Länsirannikon lahjakkuus

Suomalainen alppihiihto koki kovan kolauksen, kun marraskuun alun lämmin sää pyyhkäisi Levin osakilpailun maailmancup-kalenterista.
– Lumettomuus on nykyisin turhan yleistä. Harmillista niin meille laskijoille kuin kisajärjestäjille. Pakkaset tulivat Levillekin pari viikkoa liian myöhään. Nythän lunta olisi pohjoisessa jo riittävästi, sanoo Porista alppimaailman huippua kohti ponnistava Janina Mäkinen.

Suomalainen naisalppihiihto elää murroskautta. Moninkertaisen arvokisamitalisti Tanja Poutiaisen jätettyä kilparinteet, uutta kansainvälistä ykköstykkiä ei sinivalkoisten alppijoukkueesta löydy juuri nyt.

Tämän kauden osalta naisten maajoukkue koki syksyllä pahan takaiskun. A-maajoukkueen ainoa naisedustaja Merle Soppela teloi Saas Feen jäätikköleirillä jalkansa pahasti. Santa Claus Ski Teamia edustavan Soppelan polven eturistiside ja kierukka repeytyivät.
– Merlen puolesta harmittaa. Hän oli hyvässä kunnossa ja odotukset olivat nousussa. Merlen kausi on lähes paketissa, sillä häntä odotetaan takaisin rinteeseen aikaisintaan loppukeväästä, kertoo Mäkinen.

Suomalaisedustus on näin B-maajoukkueessa kilpailevien varassa. Yksi heistä on Porin Slalomseuraa edelleen edustava Mäkinen. Tahkon alppikoulussa neljättä lukuvuotta opiskeleva porilaislupaus piipahti viime viikolla Nilsiässä. Siellä vakavasta sairaudesta lapsuudessa kärsinyttä ja vuonna 2014 pahasti kolarissa loukkaantunutta alpinistia on nähty tänä syksynäkin vain harvoin.
– Me alppikoululaiset matkustamme paljon. Leiripäiviä on kertynyt kesästä alkaen ainakin 50. Leiritykset alkoivat jo heinäkuussa Sveitsissä. Sitten käväisimme Liettuassa, jossa harjoittelimme sisähalliin rakennetussa rinteessä. Sen jälkeen vuorossa oli kaksi treenileiriä Itävallassa, kertoo Mäkinen.

Viime tammikuussa paikallisessa urheiluvuoden Huipulla-teko äänestyksessä ylivoimaisen voiton vieneen porilaislupauksen harjoittelu on sujunut tänä syksynä ilman vammoja ja sairastelua. Rohkeasti rinteessä laskeva Mäkinen toivookin pääsevänsä vähitellen tositoimiin.
– Treenit ovat sujuneet hyvin. Nilsiässä käynnin jälkeen olemme viime viikon alkupuolelta alkaen harjoitelleet Riikka Honkasen ja Saana Ahosen kanssa Ruotsin puolella ja Norjassa, kertoo Mäkinen.

Kotiin Poriin kiireinen alpinisti ehtii vasta muutamaa päivää ennen joulua.
– Kilpailukalenteri on vielä melko lailla auki. Vuodenvaihteen jälkeen kisoja haetaan varmasti ainakin Keski-Euroopasta. Kotimaisten kilpailujen osalta paljon riippuu lumitilanteesta, pohtii Mäkinen.

.
Naisten B-maajoukkue
kaudella 2015–2016
• Hilla Hannola
• Camilla Andersson
• Janina Mäkinen
• Nea Luukko
• Riikka Honkanen

Vesa-Pekka Järvelä