Palo ei sammu

Noormarkun Nopsan Matti Välimäen viimeiset vuodet ovat vierineet sitkeän jalkavamman varjossa. Ratakierroksen nelinkertaista Suomen mestaria on kiusannut keväästä 2011 alkaen nilkkavamma.
Vielä samana kesänä Välimäki viiletti Turun Kalevan Kisoissa 400 metrin ykköseksi. Sen jälkeen kilpaileminen on ollut täyttä tuskaa. Voimantuotto Välimäen jalassa on ollut heikkoa.
 – Nilkkaa on operoitui, mutta se oireilee jossain määrin vielä nytkin. Silti nilkka on huomattavasti parempi kuin pitkiin aikoihin ja sen kanssa pystyy elämään. En siis ole missään tapauksessa pistämässä piikkareita naulaan. Palo kilpailemiseen on yhä kova, kertoo Välimäki.

Ennätyksekseen 46,69 elokuussa 2009 kellottanut Välimäki on ollut Suomen viime vuosien lupaavin juoksija. Jyväskylässä nykyisin opiskeleva varttimaileri oli ennen kolmen kesän takaista vammaansa lähestymässä juoksu-uransa parasta kautta.
– Uskoin silloin, että minulla on kaikki mahdollisuudet 46 sekunnin tuntumaan. Se sama optimistinen tunne on vaikeuksista huolimatta itselläni edelleen. Olen vakuuttunut, etten ole vielä näyttänyt parastani, vannoo 27-vuotias Välimäki.

Uskon huippu-urheilu-uran jatkumisesta ovat antaneet talvikaudella suoritetut testit.
– Varsinkin viimeisin testi lisäsi uskoa ja motivaatiota. Maksiminopeus on parhaiden päivien tasolla. Lentävä 20 metriä sujui 1,93 sekunnissa, kertoo Välimäki.

Vertailuun Välimäki ottaa vastikään 300 metrillä Suomen ennätyksen hallissa tekaisseen Tutun Urheiluliiton Ville Wendelinin.
– Tiedän, että Ville on kovassa iskussa. Häneltä lentävä kaksikymppinen sujui sadasosan hitaammin, joten se vahvistaa myös omia menestysodotuksiani. Lisävahvistusta antavat myös ennätystahtiin sujuneet punttitreenini, paljastaa neljästi Nopsan viestijoukkueessa SM-kultaa huuhtonut Välimäki.

Välimäen painiessa jalkavammansa kanssa 400 metrin taso kotimaassa ei ole ollut kehuttava. Helsingin EM-kisoissa 2012 väläyttäneen Wendelinin lisäksi toivoa paremmasta ovat antaneet ripeästi Yhdysvalloissa kehittyneen Jussi Kanervon hyvät suoritukset lyhyissä ja pitkissä aidoissa.
– Harjavallan vauhdilla kehittyvä Juho Vanhala on ollut yllättävän nopeassa kunnossa. Sen sijaan Oskari Mörön jatkuva sairastelu on harmillista, pohtii Välimäki.

Tulevaa kilpailukautta Välimäki puntaroi vielä varovasti.
– Luotan siihen, että olen jo alkukaudesta 47 sekunnin kunnossa. Kausi olisi mukava aloittaa vaikkapa jossain Euroopassa kisassa ja lyödä pöytään heti toukokuussa kunnon tulos, sanoo Välimäki.

Jos jalka kestää, Timo Välimäen valmennettavalla on rahkeita myös Zürichin EM-kisojen tulosrajan 46,75 rikkomiseen.– Harjoittelu maistuu edelleen. Siihen lisäpotkua on antanut opiskelu. Ensimmäinen vuosi Jyväskylän liikunnassa on sujunut suunnitelmien mukaan. Se on nivoutunut hyvin treenikuvioihin, sanoo Välimäki.

Ennen kesän kilpailukautta Välimäki testasi kuntoaan lauantaina juostussa Karhu-viestissä.
– Mukava tapahtuma. Olen ollut mukana monesti aiemminkin. Tällä kerralla juoksin Raumalta startanneen 9,4 kilometrin avausosuuden, kertoo Välimäki.Yyterissä kisaillaan

 

Yyterissä kisaillaan
Matti Välimäki on mukana Yyterissä 12. heinäkuussa kisattavan Multisport -tapahtuman järjestelyissä.
– Silloin Yyterin maisemissa käydään pyöräilystä, juoksusta ja uinnista koostuva kisa. Matkat ovat vielä hieman avoinna, mutta kilpailun kokonaisuuspituus tulee olemaan noin 50 kilometriä, paljastaa Välimäki.
Kilpailuun osallistutaan kahden hengen joukkuein.
– Mukaan on jo nyt ilmoittautunut kolmisenkymmentä joukkuetta. Mukana on urheilun puolelta tuttuja nimekkäistä osallistujia. Pyrkimyksenä on, että mukaan saadaan houkuteltua vielä yksi tai kaksi julkkisjoukkuetta, kertoo Välimäki.

 

Vesa-Pekka Järvelä