Kuninkuus taas kiikarissa

Porin Narukerän tehohyökkääjä Tomi Mustonen iskee Bandyliigassa maaleja liukuhihnalta. Jääpallon MM-kisoihin Venäjän Uljanovskiin valitun 31-vuotiaan maaliruiskun tahti on pysynyt viime vuosina kovana.
– 33 osumaa kaudelta 2010–2011 taitaa olla ennätykseni. Nyt se voi hyvinkin rikkoutua, ennakoi jääpalloliigan maalitilaston ykkösenä oleva Mustonen.

Yli 150 osumaa liigaurallaan iskeneen Mustosen maalivainu on viemässä häntä kohti tämän kauden maalikuninkuutta.
– Osumia olisi voinut hyvällä tuurilla tulla enemmänkin, mutta homma on pelittänyt kuitenkin kohtalaisen hyvin. Yhteispeli varsinkin keskikentän taitureiden Esa Oksasen ja Aleksi Vihtilän kanssa on loksahtanut kohdalleen. Kaiken takana on kuitenkin luontainen halu ja kiima maalintekoon, sanoo Mustonen.

Bandyliigan kärkitrion muodostavat vahvat suosikit Botnia, Kampparit ja Akilles. Heikki Hyvösen komennossa pelaavan Narukerän kausi on toistaiseksi ollut vaihteleva. Joukkue kuuluu sarjan tiiviiseen keskikastiin.
– Pelit ovat menneet ylös alas. Sama ongelma on vaivannut myös pelin sisällä. Otteissa on toisaalta ollut paljon hyvääkin. Uskon, että pelimme paranee, kun ratkaisupelit ovat käsillä, lupaa Mustonen.

Narukerän paikka kahdeksan joukkueen pudotuspeleissä näyttää neljä kierrosta ennen runkosarjan päätöstä varmalta. Ainoana ulos loppupeleistä on jäämässä sarjajumboksi juuttunut WP-35.
– Kotietu on kiikarissa. Sen jälkeen voi tapahtua mitä tahansa. Suosikitkin ovat kaadettavissa, se on alkukauden aikana nähty, korostaa maajoukkuekuvioissakin testattu tehomies.

Antti Parviainen nimesi loppuvuodesta jääpallomaajoukkueen Porvoon maaotteluihin. Vastaan luistelivat lajin mahtimaat Venäjä ja Ruotsi.

Joukkueessa on runsaasti kokeneita pelaajia kuten kapteeni Ville Aaltonen. Narukerä-kasvatille ja vuoden 2004 maailmanmestarille on kertynyt jo 125 A-maaottelua. Viisi maaottelua Aaltostakin enemmän sinivalkoisen peliasun on pukenut Sami Laaksonen.

Jääpallon MM-kisat pelataan Venäjän Uljanovskissa 1.-7.2.2016. Päävalmentaja Parviaisen mukaan maajoukkueen tavoitteena on pystyä pelillisesti haastamaan Ruotsi ja Venäjää, mitä ei viime vuosina ole tapahtunut.
– Tuloksellisesti haemme voittoa, siihen tarvitaan onnistumisia ja sen myötä hyvää peliä, sanoi Parviainen alustavaa, MM-kisoihin tähtäävää maajoukkueryhmäänsä marraskuussa nimetessään.

Venäjä ja Ruotsi ovat jälleen MM-kisoissa ennakkosuosikkeja.
– Suomi taistelee mitalista. Ennen se oli oikeastaan itsestäänselvää, mutta nykyisin tilanne on selvästi tiukempi. Kahden nelossijan jälkeen mitali maistuisi taas makealta, pohtii Mustonen.
Bandyliigan pistepörssin keväällä 2011 voittaneen Tomi Mustosen maalivainu on pysynyt tallella.
Botnia on ollut vahva myös Narukerää vastaan.

Tomi Mustosen yksi täyskaimoista on 280 runkosarjaottelua pelannut liigakiekkoilija. Kärppä-vuosien jälkeen oululaishyökkääjä pelasi muun muassa Ruotsissa, Sloveniassa, Tanskassa ja Kazakstanissa.
– Olemme pelanneet vastakkain aikoinaan pesiskentillä. Kaima edusti Oulun Lippoa ja me molemmat pelasimme muuten numerolla 6.

Vesa-Pekka Järvelä