Leijonajuhlat Jubileinyilla

Sankoin joukoin Venäjälle matkanneiden suomalaisten kisaturistien tunnelmat ovat voittoputken jatkuessa nousseet yhä korkeammalle. Ensimmäiseen tositestiin Leijonat joutuivat tiistaina, kun vastaan luisteli Kanada. Puolivälieräpaikka Tanskaa vastaan irtosi komealla 4-0-voitolla.

Mikäli sinivalkoiset onnistuvat raivaamaan tiensä välierien jälkeen finaaliin  asti – varmaa on, että Leijona-fanit ovat tulevana viikonloppuna liekeissä, sekä Moskovassa että tv:n äärellä.

Viime lauantain päiväpelissä Isomäki Areenan tapaan 6 000 katsojaa vetävällä Jubileinyi-areenalla sinivalkoisten vireen testasi vaatimattomasti Venäjän turnauksessa esiintynyt Ranska. Suomalaiset pelasivat puolivaloillakin voitokkaasti.

Pudotuspeleihin jo valmistautunut kiekkokansa säteili yhdessä kevätauringon kanssa. Kannustushuudot täyttivät kerta toisensa jälkeen hallin. Iso osa suomalaisturisteista seurasi Ranska -kamppailua kisatorin jättiscreeniltä. Meno oli olutkuppiloissa tutun vauhdikasta.

Itämatkat-matkatoimiston toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen arvioi aiemmin Etelä-Saimaa -lehdessä, että merkittävä osa maakunnasta MM-kisoihin suuntaavista jääkiekkofaneista taittaa matkan omilla autoilla tai kimppakyydeillä. Mutta myös nopea Allegro -juna on vienyt väkeä vilkkaasti Neva-joen tuntumaan.

Raidekyydin oli valinnut myös intohimoiseksi Jokeri-faniksi itsensä luokitteleva Maria Martinez.
– MM-lätkän kisamatka paikanpäälle ei ole ensisijaisesti ulkomaanmatka, vaan tunteet pintaan saava ja riehakas kiekkojuhla. Itse asiassa nämä ovat vähän kuin kotikisat. On ollut hieno havaita, se yhteisöllisyys, junttityyli ja railakas meno, jotka ovat täällä ainakin Suomen peleissä. Matkakin taittuu hyvässä lätkäseurassa nopeasti.

Martinez käväisi paikan päällä jo viikko sitten katsomassa pari matsia.
– Lätkä on parasta paikan päällä. Tunnelma oli niin huikea, että tänne oli pakko palata heti uudelleen. Jokainen matka on elämysmatka, mutta kolmatta reissua työnantaja ei enää salli. Loppupelit katselenkin sitten kotisohvalta, naurahtaa Martinez.

Pietari on tullut Martinezille tutuksi myös Jokereiden KHL-otteluiden kautta.
– SKA Pietari pelaa omat ottelunsa upeassa kotihallissaan. Yllättävän toimivalta tuntuu kuitenkin myös Jubileinyi-areena, sanoo Martinez.
Satakuntalaisiinkin törmää MM-huumassa. Sopuisasti Suomen otteita seurasi Ranska -pelissäkin neljän raumalaisen ja kahden porilaisen ryhmä. Myös matkatoimistojen pakettimatkat ovat menneet hyvin kaupaksi. Tamperelaiset Tapio Kauppinen ja Markku Halme matkasivat Pietariin Tallinnan kautta koukanneella laivakyydillä.

Hakametsän hallissa pitkään työskennellyt Kauppinen on vakuuttunut Suomen nuorten tähtien taidoista ja uran jatkosta.
– Hienolta tuntuu olla tamperelainen, kun Leijonien ryhmässä on Patrik Laineen kaltaisia nuorukaisia. Hänelle ja Aleksander Barkoville voi povata loistavaa tulevaisuutta rapakon takana ja tietysti myös maajoukkueessa, sanoo Kauppinen.

TPS:n ikisuosikikseen mainitseva Halme tunnustautuu enemmänkin jalkapallomieheksi.
– Mutta kyllä MM-lätkäkin maistuu – varsinkin näin paikan päällä. Vaikkei Ranska-matsi nyt huippumatsi ollutkaan. Kiekkoreissuja on kertynyt vuosien varrella jo useampiakin. Pietariin tulin kuitenkin vasta ensimmäistä kertaa, vaikka täällä asuva veljeni on minua houkutellut Venäjälle jo vuosikausia, sanoo Halme.

Tällä kerralla Halme tapasikin lopulta itänaapurissa Mika-veljensä. Nokian Renkaiden palveluksessa oleva Mika Halme on asunut viiden miljoonan asukkaan suurkaupungissa jo kymmenisen vuotta. Pietarin kovaa kiekkobuumia kehaisevan tamperelaisen rinnalla on kulkee saman suomalaisfirman leivissä oleva Julia-vaimo.
– Viihdymme täällä mainiosti. Kaupunki on arkkitehtonisesti upea, tapahtumia riittää ja venäläiset ovat ystävällisiä. Sitä ei Suomessa jostain syystä ymmärretä, sanoo pietarilaispariskunta.

Kerran vuodessa kiekkoreissulle

Porilaisiin lätkäfaneihin törmää muuallakin kuin Isomäki Areenalla. Satakunnasta matkustetaan katsomaan sekä tarunhohtoista NHL-liigaa että Itä-Euroopan kiekkoliigan tasokkaita KHL-pelejä.
Jari-Pekka Viannon, Niilo Kermisen, Mika Elon, Petri Taipalmaan ja Antti Saunajoen muodostama porilainen kaveriporukka on kiertänyt vuodesta 2012 alkaen seuraamassa KHL:n kamppailuja eri puolilla vanhaa mannerta.
– Lätkä on lähellä meidän kaikkien sydäntä. Kotimaisen liigan lisäksi olemme halunneet lähteä tutulla ryhmällä kerran vuodessa seuraamaan kansainvälistä jääkiekkoa. Tunnelma on KHL-liigan matseissa aivan toisella tasolla kuin kotoisessa sarjassa. Myös peli on itäliigassa erilaista kuin Suomessa, sanoo Autoluojus Oy:n myyntipäällikkö Jari-Pekka Vianto.
Koko porilaisviisikko on perheellistä joukkoa.
– Se asettaa luonnollisesti rajoitteita reissaamiseen. Haaveena on pitkään ollut matkustaminen rapakon taakse NHL-pelejä seuraamaan, mutta toistaiseksi olemme pysytelleet Euroopassa. Viiden hengen ryhmältä sekin vaatii pientä järjestelyä. Pyrimme olemaan reissussa pitkän viikonlopun. Toistaiseksi homma on toiminut melkoisen kitkattomasti, sanoo matkojen järjestelyistä vastuun kantava Vianto.

Ensimmäisen yhteisen kiekkoreissunsa viisikko teki Riikaan neljä vuotta sitten syksyllä.
– Seuraavana vuonna käväisimme Tsekeissä. Leijonien nykyinen luotsi Kari Jalonen johdatti silloin Lev Prahan Gagarin Cupin finaaleihin asti. Sen jälkeen ruplaliigan hopeajoukkue katosikin talousvaikeuksien myötä KHL-kartalta, sanoo Vianto.
Vuonna 2014 porilaiset ottivat suunnaksi Kroatian.
– Pyrimme aina pääsemään katsomaan suomalaispelaajien otteita. Medveščak Zagrebin riveissä kiekkoili silloin Ville Leino, joka siirtyi myöhemmin Dinamo Rigan miehistöön. Enää viime tammikuussa Leino ei kuitenkaan ollut latvialaisjoukkueen vahvuudessa, kun katselimme kaksi peliä Riiassa, kertoo Vianto.
Ässiä fanittavan porilaisviisikon reissuperinne jatkuu jälleen loppuvuodesta.
– Päätös on jo tehty. Tarkoituksena on taas nähdä kaksi ottelua. Ensin on vuorossa Wienissä maan pääsarjapeli. Itävallasta siirrymme Slovakian puolelle. Siellä seuraamme Slovan Bratislavan KHL-matsin, paljastaa Vianto.

Vesa-Pekka Järvelä