Lukko jo lopullisesti kiinni

Rauman Lukon naisten superpesisjoukkue oli päättyneen pesäpallokauden positiivisin yllättäjä. Runkosarjassa Lukko ylsi kolmanneksi ja lopullisessa sarjataulukossa viidenneksi. Aivan vielä ei sinikeltaisten palkintokaappiin kannettu mitaleita, mutta ensi kesänä mahdollisuudet siihen ovat entistä paremmat.

Raumalaisjoukkueen harjoitusryhmä on valmis. Rinki on SM-sarjan laadukkaimpia. Lukon menestysmahdollisuuksia lisäävät kolme kovaa paluumuuttajaa. Lukko-paidan pukevat  raumalaisen pesäpallon omat kasvatit Enni Kylä-Kause ja Kaisa-Maija Rosvall sekä kaksi kautta aiemmin Raumalla pelannut Jenna Kammi-Rahnasto.

Lapuan Virkiän kultajoukkueesta Raumalle siirtyvät Kylä-Kause ja Kammi-Rahnasto ovat syksyn kovimpia kaappauksia.
Pelinjohtaja Petri Kaijansinkko kertoo, että sopimusneuvottelut olivat tiukat.
– Mutta lopputulos korvaa ahkeroinnin. Ryhmässä ovat nyt ne pelaajat, jotka sinne tahdoimmekin. Halusin joukkueeseen ennen kaikkea laatua, kokemusta, johtavuutta ja sisäistä vaatimustasoa. Ennin, Jennan ja Kaisa-Maijan paluun myötä nämä kriteerit täyttyvät, hän iloitsee.

Ilmajoen Kisailijoissa pesiksen alkeet opetelleen Jenna Kammi-Rahnaston odotuksia lisää Lukon nimivahva pelaajarinki.
– Rosteri on varmasti kovin, mitä Raumalla on koskaan saatu kokoon. Ryhmässä on riittävästi kokemusta ja taitoa. Myös valmennus on osaavissa käsissä. Tällä kokoonpanolla mitalikantaan pääsy on realismia, Sirpa Pollarilta lukkarin paikan Lapualla perinyt Kammi-Rahnasto vakuuttaa.

Superpesisdebyyttinsä muutama vuosi sitten Raumalla tehneen Kammi-Rahnaston siirtoa Lukkoon avitti reissaamisen vähentyminen.
– Ennin päätös peliuran jatkamisesta ja Raumalle palaamisesta vahvisti omaakin ratkaisuani. Kaikesta huolimatta olisin kuitenkin tehnyt paluun sinikeltaisten leiriin, sanoo lukkarieliittiin kuuluva Kammi-Rahnasto. 

Marraskuun 7. päivä ensimmäiseen yhteiseen leiriviikonloppuun kokoontuvalla Lukolla on koossa 16 pelaajan nippu. Lokakuun puolivälissä ryhmä täydentyi kahdella tärkeällä lenkillä, kun vuoden mittaiset jatkosopimukset allekirjoittivat Tiina Andreasen ja Iida Möttönen. Kaksikko oli viime kaudella Lukon tärkeimpiä kotiuttajia.
– Hyvältä näyttää, mutta vasta yhteisten treenien jälkeen voi vetää tarkemmat johtopäätökset joukkueen iskukyvystä. Mukana on nyt kymmenkunta tyttöä, jotka asustelevat Rauman seudulla ja vain kuusi ”matkapelaajaa”. Se helpottaa harjoittelua ja tiivistää yhteishenkeä, vakuuttaa Kammi-Rahnasto.

Fysioterapeutiksi Porissa opiskeleva ja Raumalla asuva Kammi-Rahnasto on pelannut urallaan yhdessä naisten Itä-Länsi–ottelussa ja hänet on valittu kertaalleen naisten Superpesiksen parhaaksi lukkariksi.

Kaijansinkko uskoo pesisilmiön roihahtamiseen

– Materiaali on sellainen, että mahdollisuus menestykseen on olemassa. Koossa on 16 pelaajan laadukas nippu, jossa on myös särkymävaraa, tähdentää Rauman Lukon pelinjohtaja Petri Kaijansinkko.

Taistelu tulevan kauden pelipaikoista on tiukka.
– Kilpailu antaa lisäpotkua. Nyt nähdään ketkä oikeasti haluavat kehittyä pelaajina ja menestyä joukkueena, painottaa Kaijansinkko.

Kammi-Rahnaston, Kylä-Kausen ja Rosvallin lisäksi Lukon paidassa nähdään Vihdistä siirtyvä Marika Karhu.
– Hän tulee Raumalle mittamaan omia rajojaan. Marika tuo joukkueeseemme lisää jalkoja ja vaihtolyöntiosaamista. Saamme hänestä ulkopelaamiseen hyvin peliä lukevan pelaajan, uskoo Lukon viuhkamies. 

Roihusta Raumalle tulee 21-vuotias Venla Rapila. Rapilaa tavoitteli Kaijansinkon mukaan moni muukin seura.
– Venla on potentiaalinen tulevaisuuden huippupelaaja. Hienoa, että hän valitsi Lukon, sanoo Kaijansinkko.
Lukko-perheeseen oman vahvan lisänsä tuova pesäpallo on Raumalla hyvässä myötätuulessa.
– Organisaatio vahvistui ja toiminta selkiytyi Mikko Virtasen toiminnanjohtajaksi siirtymisen myötä. Se on imagollisestikin tärkeää. Nyt meidät otetaan selvästi aiempaa vakavammin. Uskon, että terävöityminen tulee näkymään myös ensi kesän yleisömäärissä, sanoo Kaijansinkko.

Sami Mäen pelinjohtotehtävissä tuekseen saanut Kaijansinkko uskoo, että tulevalla superpesiskaudella joukkueet lähtevät murtamaan Lapuan Virkiän hegemoniaa.
– Sarjaohjelma vie meidät pitkille pelireissuille. Se tuntuu myös talouspuolella. Siitä huolimatta lähdemme taistelemaan sarjan kärkisijoista, kiteyttää Kaijansinkko.
 

Vesa-Pekka Järvelä