Lisää ruutia ja rähinää

Sveitsissä yllättävän pirteästi urheillut EM-kisajoukkue lensi maanantaina takaisin Suomeen. Poriin palasi myös Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen. Zürich oli 28-vuotiaan moukarimiehen kolmas aikuisten arvokilpailu.
– Keihäsmiesten mitalisade nosti tunnelman kattoon. Ilman Ruuskasen ja Pitkämäen huippusuorituksia kisoista olisi jäänyt huomattavasti väljähtyneempi maku. Lentokentällä oli yllättävän paljon vastaanottajia ja kotiin oli oikein mukava palata, kertoo Seppänen. 

Vielä Barcelonassa 2010 ja Helsingissä 2012 Seppäsen kisaurakka päättyi karsintaan, mutta kolmas yritys vei porilaisen finaaliin. Siellä Juha Lahtisen valmennettavan heitot jäivät kolmeen ja loppusijoitukseksi tuli 12. sija. Aamulla käydyssä karsintakisassa Seppäsen leka kaartoi lupaavasti 74,37. Finaalissa kolmena viime vuotena SM-hopealle heittänyt Seppänen sai parhaallaan 73,70.
– Olosuhteet hyville tuloksille olivat erinomaiset. Finaalissa tuli ehkä liikaa puristusta ja yritystä. Teknisestikin olen onnistunut paremmin, nyt lantio jäi taakse, joka söi metrejä, pohtii Seppänen.

Hänen mukaansa keihään lajivalmentaja Kari Ihalainen antoi heittäjille hyvän vinkin.
– Jokaisesta yrityksestä piti ravistella 10 prosenttia. Karin mukaan näin syntyisi tulosta. Neuvo ei mennyt perille ainakaan omalla kohdallani. Kokonaisuudessaan suoritukseen pitää olla kuitenkin tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita, sanoo Seppänen.

Seuraavan kerran Seppäsen leka lentää viikonlopun Ruotsi-ottelussa.
– Kolmoisvoittoa haetaan ja se myös otetaan. Ruotsalaisten moukaririntama on tällä hetkellä hatara. Mattias Jonsia vaivaa vakava polvivamma eikä muistakaan länsinaapureista ole nyt suurta uhkaa. Uskon myös, että koko miesten maajoukkue on tällä haavaa viimeistä kertaa kisanäyttämönä toimivalla olympiastadionilla vahvoilla, vakuuttaa David Söderbergin maan ykkösheittäjänä haastava Seppänen.

Yleisurheilijoiden ensi vuoden tärkeimmät kilpailut käydään Pekingissä. MM-kisoissa nähdään pääosin samoja kasvoja kuin Zürichin moukariringissä.
– Moukari on vahvasti eurooppalainen laji. Vanhan mantereen ulkopuolelta finaalipaikkoja kärkkyvät todennäköisesti vain Egyptin yli 81 metriä kiskaissut Mostafa Al-Gamel ja Japanin lekalegenda Koji Murofushi. Kojilla on varmasti edelleen eväät kärkijoukkoon, jos hän päättää vielä lähteä arvokisoihin.

Suomi-Ruotsi Helsingin olympiastadionilla 30.–31.8.

 

Vesa-Pekka Järvelä