle tämä on täysin uusi maailma. Ensimmäinen yhteydenotto sieltä tuli nuorten MM-kisojen jälkeen. Ilmoitin heti, että olen kiinni pikkuleijonien valmennuksessa. Sitten meni tovi, eikä mitään kuulunut. Istuttiin kuitenkin vaimoni Eijan kanssa alas, ja mietittiin että mitä jos kuitenkin lähtisin. 
– Iso kiitos Suomen Jääkiekkoliitolle, että päästivät minut lähtemään. Ei tällaisia tarjouksia kovin usein tule, jos tulee koskaan. Koko maan kiekkokulttuuri yleensäkin on mielenkiintoinen tuttavuus. On esimerkiksi hienoa nähdä miten siellä esimerkiksi juniorit harjoittelevat. Seuran kotihalli on upea ja melko uusi areena. Joukkueen pukuhuoneesta löytyy kaikki hienoudet kylmä- altaasta lähtien.
 
Traktorin joukkueessa pelaa muutama kanadalainen ja pari tsekkiä. Viime kaudella joukkueessa pelasi leijonahyökkääjä Petri Kontiola, mutta hän on purkanut sopimuksensa ja suuntaa kohti NHL-liigaa. Joukkueen runko on siis pääosin venäläinen.
– Olen alkanut opiskella venäjää lukemalla paikallisia kirjoja. Sain siellä käydessäni paikallista kirjallisuutta mukaan, näitä opuksia olen suurella mielenkiinnolla lukenut. Joukkueen kanssa joutuu varmasti isoksi osaksi kommunikoimaan venäjäksi. Kakkosvalmentajani taitaa onneksi englannin kielen, hän on lähes viidensadan NHL-ottelun Vitali Yachmenyov. Siinäkin mielessä Tseljabinsk on hyvä paikka, että lento Helsingistä kestää vain viitisen tuntia. Moskovassa on koneen vaihto, josta lentää Tseljabinskiin enää pari tuntia, hekumoi Kivi.
 
On selvää, että venäläinen kiekkokulttuuri eroaa melkoisesti suomalaisesta kiekkokulttuurista. Täällä Suomessa tiedetään ainakin se kuinka tuulinen paikka KHL on valmentajalle.
– Olen keskustellut puhelimessa runsaasti mm. Summasen Raimon, Jalosen Karin ja Selinin Ari-Pekan kanssa siitä, millaiset systeemit siellä ovat. Kontiolan Petrin kanssa tavattiin ja kyselin häneltä paikallisista systeemeistä. Ei minua huimaa mitenkään sinne lähteä valmentamaan. 
– Sieltä löytyy höntsäkiekkoporukka ja avantouintipaikka. Pääsee vähän harrastamaankin. Ne asiat selvitin heti siellä käydessäni. Venäjällähän on helppoa valmentaa. Ei tarvitse kuin voittaa, päättää Karri Kivi.
 
JUSSI AHO

 

Tuntematon