Padasta Sportin paitaan

Vappupäivä on Miko Malkamäelle aina juhlapäivä. Kokkolan lätkäylpeydestä Hermeksestä kiekkoilijan uralle lähtenyt puolustaja viettää torstaiksi osuvana kansainvälisen työväen päivänä 26-vuotissynttäreitään.

Viime keväänä Malkamäen vappu oli ikimuistoinen. Neljä kautta Porin Ässiä edustanut pakki juhli synttäreitään tuoreena Suomen mestarina.
– Edellinen vappu oli melkoista karnevaalia. Nyt merkkipäivä sujuu vähän arkisemmin. Harjoittelu tulevalle kaudelle käynnistyi eilen. Lähiajat mennään todennäköisesti kahdeksan-yhdeksän treenin viikkotahdilla, synnyinkaupungistaan Kokkolasta tavoitettu Malkamäki sanoo.

Enää Malkamäki ei pukeudu patapaitaan. Siirto Helsingin Jokereilta vapautuneen liigapaikan lunastaneen Vaasan Sportin miehistöön syntyi alkukeväästä.
– Sopimus sarjanousijan riveihin oli erittäin mieluisa. Odotan innolla treenijaksoa ja tulevaa liigakautta. Sportiin siirtyminen on oman urani kannalta todellinen vedenjakaja. Tavoitteena on, että kehittyisin kiekkoilijana ja edessä olisivat parhaat pelivuoteni, pohtii Malkamäki.

Vaasalaisten liigamiehistössä on tuttuja nimiä ja nuoria lupauksia. Ässä-taustaa pelaajista on Marko Luomalalla, Mika Halavalla ja Petteri Lindbohmilla. Pakkikalustoon Sport on hankkinut Malkamäen lisäksi toisenkin Ässissä viime kaudella esiintyneen puolustajan. KHL-liigaan valmistautuvasta Jokereista tullut ja loppukaudeksi narripaitoihin palannut Lindbohm on Malkamäelle vaasalaisryhmän harvoja tuttuja.
– Lindbohmin lisäksi olen pelannut aiemmin Heikkisen Eetun ja Kangasniemen Antin kanssa. Matt Generouksen kanssa olen tietysti vääntänyt monet kerrat Lukko-kamppailuissa. Nyt ei kuitenkaan muistella vanhoja vaan pistetään kaikki likoon Sportin puolesta. Buumi on kova ja seuran takana on koko Pohjanmaa, vakuuttaa Malkamäki.

Vaikka mestaruusvuoden jälkeinen kausi oli vaikea myös Malkamäelle, hän sanoo kehittyneensä Porissa.
– Pyrkimyksenä on, että kehitys jatkuu ja pääsen nousemaan kolmosparista ylöspäin. Joukkueen menestys on kuitenkin tärkeintä. Uskon, että taistelemme tiukasti jokaista joukkuetta vastaan, lupaa Malkamäki.
 
Yksi Sportin tärkeimmistä lenkeistä löytyy maalin suulta. Sarjanousijan ykköstorjujaksi on pestattu viisi kautta Pohjois-Amerikassa pelannut Hannu Toivonen.
– Toivosen hankinta on loistojuttu, hän tuo takalinjoille kokemusta ja antaa oppia nuorelle kakkosvahdille Jean Aurenille, sanoo Malkamäki.

Sportin päävalmentajana toimii narripaitoja Tomi Lämsän potkujen jälkeen luotsannut Tomek Valtonen. Tulisieluisen ykköskoutsin apuna jatkaa Ari-Pekka Pajuluoma. Maalivahtivalmentajana on Tapio Kotola. Ryhmään on lisäksi pestattu Heinolan Peliittoja päättyneellä kaudella valmentanut Petri Karjalainen.
– Valtosen pelitapaa on vielä vaikea veikkailla. En usko, että Sportissa mennään ihan samoilla linjoilla kuin Jokereissa, ennakoi Malkamäki.

Kaudella 2009–2010 Miko Malkamäki pelasi neljä ottelua lainalla LeKissä ja kuusi Tapparan liigajoukkueessa. Tappara vuokrasi Malkamäen noin kuukaudeksi Tšekin Extraligassa pelaavaan HC Libereciin. Siellä hänen vuokrasopimustaan jatkettiin kauden loppuun.

Hienot muistot Porista
Miko Malkamäki teki liigadebyyttinsä Tapparan paidassa kaudella 2007–2008.
– Tämän kauden finaaleissa sydän sykki Tapparalle. Jälleen kerran tuli todistettua, ettei kuitenkaan kannata nuolaista liian aikaisin, sanoo Malkamäki.
Vuodet Ässissä tarjosivat Malkamäelle ikuisesti säilyvät muistot.
– Joukkueen nousu alkoi Pekka Rautakallion toimesta. Olen varma, että Rockyn paluu saa Padan taas täyteen liekkiin.

 

Vesa-Pekka Järvelä