Onni on aina ansaittava

Kuuden ottelun mittaiseen tappioputkeen vajonnut Porin Ässät hakee kurssin muutosta keskiviikkona kotiareenalla, kun pirteästi syksyn pelannut SaiPa saapuu Satakuntaan.

Hallitsevan mestarin ote on ollut kateissa koko marraskuun ajan. Viimeisimmän voittonsa Pata otti 29. lokakuuta Lahden Pelicansista. Ennen maaottelutaukoa Ässät kävi häviämässä Raumalla, mutta sitä edelsi seitsemän voittoa tuottanut lokakuu.
– Lauantain Lukko-peli oli kuin peilikuva kauden avausottelusta Porissa. Se oli ehkä koko syyskauden paras pelimme. Jos pystymme jostain kaivamaan samanlaisen vireen, pisteitä ropisee varmasti. Tavoitteena on, että ryhtiliike tapahtuu jo keskiviikkona, pohtii kokenut Tuomas Pihlman.

Kokenut laitahyökkääjä tunnustaa, ettei tämänhetkinen tilanne ole optimaalinen.
– Fiilis voisi olla parempikin. Marraskuun tappiokierre on monen asian summa. Vene on viime kierroksilla kyntänyt turhan syvällä. Kun olemme saaneet yhden kohdan tukittua, vuoto on alkanut toisesta paikasta.

Pihlman korostaa, että patapaitojen leirissä jokaisen pitää nyt katsoa peiliin.
– Aika monta palaveriä on porukan kanssa istuttu, mutta siellä sovitut asiat eivät ole toistaiseksi siirtyneet jäälle. Mennyttä ei voi muuttaa eikä tappioita pidä jäädä liikaa pyörittelemään. Runkosarjaa on jäljellä 35 kierrosta, joten pisteitä on onneksi jaossa vielä rutosti. Kurssiin on saatava kuitenkin pikainen muutos, painottaa 5+4 tehot toistaiseksi iskenyt Pihlman. 

Viime tammikuussa Pata kykeni käsittämättömään suunnanmuutokseen ja nousi muutamassa viikossa pohjamudista kärjen tuntumaan. Satumainen tarina päättyi sitten kevään kultajuhliin.
– Viime kevät oli aivan uniikki juttu. Sellaiseen venymiseen kyetään tämän päivän huippulätkässä vain ani harvoin. Nyt meidän pitää saada taas paketti kasaan ja edetä peli kerrallaan, korostaa Pihlman.

Keskiviikkona Isomäen iltaan saapuu Saimaan Pallo. Idän sputnikit ovat pelanneet erinomaisen syksyn. Pekka Tirkkosen valmentama lappeenrantalaisryhmä on sarjataulukossa kolmantena.
SaiPan hyvä menestys on perustunut syksyn aikana tasaisuuteen. Joukkueen paras pistemies, viime kaudella CSKA Moskovan riveissä kiekkoillut Patrick Davis on liigan pistepörssissä tehoin 12+5 sijalla 16. Seuraavina tehotilastossa saipalaisista ovat Ville Koho, Janne Tavi ja lauantaina polvensa loukannut Stefano Giliati sekä Ryan Glen.
Joukkueen ehdoton tukipilari löytyy kuitenkin maalinsuulta. Neljä kautta sveitsiläisseura Zugissa torjunut Jussi Markkanen on näyttänyt, että entisen NHL- ja KHL-vahdin taidot ovat edelleen tallella.
– SaiPan alkukausi on osoittanut, että kun palaset saadaan loksahtamaan kohdalleen, tulosta syntyy. Joukkueen menestys ei kuitenkaan ole yllättänyt ainakaan minua. Lappeenrannassa on tehty hyvää työtä jo vuosia. Sitä ei kuitenkaan mietitä huomenna, kaikki lähtee sittenkin omasta tekemisestä, sanoo Pihlman.

Keskiviikkona 27.10. Ässät–SaiPa
Perjantaina 29.10. HPK–Ässät
Lauantaina 30.10. Ässät–Jokerit

SaiPa jatkaa Raumalle
Keskiviikkoisen Ässät-kamppailun jälkeen SaiPa jatkaa länsirannikon visiittiään Raumalle. Torstaina Kivikylä Areenalla vastaan luisteleva Lukko on löytämässä jälleen voittovireen.
Perjantain raumalaiset kaatoivat kotiareenallaan Jokerit ja lauantaina Risto Dufvan suojatit tyrmäsivät Isomäessä Ässät. Samalla Lukko vahvisti otettaan Satakunnan kiekkoherruudesta.
Avaustappion jälkeen sinikeltaiset ovat vieneet vanhojen kiistakumppaneiden kohtaamisista kahdesti täyden pistepotin. Ässät-voitolla Lukko nousi 36 pisteeseen ja liigassa kahdeksanneksi.

 

Vesa-Pekka Järvelä