Noormarkun nopea

Lumettomuus on kiusannut hiihtäjiä varsinkin eteläisessä ja läntisessä Suomessa. Hankalista keliolosuhteista huolimatta Vantaan Hiihtoseura toimii tulevana viikonloppuna kuuden vuoden taon jälkeen SM-hiihtojen isäntänä.
Suomen parhaat mies- ja naishiihtäjät mittelevät perjantaista alkaen SM-mitaleista Hakunilan maastoissa. SM-hiihdot toimivat samalla myös viimeisenä katsastuksena Sotshin talviolympialaisiin.

Vahvasti hiihtopuolella viime vuosina esiintynyt Noormarkun Nopsa lähettää Vantaalle kuusi hiihtäjää.
– Suurimmat odotukset ovat sprinttihiihdon MM-hopeaa jo Lahdessa 2001 voittaneen Kati Venäläisen ja tälle kaudelle seuraamme siirtyneen Kirsi Perälän harteilla. Kokenut kaksikko osallistuu myös sprinttiviestiin. Nähtäväksi jää, miten he pystyvät vastaamaan nuorempien haasteeseen, pohtii NoNon hiihtojaoston puheenjohtaja Asko Mäkiranta.

Nopsan nuoresta kaartista Vantaalla sivakoi muun muassa Oloksen ensilumen kisoissa kautensa aloittanut Emilia Myllykoski. Pitkin loppuvuotta pohjoisessa harjoitellut 18-vuotias lupaus hiihti viikonloppuna Keuruulla Suomen Cupin osakilpailussa 5 kilometrin vapaan ja kakkossijan tuoneen viestin yhdessä Venäläisen ja Perälän kanssa.
– Kauden ensimmäiset kisat Lapin lumilla sujuivat vähän nihkeästä, mutta nyt hiihto alkaa kulkea jo paremmin, kertoo Myllykoski.  

SM-hiihtojen ohjelmassa on perjantaina vapaalla tyylillä hiihdettävät henkilökohtaiset sprintit.  Lauantaina naiset lykkivät 10 kilometriä. Sunnuntaina vuorossa ovat vapaan tyylin parisprintit.
– Hiihdän sprintin ohella myös perinteisen kympin. Hiihtotavalla ei ole suurta merkitystä. Kun on kunnossa, molempien pitäisi kulkea, sanoo Myllykoski.

Hakunilassa naisten sprinttilatu on 1,5 kilometrin mittainen. Kestoltaan se vastaa Sotshin kisaolosuhteita. Myllykosken tämän talven päätavoite on puolestaan mahtua nuorten MM-kisajoukkueeseen.
– Juuri nyt nousu Val di Fiemmen kisakoneeseen näyttää hieman vaikealta, mutta Vantaalla onnistuminen voisi vielä parantaa mahdollisuuksiani. Mikäli MM-kisat jäävät väliin, keskityn muun muassa maaliskuun loppupuolella Vaajakoskella käytäviin SM-hiihtoihin, kertoo Myllykoski.
Nopsan Emilia Myllykoski valittiin viime keväänä Hiihtoliiton St1-valmennusryhmään. Ryhmässä on yhteensä 11 nuorta.
------------------------------------------

Varasuunnitelmia viestiä varten

Heikoista lumiolosuhteista johtuen Satakunnan maakuntaviesti siirrettiin kuukautta aiottua myöhäisemmäksi. Mikäli sääolosuhteet sallivat, viesti hiihdetään sunnuntaina 9. helmikuuta. Viesti starttaa Noormarkun Kirkkokallion hiihtokeskuksesta kello 12.
– Takana on pari hyvää lumitalvea. Vuodet eivät kuitenkaan ole veljiä keskenään. Jos tilanne on helmikuun alkupuolella vielä yhtä ankea, turvaudumme kolmanteen vaihtoehtoon ja yritämme saada Porin Isomäkeen maakuntaviestin kestävän ladun. Mikäli sekään ei onnistu, Satakunnan Hiihto ry tekee päätökset viestin jatkosta, kertoo Asko Mäkiranta.
Maakuntaviestin A-sarjassa kilpailevat edellisen kauden kahdeksan parasta seurajoukkuetta sarjaan katsomatta maaliintulojärjestyksessä. B-sarjassa kilpailevat muut seurajoukkueet.
– C-sarjassa mukana ovat ne seurayhtymät, jotka eivät yksin saa muodostettua maakuntaviestijoukkuetta tai joiden kaikki hiihtäjät eivät mahdu seurakohtaisiin maakuntaviestijoukkueisiin. Jos lumiolosuhteet sallivat, odotamme lähtöviivalle 12-15 joukkuetta, sanoo Mäkiranta.
 

 

Vesa-Pekka Järvelä