Lukkarista koppariksi

Kankaanpään Mailan naisjoukkueen ensimmäinen superpesiskausi oli onnistunut. Runkosarjassa viidenneksi sijoittuneiden kankaanpääläisten kausi päättyi puolierätappioon Raumaa vastaan.

Nyt KaMattaret on kovan paikan edessä. Pirteästi viime kesänä esiintynyt joukkue on pelaajistonsa osalta rajun muutoksen kourissa. Ryhmästä poistuu useita runkopelaajia. Myös kolmantena satakuntalaisjoukkueena superiin nousseen seuran pelinjohto vaihtuu.

KaMasta kerrotaan, että naisten joukkueen runko kaudelle 2016 rakennetaan seuran strategian mukaisesti nuorten, urallaan eteenpäin haluavien pelaajien ympärille, joilla on kuitenkin valmiudet selvitä Superpesiksen haasteista.

Varmoja lähtijöitä ovat Pesäkarhujen kanssa sopimukseen päässyt Emilia Itävalo sekä Lukkoon siirtyvät Niina ja Laura Jokinen. Elisa Salosen ja Anniina Kiviharjun uusi seura on Mansen Räpsä. Anu Kiviharju puolestaan jatkaa uraansa Pesä Yseissä.

Yksi KaMattaret jättävistä on joukkueen kantaviin voimiin kuulunut lukkari Taiju Ollila. Yhdeksän kautta Mailaa edustanut Ollila pukeutuu ensi kaudella Vihdin Pallon pelipaitaan. ViPaan siirtyy 28-vuotiaan Ollilan lisäksi KaMan viime kesän kapteeni Ella Kaasinen.
– Myös pelipaikka tulee muuttumaan. Tarjolla on kopparin tontti. Toisena vaihtoehtona on paikka polttolinjassa. Käsi riittää takakentälläkin ja junnuvuosilta tuttu kopparin paikka on mieluisampi kuin lukkarin pesti, sanoo kovakätinen Ollila.

Mailan naisjoukkueessa oli kesällä pahoja ristiriitoja. Ollila ei halua enää palata menneeseen vaan katsoo jo eteenpäin.
– Odotan innolla ensi kautta. Maisemanvaihdos piristää vaikka edessä on paljon matkustamista, sillä en ole muuttamassa pääkaupunkiseudulle kauden alettuakaan. Harjoittelen toistaiseksi omatoimisesti, mutta ensimmäinen yhteisleiri on jo parin-kolmen viikon kuluttua, kertoo Ollila.
ViPan superpesisjoukkueen sopimuspelaajien määrä kasvaa hiljalleen ja lähentelee jo täyttä joukkueellista.
– Joukkueen tavoitteet selviävät, kun yhteistreenit pääsevät vauhtiin. Omalta osaltani odotan vastuuta ja onnistumista niin ulkopelissä kuin sisälläkin, pohdiskelee Ollila.

Viime elokuussa Ollila koki lukkarin tontillaan kovia, kun Mansen Räpsän Jatta Vuorinen osui häntä mailalla päähän. Ollila pysyi kovasta iskusta huolimatta tajuissaan, mutta hänet vietiin kuitenkin ambulanssilla jatkotutkimuksiin.
– Lujempia iskujakin on joskus tullut. Mitään kammoa lyönti ei jättänyt, sanoo Ollila.

90-luvun väkevän nousubuumin siivittäessä toimintaa, Vihdin suurimpaan taajamaan Nummelaan rakennettiin uusi uljas pesäpallostadion. Sitä kutsutaan Hiidenkirnuksi.

Vesa-Pekka Järvelä