Nigerin maajoukkuemies MuSaan

Musan Salama teki viikonloppuna pitkän pelimatkan pohjoiseen. Matti Santahuhdan valmentama MuSa kohtasi Oleg Eprintsevin komennossa Kakkosen C-lohkon kärkeen kiilanneen Tornion TP-47:n. Tuliaisina oli maaliton tasapeli.

Porilaiset ovat pelanneet viime vuoden tapaan pirteän alkukauden. Ainoastaan 5–0-rökäletappio vieraissa GBK:ta vastaan oli mustavalkoisilta heikko esitys. Vain kokkolalaiset ovat kyenneet iskemään nahkakuulan tiiviisti puolustaneen Salaman verkkoon.

Kuudesta pelistä voittoja on tullut neljä. Täydet pistepotit ovat irronneet vain kuudella tehdyllä maalilla.
– Kokkolan selkäsaunaa lukuunottamatta kohtuullisen hyvä avaus. Seuran virallisena tavoitteena on pitää joukkue Kakkosessa. Alkukauden esityksillä se on realismia, mutta haluan uskoa, että peli paranee kesän edetessä, sanoo Santahuhta.

Santahuhdan mukaan lohkojen supistaminen neljästä kolmeen pistää seurat tiukoille.
– Tornio on Porista katsottuna kaukana. Kaiken kaikkiaan pitkät vieraspelimatkat ovat joukkueelle kova haaste. Jos Tornion reissu olisi osunut viikolle, kokoonpanossa olisi ollut nipin napin tarpeeksi pelaajia eikä loukkaantuneille olisi ollut korvaajia. Toisaalta siinä on myös positiivinen puolensa. Valmennuksen ei tarvitse paljon miettiä, ketkä kentälle juoksevat, naurahtaa Santahuhta.

Perjantaina Santahuhta sai miehistöönsä kaivatun vahvistuksen. MuSa solmi kahden vuoden sopimuksen Nigerin maajoukkuepuolustajan Kourouma Fatoghoman kanssa.
– Nyt odotellaan vain Fatogho-malle pelilupaa. Toivotaan, että kaveri saadaan pian kentälle. Mieluimmin jo sunnuntaiseen OPS -otteluun, toivoo MuSa -luotsi.

31-vuotias Fatoghoma on tulossa Salaman riveihin Nigerin pääsarjassa pelaavasta Sahel Sporting Clubista. Hän on edustanut maataan muun muassa Afrikan cupissa ja MM-kisojen karsinnoissa yli 20 kertaa. Pelikokemusta seurajoukkueesta löytyy muun muassa Marokon pääsarjasta CR Al Hoceimasta.

– Monipuolisen pelimiehen voi heittää useammallekin pelipaikalle. Hän tuo meille samalla kertaa peliälyä, kokemusta ja laajuutta. Siirto helpottaa tilannetta, sillä olemme joutuneet peleihin ohuella ringillä. Useampikin kaveri on kärsinyt viime aikoina erilaisista kolhuista, kertoo Santahuhta.

Santahuhta toivookin tilanteeseen pikaista parannusta.
– Ennen kesäkuun lopulla alkavaa 10 päivän pelitaukoa kohtaamme OPS:n lisäksi vielä viime kaudella Ykkösestä pudonneen VIFK:n. Viime kaudella vaasalaiset olivat aivan väärässä sarjassa, mutta nyt he antavat varmasti tiukan vastuksen, pohtii Santahuhta.

EM-kisat kiinnostaa

Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät perjantaina Pariisissa ottelulla Ranska–Romania. Miljoonien muiden futisfanien tapaan myös Matti Santahuhta odottaa vesi kielellä turnausta.
– Paikan päällä pääsisi tietysti parhaiten tunnelmaan, mutta tv tarjoaa ottelut parhaaseen mahdolliseen katseluaikaan. Odotan kiihkeää ja korkeatasoista turnausta. Toivottavasti näemme pelillisesti jotain aivan uutta, sanoo Santahuhta.
EM-turnaus pelataan nyt 24 joukkueen kesken. Suosikeiksi Santahuhta nostaa tutut menestyjät.
– Saksa, Ranska ja Espanja ovat varmasti nytkin vahvoilla. Myös Italialle, Belgialle ja Kroatialle voisi povata hyvää turnausta. Hienoa tietysti olisi, jos jostain tulisi Tanskan tapainen yllättäjä – jospa kärkiryhmään yltäisi vaikka vahvat karsinnat pelannut Islanti.
Matti Santahuhdalla on tutut suosikit.

MuSa on pelannut Matti Santahuhdan komennossa lupaavan alkukauden. Kasassa on neljä voittoa, tasapeli ja yksi tappio.

MuSa–OPS sunnuntaina 12.6. kello 13.30

Vesa-Pekka Järvelä