Monta mutkaa matkassa

Kotimaisen nopeuslaskun tämänhetkinen kärkimies Teemu Suominen matkasi maaliskuussa kisamatkalle Pyreneiden vuoristossa sijaitsevaan Andorraan. Ranskan ja Espanjan rajapinnassa sijaitsevassa kääpiövaltiossa käydyt kilpailut eivät sujuneet Harjavallan Jymyä edustavalta luvialaiselta toivotulla tavalla.
– Jo kisareissun alussa oli ongelmia. Kun suuntasin kisapaikalle suoralla Barcelonan lennolla sukset ja sauvat eivät tulleet perille vaan olivat jääneet Helsinkiin. Mitään ei ollut tehtävissä ja lähdin ilman suksipussia ajelemaan kohti Andorraa, kertoo Suominen.

Kääpiövaltiossa Suomista odotti seuraava yllätys. Vuoristossa oli satanut  viidessä päivässä yli kaksi metriä lunta.
– Andorraan johtavat Ranskan puoleiset tiet olivat melkein kaikki suljettu. Onnistuin pääsemään lopulta perille kiertämällä Espanjan kautta. Paikanpäällä oli lumen vuoksi täysi kaaos. Isot rekat ja trukit ajoivat ympäri vuorokauden lunta pois kylästä. Autolla oli vaikea päästä mihinkään ilman ketjuja. Kun tulin yöllä kylään pääsin vain vaivoin ilman jääketjuja viimeisen jyrkän mäen ylös ketjuja myyvän kaupan pihaan, muistelee Suominen.

Suomisen sukset ja sauvat saapuivat lopulta kaksi päivää myöhässä kilpailupaikalle.
– En meinannut löytää mistään kilpasuksia ja sauvoja lainaksi. Kun kilpailun alkuun oli puolisen tuntia sain viimein alle täysin vieraan suksiparin. Sauvat tein kaupasta ostamistani kepeistä, kertoo Suominen.

Toisena kilpailupäivänä Suominen sai vihdoin käyttöönsä tutun kaluston.
– Semifinaalissa laskin ensimmäisen kerran omilla suksilla. Veto ei ollut kummoinen. Rinteen kunto oli heikko – baana oli urainen ja siinä oli vaikea laskea, sanoo Suominen.

Semifinaalilaskun jälkeen italialainen kilpailunjohtaja päätti, että kilpailu keskeytetään. Kaikki kilpailijat olivat Suomisen mukaan ihmeissään ratkaisusta. 
– Rinne ei ollut kilpailunjohtajan mielestään riittävän turvallinen. Finaalikierrosta ei siis laskettu ja semifinaalin noteeraus jäi voimaan. Kello näytti lukemia 170,65, joka jätti minut sijalle 26.

MM-kilpailujen lisäksi Suomisen ohjelmassa oli World Cup -kilpailu, mutta sekään ei sujunut hyvin.
– Kisassa piti laskea kolme kierrosta, mutta toisen kierroksen jälkeen nousi kova tuuli ja kolmatta kierrosta ei päästy kisaamaan. Kun lähdin toiseen laskuun kypärääni pamahti viisisenttinen jääkokkare, joita tuuli puhalsi pitkin vuoren seinää. Isku vähensi vauhtia huomattavasti, mutta laskin silti maaliin, sanoo Suominen.

Koska kolmatta kierrosta ei enää laskettu voimaan jäi kakkoskierroksen tulos.
– Aika 164,81 riitti 28:nteen sijaan. Se ei tyydytä, lähdin hakemaan Andorrasta aivan jotain muuta, korostaa Suominen.

Luvialaislaskijan vaikeudet eivät jääneet suinkaan tähän.
– Paluumatkalle olin ostanut suoran lennon välille Barcelona–Helsinki. Tarkastusportilla ollut virkailija repi kuitenkin lentolippuni ja ilmoitti lakonisesti, että kone on täynnä. Näin kolmen tunnin lento vaihtui mutkikkaaksi kotiinpaluuksi Wienin kautta, sanoo Suominen.
 
kun suominen nouti Helsingissä tavarahihnalta varustekassiaan, sen toinen takapyörä oli hävinnyt kuljetuksen aikana ja Suominen raahasi 23-kiloista laukkua pitkin kenttää ilman toista takapyörää.
– Kokemusta kertyi. Toisinaan mikään ei vaan mene niin kuin on suunniteltu, huomauttaa Suominen.
Varsissa vuosi sitten laskeneen Teemu Suomisen kisareissu Andorraan oli vaikea.
.
Luvian vuoden urheilijaksi 2013 valittu Suominen rikkoi toissa keväänä Sveitsin Verbierissä käydyssä Speed Master -kisassa ensimmäisen kerran maagisen 200 kilometrin haamurajan.

Vars jäi väliin

Italialainen Simone Origone petrasi nopeuslaskun maailmanennätystä ranskalaisessa Varsin hiihtokeskuksessa huhtikuun alussa.
35-vuotias Origone kiisi Chabrieres-rinnettä alas parhaimmillaan 252,632 kilometrin tuntivauhtia. Hänen edellinen ME-vauhtinsa oli 252,454 kilometriä tunnissa. Sen Origone kellotti maaliskuussa 2014.
Nopeuslaskun tämän hetken ykköspaikka on juuri lähellä Pohjois-Italian rajaa sijaitseva Vars.

– Valitettavasti Varsin kisa jäi tammikuussa kokonaan järjestämättä enkä päässyt parantelemaan omaa ennätystäni, harmittelee Teemu Suominen.
Maaliskuun loppupuolella Ruotsin Idressä laskettiin kaksi World Cup -kilpailua. Kilpailua haittasi välillä kova tuuli ja möykkyinen kennoalue.
– Sijoitukseksi tuli World Cup ykkösessä 17. sija nopeudella 159,10 km/h ja kakkoskisasta 16. sija nopeudella 159,61 km/h. Maailman Cupin loppupisteissä olin 25., kertoo Suominen.
Vastoinkäymisistä huolimatta Suominen tähtää jo tulevaan talveen. Silloin luvialainen toivoo pääsevänsä Varsin ennätysrinteeseen. Tähtäimessä ovat uudet ennätyslukemat.
– Vauhti kiehtoo. Reilusti päälle 200 kilsaan pitäisi yltää, sanoo Suominen.

Vesa-Pekka Järvelä