Lisäpotkua pituuslankulle

22-vuotiaiden SM-kisoissa pituushypyssä ja 100 metrillä hopeaa voittanut 20-vuotias Arttu Halmela on ollut yksi satakuntalaisen yleisurheilukesän yllättäjistä. Honkajoen Seudun Urheilijoiden Halmela on noussut Tommi Evilän vuoden 2005 MM-pronssista uutta nostetta saaneen pituushypyn potentiaaliseksi menestyjäksi.
Viikonloppuna Halmela haastaa kotimaisen kärkikaartin Lahden Kalevan Kisoissa. Pituuden karsinta kisataan perjantaina ja finaali lauantaina.

– Loppukilpailupaikka on vähimmäistavoite. Viime kesänä finaali jäi väliin kuumeen vuoksi, muistelee Halmela.
Ennakkosuosikkeja on useita. 22-vuotiaiden SM-kultaan tuloksella 766 hypänneen Roni Ollikaisen ja Evilän lisäksi mitalisijoista taistelevat todennäköisimmin Mikko Kivinen, Eero Haapala ja Juho-Matti Pimiä.
– Pyrkimyksenä on lyödä kuitenkin kiilaa terävimpään kärkeen. Omalla ennätyksellä ollaan jo aika korkealla, Ollikaisen kertaalleen tänä kesänä kukistanut Halmela uskoo.

Jämsän myötätuulessa kesäkuussa loistaneen Ollikaisen varjossa karvialaislupaus leiskautti Keuruun juhannuskisoissa 784. Se toi Halmelan entiseen ennätykseen 23 sentin parannuksen. Pertti Ahomäen vuodesta 2011 valmentaman lahjakkuuden koko kesä on ollut ilahduttava. Halmela on takonut tasaisesti 750-760 pintaan. Plakkarissa on  myös 22-vuotiaiden Pohjoismaiden ja Baltianmaiden mestaruuskilpailujen kakkossija. Norjan Ullensakerissa hopeahypylle tuli mittaa 761.
– Ilahduttavaa on, että hyppäämiseen on löytynyt tasaisuutta. Pientä kehitystä on tullut oikeastaan kaikille osa-alueille, iloitsee Halmela.

Parannusta terveenä kesän kilpailleen pohjoissatakuntalaisen suorittamiseen on tullut myös lisääntyneen nopeuden myötä.
– Luotan siihen, että pystyn vielä lohkaisemaan 10,84:stä kymmenyksen. Paljon riippuu tietysti niin satasella kuin pituuspaikallakin keliolosuhteista. Tähän mennessä kesään ei ole mahtunut huippusäitä. Juhannukseen sellaiset osuivat ja se näkyi heti tulostaululla, sanoo Halmela.
Lämmön lisäksi hyppääjän onnistumista edesauttavat myötäiset tuulet. Vastatuulessa huipputuloksia on yleensä turha odottaa. Sen osoitti myös Lontoon vaisuksi jäänyt loppukilpailu.
 – Tuulioloista on puhuttu paljon, mutta totta on, että vastaiseen on vaikea puskea. Metrin vastaisen kanssa vielä pärjää, mutta kahden metrin puhuri lannistaa jo henkisesti. Hankaluuksia syntyy myös pyörivässä tuulessa. Aina askelmerkit eivät ole osuneet kohdalleen itsellänikään.
Kalevan Kisojen kärkikolmikko tullaan näkemään Ruotsi-ottelussa.
– Se huipentaisi kauden, mutta ilman sitäkin kesän tulokset tyydyttävät. Kehitys antaa lisää potkua harjoitteluun. Motivaation kanssa itselläni ei koskaan ole ollut ongelmia, painottaa Halmela.
Talven etelän leireistä Halmelalla ei ole vielä tietoa, mutta muuten treenikuviot tulevat jatkumaan entiseen tahtiin. Hallikauden jälkeen katseet käännetään kesään.
– Treenien kautta pyritään lisäämään tehoa, voimaa ja nopeutta. Tiukimmin tähtäimessä ovat  Tampereella käytävät alle 23-vuotiaiden EM-kisat, korostaa Halmela.

Kahdeksan metrin rajan tavoittaminenkaan ei tunnu Halmelasta enää mahdottomalta. Kotimaisin voimin sitä on pystytty pommittamaan tänä kesänäkin.
– Onneksi on vielä vuosia aikaa kehittyä. Aina ei arvokisoissakaan tarvita mahdotonta loikkaa. 810-820 saattaa riittää korkealle. Lontoossa tuulissa mitali irtosi 812:lla. Pohjoismainen pituusmitali jäi harmittavasti vain sentin päähän. Ruotsin Michel Törneusta käy jopa vähän sääliksi, pohtii Halmela.

Vesa-Pekka Järvelä