Pasi Tuomisen talviprojekti puolivälissä

Kun jääkiekkojoukkue päättää vasta sarjan kynnyksellä osallistumisestaan Suomi-sarjaan, kaudesta voi povata vaikeaa. HC Satakunnan sijoitus uudistuneessa sarjassa on kolmen heikoimman joukossa.
– Sijoitukseen on montakin syytä. Jo lähtiessä tiesimme, ettei sarja tule olemaan helppo. Aika kapealla materiaalilla olemme pelanneet. Meillä on hyviä pelaajia, mutta heitä on vaikea saada kaikkia pelaamaan samaan aikaan, valmentaja Pasi Tuominen valottaa tilannetta.
Suomi-sarjan parhaat ovat Mestis-ainesta. Sarjan kärjessä pelaavat RoKi ja S-Kiekko.
 Tuominen avaa Suomi-sarjan maailmaa siten, että kun palkkaakaan ei makseta, pelaajat voivat hoitaa työt ja opiskelut ennen pelejä. Siksi kaikki parhaat saadaan hänen tiiminsä riveihin harvoin yhdessä.

Runkosarja on käyty loppuun, kun pelejä on takana 38. Sarjaa on jäljellä siis lähes puolet.
– Putoamista ei ole järkeä lähteä miettimään. Eiköhän putoamista ennen ole putoamissarjakin, Tuominen suostuu miettimään.

Seura päätti osallistua Suomi-sarjaan aivan kauden kynnyksellä. Taustalla oli rahoitustilanne, sillä pelaaminen maksaa matkoineen ja majoituksineen. Pohjoiseenkin matkataan aina Rovaniemelle saakka.
 Tuominen veistelee, etteivät pelaajat ole voineet syyttää ainakaan siitä, että harjoituspeleissä kaverit olisi peluutettu valmiiksi puhki. Ennen sarjaa ei ollut yhtään harjotuspeliä, kahdet yhteisharjoitukset ainoastaan.
Kesäharjoituksista niistäkin luovuttiin, joten jokainen sai pitää itse kunnostaan huolta.
– Lähdimme tavoittelemaan sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon, eli playoff-peleihin. Ei se ole edelleenkään mahdoton tavoite.

Valmentaja  pohtii, että  HC Satakunnan kaltaisen joukkue voisi aivan hyvin tavoitella Mestis-paikkaa muutamin muutoksin. Monella pelaajalla on iso annos liiga- ja mestiskokemusta.
Tuominen kaipaa ainakin kunnollista yhteistyökuviota Rauman Lukon ja Porin Ässien kanssa – ainakin Lukon kanssa. Nyt orastava yhteistyö on toiminut siten, että muutamaa Lukon A-junioria on saatu peluutettua joukkueessa.
– Jokainen siirto maksaa 100 euroa. Jos niitä tehdään enemmänkin, siirtely tulee maksamaan. Jos olisi farmisopimus, tilanne muuttuisi erilaiseksi.

Tuominen sanoo, että monelle A-juniorille pelit Suomi-sarjassa toisivat lisäarvoa, sillä pelit ovat hyvätasoisia. Aikuisten sarjassa pelataan taitavasti, kovempaa ja hallitummin kuin A-junioripeleissä, joissa vauhti hallitsee.
– Pelit tekisivät junnuille hyvää.
Tälle kaudelle uusien pelaajien saamisen rinkiin täytyy Tuomisen mukaan tapahtua pelaajalähtöisesti. Ostaminen markkinoilta ei ole realismia.

Porilaisen nykyisen opiskelijan rooli on vaihdellut kauden aikana jokapaikanhöylästä valmentamiseen. 
– Vieraspeleissä olen aiemmin toiminut myös joukkueenjohtajana ja huoltajana.  Tässä näkee kaiken jääkiekkojoukkueen tehtävien kirjon.
Pelaajillekin silmät ovat auenneet, kun välillä on saanut itse huoltaa varusteensa vieraspeleissä. Silloin huoltajan rooli joukkueessa avautuu merkityksessään.

Pasi Tuominen on kokenut liigajyrä, joka 20 pelivuoden jälkeen palasi koulunpenkille. Hän opiskelee kolmatta vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa LVI-suunnittelijaksi.
– 20 vuotta sitten opiskelin hetken teknikoksi. Mutta kahden viikon jälkeen, kun yritin sovittaa opiskelua ja jääkiekon pelaammista Ässissä, lopetin opiskelun. Opettajat antoivat vain kaksi vaihtoehtoa. Pari vuotta sitten aloitin uudelleen.

Pasi Tuominen ehti urallaan voittaa SM-liigassa pronssia (Ässät), hopeaa (Blues) ja kultaa (Jokerit).
– En ole tätä valmentamista vielä miettinyt enempää tulevaisuuden alana.

 

-----------------------

INFO

HC Satakunta 2013–2014:

Joukkueen runko koostuu 24 pelaajasta.
Ossi Pellinen, Samuli Valvisto, Veli-Matti Myllymaa, Rami Välimaa, Risto Peltomäki, Toni Nurmi, Antti Mäkilä, Markus Kallio, Eero Puska, Atte Valli, Lari Salo, Jesse Jalava, Jami Laine, Mikko Aho, Ville Oksa, Taneli Ahlfors, Samu Syvänen, Eetu Majalahti, Samuli Virkkunen, Teemu Kulosaari, Niklas Stenfoos, Kim Virtanen, Joonas Itäjärvi, Patrik Heikkilä.

Jukka Silvast