Murofushin vinkeillä menestystä

Noormarkun Nopsa palkitsi yleisurheiluvuoden 2014 parhaitaan. Finpyyn koulukeskukseen oli kerääntynyt seuran 200 urheilijaa tukijoukkoineen. NoNo:n parhaana palkittiin moukarinheittäjä Tuomas Seppänen.

Vuodesta 2001 alkaen Juha Lahtisen valmennuksessa kehittyneelle Seppäselle titteli oli jo toinen perättäinen. Oman seuransa ykkösurheilijan tittelin lisäksi Seppänen pokkasi koko maakunnan parhaan yleisurheilijan palkinnon.
– Palkitsemiset lämmittävät aina mieltä ja lisäävät motivaatiota. Tästä on hyvä lähteä uuteen kauteen. Valmistautuminen MM-vuoteen alkoi jo syyskuussa lenkkeilyllä ja aerobisella harjoittelulla, kertoo Seppänen.

28-vuotiaan lekamiehen peruskuntokausi jatkui lokakuussa lihaskuntotreeneillä ja voimaharjoitteilla.
– Mukaan otettiin pienen tauon jälkeen myös naru- ja kettinkitreenejä. Loppuvuotta kohti ohjelmaan tulee voimakkaammin myös varsinaisia heittoharjoituksia, sanoo Seppänen.

Ennätyksekseen 75,31 kolme vuotta sitten heittäneen Seppäsen kesä oli menestyksekäs. Hän taisteli tiukasti Suomen mestaruudesta, mutta joutui lopulta tunnustamaan David Söderbergin niukasti paremmaksi. Sveitsissä ensimmäistä kertaa arvokisojen finaaliin selviytyneelle IF Fomin Söderbergille Kalevan Kisojen ykkössija oli uran toinen. Kesällä 2013 Antti Vierulan valmentama Söderberg katkaisi kilpailu-uransa jo päättäneen Olli-Pekka Karjalaisen toistakymmentä vuotta kestäneen voittoputken.

Uuden nosteen uralleen saaneen Seppäsen hyvää kesää täydensi Zürichin EM-kisojen finaalipaikka. Loppukilpailussa karsintaa vaisummin esiintyneen porilaisen sijoitus oli lopulta 12. Finaalin viimeisestä sijasta huolimatta Seppänen otti päättyneellä kaudella askeleen uudelle tasolle. Nyt se askel vei ensimmäiseen arvokisafinaaliin. Parempaa on kuitenkin todennäköisesti tulossa.
– Tavoitteena on vuosi vuodelta kehittyä. Edessä on kaksi kovaa arvokisavuotta, Peking 2015 ja Rio 2016. Elokuun loppupuolella Kiinassa käytäviin MM-kisoihin tulosrajaksi on asetettu itsellenikin realistinen 76 metriä. 75 prosenttia menee kisoihin rajan mukaan, loput otetaan rankingin perusteella. Olin viime kaudella rankingin 33. Yhden sijan nousulla pystyisin lunastamaan kisalipun, laskeskelee Seppänen.

Seppäsen kehitystä ovat vauhdittaneet Ateenassa 2004 olympiavoittoa ja Daegussa 2011 MM-kultaa juhlineen Koji Murofushin vinkit.
– Olemme Kojin kanssa säännöllisesti yhteydessä. Häntä työllistävät vuonna 2020 Tokiossa järjestettävät MM-kisat, joiden urheilujohtajana Koji toimii. Alunperin hänen piti piipahtaa marraskuussa Suomeen, mutta tapaaminen siirtyi kevääseen. Silloin Koji tulee tänne tai minä lähden käymään Japanissa, sanoo Seppänen.

Miesten moukarinheiton SE täytti kesällä 10 vuotta. Olli-Pekka Karjalainen kiskaisi Lahdessa 14. heinäkuuta 83,30.

Saarikoski vaihtoi seuraa
Noormarkun Nopsan palkitsemistilaisuudessa Taistelijan maljan sai 21-vuotias nuorten pohjoismaiden mestari ja Kalevan Kisojen moukarinheiton pronssimies Juho Saarikoski.
– Juho vaihtoi vastikään Nopsan riveistä Tampereen Pyrinnön vahvuuteen. Kesä osoitti, että hänessä on paljon potentiaalia, kertoo Tuomas Seppänen.
SM-menestyksestä palkittiin puolestaan Waltteri ja Ilmari Lahtinen, Anna Kohtamäki, Eemeli Välimäki, Timi Riento, Teijo Lahdenperä, Santeri Välimäki, Hermanni Haaparanta ja Leevi Vihtalahti.
Lajiensa parhaina palkittiin lisäksi kestävyysjuoksija Vesa Linnamaa ja hyppääjä Einari Välimäki. Kaikkiaan palkittavina oli 157 eri ikäistä urheilijaa.
Tilaisuudessa palkittiin myös 23 valmentajaa ja ohjaajaa. Nopsan erinomaiset valmentajat ja ohjaajat ovat tehneet vuosikausia osaavaa työtä kyvykkäiden nopsalaisurheilijoiden kanssa.
Palkitsemistilaisuuden loppuyhteenvedossa todettiin, että Nopsa on tällä hetkellä piirin paras seura kaikilla mittareilla mitattuna.
 

Vesa-Pekka Järvelä