Kultaa Filippiineiltä

Pori on Euroopan filippiiniläisten taistelu- ja itsepuolustuslajien pääpaikka. Karhukaupungissa päävastuun Filippiinien kansallislajin opetuksesta on pitkään kantanut porilaisen Filipino Martial Arts Centerin Tomi Harell.
– Seuran päälajeina ovat itsepuolustuslaji Mano Mano ja kamppailulaji Kombatan. Kombatanin puolella olemme Suomen ykköspaikka ja Mano Manon puolella koko vanhan mantereen pääpaikka, kertoo Harell.

Pari vuosikymmentä kamppailulajien parissa viihtynyt Harell on koko Euroopan pääkouluttaja.
– Suomi on kamppailulajien ehdotonta eliittiä Euroopassa ja varsinkin Pori on kovassa kurssissa. Intoa riittää ja harrastajia käy kiitettävästi salilla seitsemänvuotiaista aina 65 -vuotiaisiin asti, tuhansia lajista kiinnostuneita Euroopassa kouluttanut Harell kertoo.

Kouluttamisen ohella 7. danin Harell ottelee edelleen myös itse. Viimeksi kamppailulajien taitaja niitti menestystä Filippiineillä huhtikuun lopulla järjestetyssä 2nd Philippine Martial Art Hall of Fame -tapahtumassa. Vuoden mestariksi leivotun porilaiskonkarin lisäksi perheeseen tuli myös toinen arvostettu titteli, kun tytär Vilhelmiina Harell palkittiin Instructor of the Year -palkinnolla.
– Olen todella ylpeä Vilhelmiinan menestyksestä ja toivon hänen jatkavan lajin parissa vielä pitkään, sanoo Harell. 

Niiden lisäksi porilaiskaksikko voitti omissa sarjoissaan myös avoimen sarjan paritekniikkakilpailun.
– Tekniikkakilpailussa arvostettiin tekniikoiden puhtautta, liikesarjojen oikeanlaista toteutusta sekä tasapainoista kokonaisuutta, korostaa Harell.

Täyskontaktikeppitaistelussa Harell saavutti pitkällisen kamppailun jälkeen hopeaa.
– Voittokin oli haarukassa, mutta vastustaja onnistui nappaamaan muutaman pisteen enemmän, kertoo Harell.

Filippiinien arvostettussa Hall of Fame -tapahtumassa kilpaili noin 200 ottelijaa. Harellit olivat ainoat eurooppalaiskilpailijat.
– 40 asteen helteessä harjoittelu on todella rankkaa, mutta myös antoisaa. Matka oli uskomaton. Manilasta käteen jäi palkintoja, uusia ystäviä ja yhdessäoloa tärkeiden ihmisten kanssa, painottaa Harell.

Manilan Hall of Fame -tapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran. Seuraavan kerran kamppailulajien huiput kohtaavat Filippiineillä jälleen ensi keväänä.
– Tarkoitus on silloinkin olla kovatasoisten kilpailijoiden joukossa puolustamassa Suomen värejä, lupaa Harell.

Kombatanin edut:
• tehokas, monipuolinen ja realistinen itsepuolustuslaji
• harjoittelija oppii liikkumaan sulavasti – ei vastaamaan voimaan voimalla
• rohkaisee oppilasta soveltamaan tekniikoita ja ottelutapaa itselleen sopivaksi
• opettaa rentoutumaan harjoitellessa
• kehittää koordinaatiota
• hyvä kuntoilumuoto
• kehittää refleksejä ja huomiokykyä
• lisää itsevarmuutta ja -tuntoa, luonteen voimaa sekä mielen rauhaa

Oikeaa toimintaa ja osaamista
Monia klassisia ja moderneja filippiiniläisiä taistelulajeja yhdistelevän Modern Mano Manon perusperiaate on toimia itsepuolustustilanteissa sekä suoraviivaisesti että niin, että toiminta perustuu samalla hyvään liikkumiseen ja tekniikoiden virtaavuuteen.
– Tilanne, jossa itseään joutuu puolustamaan väkivaltaista hyökkäystä vastaan on aina vakava tilanne, jossa oma fyysinen koskemattomuus on säilytettävä kaikin mahdollisin keinoin, korostaa Tomi Harell.
Harell painottaa, että lajin pariin tulevan pitää ensin oppia perusteet.
– Ne ovat se kivijalka, jolle rakennetaan tuleva osaaminen. Sen jälkeen Modern Mano Mano antaa poikkeuksellisen mahdollisuuden soveltaa kaikkia itsepuolustustekniikoiden osia, sanoo Harell.
Vanhankoivistontie salilla riittää vipinää.
 

Vesa-Pekka Järvelä