ME Kotajan kiikarissa

Amanda Kotajan vauhti kiihtyy. Kesä toi Vampulan Urheilijoiden pyörätuolikelaajalle kaksi arvokisamitalia. EM-kullan ja -hopean lisäksi Kotaja viiletti 100 metrin Euroopan ennätyksen. Sitä vampulalainen ehti parannella kahdesti. Heinäkuussa Lapinlahden eliittikisoissa T54-luokassa kilpaileva Kotaja kelasi reilun metrin myötäisessä 16,16.
– Stoken Mandevillessä käydyissä IWAS:in World junior games -kisoissa aika painui jo alle 16 sekunnin. Ihanneolosuhteissa syntynyt 15,94 on voimassa oleva Euroopan ennätys ja kauden kovin tulos maailmassa. Matkaa ME:hen on enää 12 sadasosaa, sanoo Kotaja.  

Tammikuussa 20 vuotta täyttävä Kotaja päätti kautensa viikonloppuna Kirkkonummella käytyihin SM-kisoihin. Helsingissä Mäkelärinteen urheilulukiossa opiskeleva vampulalainen starttasi kesään kovin odotuksin. 
– Odotukset myös täyttyivät – tai ainakin melkein. Kauden kruunasi Euroopanmestaruus. En kuitenkaan ollut Swansean EM-kisoissa aivan teräkunnossa. Sairastuin kisojen alla flunssaan ja se verotti varsinkin avauskisassa. 400 metriä on tunnetusti ”tappomatka” ja kaiken pitää olla kunnossa. Kaksi vuotta sitten Hollannin Stadskanaalissa vein mestaruuden sekä satasella että ratakierroksella. Lähdin metsästämään tuplaa myös Englannista, mutta tällä kerralla kulta lipsahti Manuela Schaerille. Flunssaisena hopeasijakin silti tyydyttää, sanoo Kotaja.

Vammaisyleisurheilun edelliset MM-kisat Ranskan Lyonissa kesällä 2013 toivat Kotajalle kaksi hopeamitalia. Myös ensi vuosi on MM-kisavuosi.
– Kilpailujen ajankohta tuo kauteen aivan oman haasteensa. Maailmanmestaruuksista kamppaillaan Qatarissa vasta marraskuussa. Ajankohdan lisäksi myös kuumuus on otettava huomioon. Olen onneksi saanut tuntumaa helteessä kelaamisesta Dubain kisoista, kertoo Kotaja.

Ratakelaajien kuntohuippu kohdistetaan siis ensi kaudella loppuvuoteen.
– Kunnossa pitää olla toki jo kesällä. Sinne mahtuu taas monta kansainvälistä kisaakin. Niissä on tarkoitus käydä satasen ME:n kimppuun. Hyvissä tuulioloissa ja lämpimässä säässä sen rikkominen on täysin realistista, vakuuttaa Kotaja.

100 metriä on Kotajan ehdoton päämatka. EM-kultakin tuli vampulalaiselle selvällä erolla. Hollantilainen Margriet van der Broek taipui finaalissa yli sekunnilla.
– Harmi, että 200 metriä on pudotettu pois arvokisojen ohjelmasta. Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC pyrkii rajoittamaan lajien määrää, mutta en oikein ymmärrä, miksi juuri 200 metriä on karsittu kisakalentereista. Sillä ei kilpailla valitettavasti myöskään Rion paralympialaissa 2016, harmittelee Kotaja.

Kotajan paukut ovat siis jatkossakin ennen kaikkea 100 metrillä. Hän odottaa kuitenkin parannusta myös 400 metrin tuloksiin.
– Parin viikon kuluttua käynnistyvältä harjoittelukaudelta tavoittelen parannusta ennen kaikkea tekniikkaan. Se pitää saada varmemmaksi. Myös huippunopeus on saatava kovemmaksi ja loppurullaukseen lisää lentoa.

7 aikuisten arvokisamitalia

• 2014 EM-kisat 100 m kelaus
1. ja 400 m kelaus 2.
•  2013 MM-kisat 100 m kelaus
3. ja 200 m kelaus 2.
•  2012 EM-kisat 100 m kelaus
ja 400 m kelaus 1., 1500 m 3.
•  2012 paralympialaiset 100 m
kelaus 4. ja 400 m kelaus 6.
•  2011 nuorten MM-kisat
hopeaa 100 m,
200 m ja 400 m

Amandan ennätykset:

• 100 m 15,94 EE
• 200 m 29,41 SE
• 400 m 57,24 SE

 

Vesa-Pekka Järvelä