Paketti kasaan ja baanalle

Suomalaisen nopeuslaskun suuri yksinäinen Teemu Suominen jahtaa yhä kovempia vauhteja.  Luvian vuoden urheilijaksi 2013 valittu Suominen rikkoi viime keväänä Sveitsin Verbierissä käydyssä Speed Master -kisassa maagisen 200 kilometrin haamurajan. Harjavallan Jymyä edustava Suominen pysäytti Verbierin huippurinteessä kellot aikaan 201,260.
– Oikeastaan sitä ei noissa vauhdissa enää pysty havaitsemaan mennäänkö 170:aa vai 200:ta. Huippuvauhdissa pyrkii vain pitämään asennon mahdollisimman tiukkana ja paketin kasassa. Vasta taululta näkee todellisen vauhdin, kuusi vuotta nopeuslaskun maailman cupia kiertänyt Suominen kertoo.

Luvialaislaskija viihtyy maailman vauhtirinteissä. Tällä kaudella Suominen on kokeillut vauhtiaan kahdessa huippukisassa.
– Verbierissä ei tällä kaudella päästä ollenkaan laskemaan. Rinne on siellä nopea, parhaimmillaan siellä on laskettu vähän yli 248 kilometrin tuntivauhtia. Se jää vain vain kolme kilsaa Simone Origonen Ranskan Les Arcs’ssa vuonna 2006 laskemasta ME -ajasta, sanoo Suominen.Tammikuun lopulla Suominen laski tällä hetkellä maailman nopeinta kilparinnettä Ranskan Varsissa MM-kilpailuissa sijoittuen ajallaan 186,04 sijalle 24. Kärkisijat Varsissa valtasivat Italian Simone ja Ivan Origone. Kolmas oli Sveitsin Philippe May. Viisi ensimmäistä laskijaa rikkoi 200:n maagisen rajan.
– Varsin kisa jäi vähän torsoksi, sillä toisen kisapäivän laskut peruutettiin, kun isäntämaan Louis Billy kaatui oman laskunsa. Kilpailua häiritsi kovaksi yltynyt sivutuuli, eivätkä tulokset nousseet aivan odotetulle tasolle, sanoo Suominen.

Varsin jälkeen maailman nopeuslaskijoiden eliitti haki huippuvauhtia Andorrasta. Grandvilaran korkkaamattomassa rinteessä käytiin yksi FIS-kisa ja Maailmancupin kilpailu. Kärkeen kiirehtivät Andorrassakin tutut nimet.
– Rinne-ennätyksen otti nimiinsä kokenut Klaus Schrottshammer. Itävaltalainen laski parhaimmallaan 185,19, jolla hän löi niukasti Origonen veljekset. Omat laskuni sujuivat nousujohteisesti, viimeiselläni vetäisin 171,49. Sijoitukset olivat kahdessa viimeisessä kisassa 20:n joukossa, kertoo Suominen. 

Seuraavat kilpailut järjestetään Kanadassa, mutta Suominen ei ole lähdössä. Sen sijaan 15.-16. maaliskuussa Ruotsin Idressä käytävä Maailmancupin päätöskisa on ohjelmassa.
– Siellä lasketaan tutussa rinteessä, jossa ajat ovat samaa tasoa kuin Grandvilarassa. Maaliskuussa kisaillaan jälleen myös Varsissa. Se on kuitenkin kutsukilpailu, johon lähtee vain Cupin kärkikymmenikkö, kertoo Suominen.
 

Motocrossia ja metsätöitä
37-vuotiaan Teemu Suomisen paras sijoitus Maailman Cupin loppupisteissä on 11. sija.
– Tekniikka on parantunut ja kehitystä on tullut muillakin osa-alueilla tasaisesti, sanoo Suominen.
Kehitys pitää Suomisen rohkeutta vaativan lajin parissa myös lähivuosina.
– Nopeuslaskijan harjoittelu koostuu monista erilaisista treeneistä. Minulle hyötyliikunnalla on iso rooli. Teen muun muassa paljon metsätöitä ympäri vuoden. Ne korvaavat tehokkaasti punttitreenit. Ohjelmassa on myös pyöräilyä sekä rullaluistelua. Myös motorcross-harrastus tukee mainiosti nopeuslaskua. Crossia voisi joskus kokeilla jopa kilpailumielessä, pohtii Suominen.
 

Vesa-Pekka Järvelä