Maijan paluu pesäpallon pariin

Ulvilan keskustassa, keltaisessa puutalossa on pesäpallon kehto. Toisessa päädyssä on Ulvilan Pesä-Veikkojen toimisto ja toisessa Satakunnan Pesäpallo ry:n toimitila. Niissä totuttelee uuteen työsarkaansa toiminnanjohtaja Maija Viljanen. Hän aloitti työssä virallisesti vuoden alussa.
– Tutustuin työhön jo aiemmin, kun edeltäjäni Inga Ärnfors siirtyi Pesäkarhujen toiminnanjohtajaksi, Viljanen kertoo.
Työ on uusi, mutta samalla paluu rakkaan lajin pariin. Porista kotoisin oleva Viljanen pelasi pesäpalloa vuosien ajan – lapsesta aina Superiin asti.
– Porissa ei ollut aluksi naisten joukkuetta. Sitten Ulasoorin Karhut perusti sellaisen. Nimi vaihtui Pesäkarhuiksi vuonna 1985. Joukkue nousi Superiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Itse lopetin pelaamisen tuon kauden jälkeen, kun valmistuin fysioterapeutiksi, hän kertoo.
Työt veivät Kankaanpään Kuntoutuskeskukseen noin kymmeneksi vuodeksi.
– Asuimme Porissa ja lopulta työmatka alkoi väsyttää. Työpaikka oli tosi kiva ja työ monipuolista, ilman välimatkaa saattaisin olla siellä vieläkin.
Kankaanpään jälkeen työpaikka löytyi porilaisesta urheiluliikkeestä. Kenkäosaston vastaavana Viljanen suoritti myös erikoiskaupan esimiehen tutkinnon. Myyntityön jälkeen hän teki vielä puolen vuoden sijaisuuden liikunnan ja terveystiedon opettajana.
 
Sitten tuli hakuun Satakunnan Pesäpallon toiminnanjohtajan paikka. Viljanen tuli valituksi.
– Tähän oli mukava tulla. Alueella on hyviä pelaajia ja aktiivista toimintaa. Tavoite on tietenkin lisätä pelaajien määrää. 
Satakunnassa ei tosin ole ollut katoa pesäpallon harrastajien määrässä. Joka kevät koulujen pesäpallotunnit tuovat uusia innostuneita harrastajia mukaan toimintaan. 
– Poikia voisi tulla enemmän, hän sanoo.
Satakunnan Pesäpallo ry tuottaa koulutusta ja muuta toimintaa koko maakunnan seuroille. Satakunnassa on yli 20 pesäpalloseuraa. Vuoden suuri ponnistus on alueleiri, joka järjestetään tänä vuonna Kankaanpäässä 6.–8. kesäkuuta. Leirille odotetaan noin tuhatta osallistujaa.
– Järjestämme vuosittain muun muassa koulupesiksen sarjat ja aluesarjat. Ylemmät sarjat pyörivät Pesäpalloliiton organisaatiolla. Aluesarjoissa pelaavat G–C -juniorit, sekä tytöt että pojat.
Satakunnan Pesäpallo toimii yhteistyössä Hämeen Pesäpallon kanssa. Molempien toiminta löytyy yhteisiltä nettisivuilta osoitteesta www.lansisuomenpesis.fi
 
Maija Viljasella on itsellään kaksi poikaa. He pelaavat jääkiekkoa.
– Ehkä Porissa mielletään pesäpallo aika vahvasti tyttöjen lajiksi. 
Ylipäätään Satakunnan menestyneimmissä pesäpallokaupungeissa laji on leimautunut sukupuolen mukaan, ylempien sarjojen joukkueiden takia. Ulvilassa ja Kankaanpäässä miehet ovat esikuvina, Porissa ja Raumalla naiset.
– Mutta kyllä esimerkiksi Kankaanpäässä on vahva junioritoiminta myös tyttöjen puolella, Viljanen kertoo.
– Pori ja Ulvila ovat niin lähekkäin, että on ymmärrettävää, jos lahjakas juniori siirtyy naapurin puolelle. 
 
Uuden työpaikan hyllyistä löytyy räpylöitä, palloja ja mailoja. Maija Viljanen ei ole kuitenkaan pelannut vähään aikaan.
– Satakunnan Pesäpallo on Ladypesiksen järjestäjä. Varmaan menen nyt itsekin mukaan, hän hymyilee.
Liikunta on osa elämää joka tapauksessa. Omia lajeja ovat tällä hetkellä lenkkeily, hiihtäminen, laskettelu ja golf.
– Aika paljon tulee seisoskeltua jäähallissa poikien harrastuksen parissa. Nyt menen varmasti entistä useammin myös pesäpallo-otteluihin, hän sanoo. 
– Satakunnassa on kovatasoisia joukkueita, joilla on myös vahva junioritoiminta. Eli myös jatkossa pesäpallo on maakuntamme vahva laji.

 

Sanna Jääskeläinen