Laatu korvaa LuKi:ssa määrän

NoU:lle niukasti avauspelissä hävinnyt Luvian Kiekko on siirtynyt uudelle aikakaudelle. Ringeten kestomenestyjä rohmusi viimeisen vuosikymmenen ajan mitaleita Antero Kivelän komennossa. Katkeamaton mitaliputki alkoi vuonna 2004. LuKi:n viimeisin Suomenmestaruus on kuitenkin jo seitsemän vuoden takaa. Nyt kultaisia mitaleita jahdataan Reijo Lammassaaren johdolla.

– Avauspeli on aina oma juttunsa. Ylimääräistä jännitystä oli niin itselläni kuin tytöilläkin. Tappiosta huolimatta pelissä oli silti paljon positiivistakin, kertoo Lammassaari.

Lapinlahdelta tehokaksikon Anne Pohjola–Marjukka Virta riveihinsä napannut Nokia on liukkaasti liikkuva ryhmä, mutta Lammassaaren mukaan LuKi ei jäänyt sarja-avauksessa kuitenkaan nokialaisten jalkoihin.

– Rohkaisevaa oli, että saimme runsaasti maalipaikkoja. Yritystä oli, mutta viimeistely ei kuitenkaan ollut nyt toivotulla tasolla. Maalihanat aukesivat vasta neljässä erässä, mutta loppukiri tyrehtyi päätöserän jäähysumaan. Rangaistuksia vihellettiin meille koko ottelussa peräti 36 minuuttia. Siistissä pelissä se oli aivan liikaa, harmittelee Lammassaari.

LuKi:n uusi luotsi on häviöstä huolimatta luottavainen joukkueensa iskukykyyn.
– Rinki on vähän turhan kapea. Lähdimme sarjaan 12 pelaajalla, joten varaa loukkaantumisiin tai sairasteluihin ei ole. Kokoon saadaan kaksi tasokasta ketjua. Varsinkin Elina Raesolan, Riikka Häyrisen ja Kirsi Pukkilan muodostamaan vitjaan voi luottaa nytkin. Vielä Nokialla trio jäi vähille tehopisteille, mutta luvassa on varmasti paljon parempaa, sanoo Lammassaari.

Myös maalivahtiosasto on sarjan parhaimmistoa. Maajoukkueessa esiintynyt Marja Perkkola kantaa tolppien välissä päävastuun. Muun muassa ilman maajoukkuepakki Miia Railiota taistelevassa puolustuksessa on sen sijaan pientä vajetta.
– Avauspelissä omiin meni vain kolme osumaa, mikä on ringetessä vähän. Pakkeja ottaisin silti mielelläni muutaman lisää. Tiistaina näytillä kävi yksi B-ikäinen lupaus, mutta nyt mennään näillä, sanoo Lammassaari.

Ringeten SM-sarjaa pelataan tällä kaudella vain kuuden joukkueen voimin. Pääsarjasta poistuivat pitkään kotimaisia kenttiä hallinnut LL-89 ja Hyvinkää Ringette. Sen myötä pelaajavirta muihin seuroihin lisääntyi. Eniten vahvistuksia rohmusivat Blue Rings ja EKS. Nokialta pelipaikan valinneet Pohjola ja Virta olisivat kelvanneet monelle muullekin seuralle.
– Pääkaupunkiseudun joukkueissa on tungosta. Sinne saataisiin helposti ainakin yksi joukkue lisää. Meillä Luvialla laatu korvaa kuitenkin määrän, uskoo Lammassaari.

Kuuden joukkueen kesken pelataan 20 kierroksen SM-sarja. Pelaajasiirtojen myötä odotettavissa on entistä tasaisempi sarja.
– Uskoisin, että neljä välieräjoukkuetta kuitenkin erottuu. Joukkuemäärä on pieni, mutta nyt ei todennäköisesti tule ennalta selviä pelejä vaan jokaiseen matsiin on lähdettävä täysillä, korostaa Lammassaari.

Yksi LuKi:n viime vuosien tärkeistä palasista katselee joukkueen peliä tällä kaudella kaukalon laidalta. Pisteitä tasaiseen tahtiin sinivalkoisille takoneen Jenni Viinamäen välivuoden syynä on tuleva perheenlisäys.
– Laskettu aika on helmikuussa. Pienet mahdollisuudet on palata kokoonpanoon jo kevään finaaleissa. Se on haave, mutta ei sittenkään kovin realistinen. Lapsi on luonnollisesti etusijalla, korostaa Viinamäki.

Kova halu kaukaloon Viinamäellä kuitenkin on.
– Olen hoidellut huoltajan hommia. Jo alkusyksyn aikana on ollut vaikea katsella tyttöjen treenejä, mutta tiukin hetki koittaa, kun taistellaan sarjapisteistä, sanoo Viinamäki.
Viinamäki odottaa aiempaa tasaisempaa kautta.
– Kuuden joukkueen sarja on tietysti hieman suppea. Lapinlahden luopuminen ja Hyvinkään poisjäänti pistivät pakan uusiksi. Pelaajia on siirtynyt muualle ja se on tasoittanut voimasuhteita. Nyt on aiempaa vaikeampaa ennustaa kauden kulkua, puntaroi Viinamäki.

Luvian Kiekon ryhmässä on vain kaksitoista pelaajaa.
– Flunssa-aaltoja ei toivo kukaan. Luotan silti siihen, että LuKi kamppailee nytkin sarjan kärkisijoista. Meillä on hyökkäyksessä riittävästi ratkaisijoita ja puolustuspäässäkin pitävyyttä, veikkaa Viinamäki.

Valmentajavaihdoksen Viinamäki näkee myönteisenä.
– Kivelän Antero on luonut vahvan perustan ja iskostanut Luvialle tinkimättömän harjoittelukulttuurin. Lammassaaren johdolla kuviot ovat hieman erilaiset ja porukassa on vähän rennompi fiilis. Nyt joukkue lähtee entistä nopeammin hyökkäykseen. Uskon, että se avaa enemmän maalipaikkoja, pohtii Viinamäki.

Luvian Kiekon kauden ensimmäisen kotiottelu keskiviikkona 22.10. Vastassa on Naantalin VG-62.

 
Vesa-Pekka Järvelä