Lopullinen läpimurto

Porin Ässien maalivahtiosasto meni viime kauden jälkeen uusiksi. Rasmus Rinne ampaisi Raumalle ja Juuso Riksman lensi Italiaan. Kaksikon paikoille pestattiin kokenut Ari Ahonen ja SaiPasta hankittu Andreas Bernard.

KHL:n Admiral Vladivostokista kotimaahan palanneelle Ahoselle ja vuonna 2009 SM-liigadebyyttinsä tehneelle Bernardille povattiin Porissa tasaista taistelua peliajasta. 34-vuotiaan Ahosen loukkaantuminen siirsi kuitenkin torjuntavastuun 25-vuotiaalle Bernardille. HC Bolzanon kasvatti on vastannut huutoon upeasti. Hyvin peittävä Bernard on ollut Ässien vaikealla alkukaudella kiistatta yksi joukkueen tukipilareista.

Saapasmaasta Bolzanon päävalmentajana toimineen Jari Hellen houkuttelemana Suomeen saapunut ”Andy” on tyytyväinen pestiinsä ja omaan panokseensa Padassa.
– Olen viihtynyt Porissa mainiosti. Uudistuneen hallin myötä olosuhteet ovat todella hienot. Myös fanit ovat huikeita. Kaiken kaikkiaan Ässät on hyvä organisaatio. Olen saanut täällä erinomaisen mahdollisuuden ja olemme tehneet yhdessä hyvin töitä, sanoo Bernard.

SaiPassa Jussi Markkasen varjoon jäänyt Bernard jatkaa patapaitojen maalilla myös tämän kauden jälkeen. Seura ja italialaisvahti halusivat käyttää aiempaan sopimukseen sisältyneen option kaudesta 2016–2017.
– Se tuo vakautta. Nyt tiedän, että pääsen pidemmällä periodilla näyttämään osaamistani hyvässä organisaatiossa. Ässät on hyvä paikka kehittyä, vakuuttaa Bernard.
SaiPan ja Ässien lisäksi Mestistä ja Suomi-sarjaa Suomessa pelannut Bernard on jo usean vuoden ajan odottanut omaa tilaisuuttaan nousta muiden varjosta valokeilaan. Nyt yllättävän rauhallisen oloisen italialaisen unelmasta on tullut totta. Bernard ottaa läpimurron liigan kärkitorjujien joukkoon maltillisesti.
– Sain hyviä vinkkejä jo Lappeenrannassa, jossa molareja neuvoivat Jarmo Myllys ja Janne Valtonen. Myös Porissa tunnen maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlin opissa kehittyneeni. Itseluottamus on lisääntynyt. Nautin pelaamisesta ja olen nyt selvästi rennompi. Kehitettävää kuitenkin riittää edelleen kaikilla osa-alueilla. Pitää olla nopeampi ja terävämpi, myöntää Bernard.

Lämpimän vastaanoton Porissa saanut Bernard kehaisee Ässien valmennuksen ammattitaitoa ja joukkueen hyvää henkeä.
– Myös tämänhetkiset työolosuhteet ovat ykkösluokkaa. Vierasjoukkueen paidassa Pori oli aina vaikea paikka – niin fanaattisten kannattajien kuin vaatimattoman hallin vuoksi. Enää näin ei Isomäen osalta ole, vaan päinvastoin. Pelaajien kannalta olosuhteet ovat ehdotonta huippua – niistä menestys ei todellakaan jää kiinni, korostaa Bolzanon kasvatti.

Italialaisessa kiekkoperheessä kasvanut

Andreas Bernard syntyi vuonna 1990 Pohjois-Italian Bolzanossa. Nuoruusvuotensa hän vietti Bolzanon vieressä sijaitsevassa Caldarossa. Asukkaita Etelä-Tirolissa sijaitsevassa Caldarossa on hieman vajaat 8 000.
– Alppien kainalossa sijaitseva Caldaro on tunnettu lähinnä viineistä ja omenista, mutta se on myös vireä urheilukaupunki. Lätkä on kaupungissa suosittu laji, mutta niin on kaikki muukin urheilu. Itse olen keskittynyt kuitenkin vain kiekkoon, kertoo Bernard.
Caldarossa on myös jääkiekkojoukkue SV Kaltern.
– Meidän perheemme on todellinen kiekkoperhe. Isäni vei minut jo 4-vuotiaana luistelukouluun, samoin kuin aiemmin kaksi vanhempaa veljeänikin. Myös molemmat vanhempani ovat pelanneet lätkää.
13-vuotiaana Bernardin seura vaihtui Caldarosta Neumarktiin.
– Neumarktissa juniorityö oli hyvällä tolalla. Seuran väki halusi auttaa nuoria pelaajia urallaan eteenpäin. Meillä meni hyvin, ja voitimme yhden Italian alle 16-vuotiaiden mestaruuden, sanoo Ässä-vahti.
Ensimmäiset pelinsä aikuisten tasolla Bernard pelasi vahvasta juniorityöstään tunnetussa Neumarktissa. Debyyttinsä hän teki edustusjoukkueessa 16-vuotiaana.
Italiassa Bernard jatkoi uraansa vielä kaudella 2008–2009.
– Kauden lopulla pääsin jälleen kokeilemaan Italian junioreiden maajoukkueeseen. Se meni nappiin. Hyvät otteet noteerattiin ja eräällä pelireissulla Bolzano-luotsi Jari Helle pyysi minua puheilleen. Helle tiedusteli, olisinko innokas lähtemään Suomeen.
Ihan heti Andy ei tarjoukseen syttynyt.
– Toukokuussa 2009 saavuin kuitenkin Lappeenrantaan try-outille. Enkä ole ratkaisuani katunut. Vuodet täällä ovat kehittäneet minua niin pelaajana kuin ihmisenäkin, korostaa Bernard.

Maajoukkue mielessä

Andreas Bernard on kantanut Italian maajoukkuepaitaa sekä juniorivuosinaan että aikuisten peleissä. U20 MM-kilpailujen 1-divisioonasta Bernardilla on kultaa vuodelta 2008 ja pronssia 2010. Samassa turnauksessa hänet valittiin kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Samoin kävi vuotta aiemmin.
Ensimmäisen aikuisten MM-turnauksensa Bernard pelasi keväällä 2013 Valko-Venäjällä.
– Kutsu maajoukkueeseen on aina kunnia-asia. Olisi hienoa päästä mukaan helmikuussa pelattaviin olympiakarsintoihin. Suomen liigassa tahti on kuitenkin kova, joten pitää neuvotella, onko minulla tiukassa ottelurumbassa mitään mahdollisuuksia pukeutua Italian pelipaitaan, pohtii Bernard.

Vesa-Pekka Järvelä