Pata avaa Pitsillä

Länsirannikon lätkäkausi käynnistyy perinteisellä Pitsiturnauksella perjantaina. Kesäkuntoaan Rauman Kivikylä Areenalla esittelevät A-lohkoon sijoitetut Lukko, Ässät ja Sport. B-lohkon kolmikon muodostavat puolestaan TPS, Pelicans ja Ilves.

Kuusikosta jokaisessa joukkueessa on paljon uusia kasvoja. Isoja muutoksia on myös Ässä-pakassa. Toistamiseen Padan peräsimeen tarttunut Pekka Rautakallio johdattaa jäälle nuoruutta ja kokemusta sisältävän ryhmän.
– Siitä jengistä, jonka sain komentooni vuonna 2009 on jäljellä enää kaksi pakkia ja kaksi hyökkääjää. Lähtökohdat valmennustyölle ovat muutenkin erilaiset kuin viisi vuotta sitten. Seurassa on menty monella sektorilla eteenpäin. Tekemisestä paistaa entistä voimakkaammin urheilullisuus. Pelaajat ovat aivan eri maailmasta, nuori kaarti on selvästi aiempaa sosiaalisempaa, sanoo Rautakallio.

Rautakallio korostaa ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Kaiken urallaan nähnyt konkarikoutsi haluaa rakentaa viime kaudella pahasti sukeltaneeseen porilaisjoukkueeseen kestäviä rakenteita.
 – Siitä lähdetään, että suunta on taas ylöspäin. Liigakauden tavoitteet määritellään kuitenkin vasta myöhemmin, painottaa Rautakallio.

Kauden ensimmäiset jäätreenit maanantaina vetänyt Rocky on tyytyväinen kevään ja kesän harjoitteluun
Vihelän Seppo, Kaukorannan Pasi ja Härkälän Jere ovat tehneet loistavaa työtä. Duunia on tehty tehokkaasti ja erilaisella konseptilla kuin aiemmin. Tuoreet testit ovat olleet rohkaisevia, joukkue on fyysisesti lupaavassa kunnossa eikä asenteessakaan ole moitteen sijaa vaan päinvastoin. Pojat ovat harjoitelleet kiitettävällä intensiteetillä eivät ole antaneet missään tilanteessa periksi, kiittelee Rautakallio.

Harjoituspelien sarjan käynnistävässä Pitsiturnauksessa patapaidat hakevat tuntumaa syyskuun puolivälissä alkavaa liigakautta varten.
– Rauman turnaus on kova juttu faneille, mutta sillä on painoarvoa myös pelaajille ja valmennukselle. Vaikka tulevan kauden pelitapaa ajetaan vasta sisään ja ottelut ovat kestoltaan liigamatseja lyhyempiä, ne palvelevat tulevaa. Tässä vaiheessa jokaisella päivällä ja jokaisella vaihdolla on kokonaisuuden kannalta iso merkitys, korostaa kokenut Ässä-luotsi.

Padan uusista pelaajista Rautakallio odottaa kovaa panosta varsinkin paluun punaisiin tekeviltä Michael Ryanilta ja Juha Kiilholmalta.
– Garrett Stafford saapuu Poriin tällä viikolla. Odotan mielenkiinnolla kaverin esiintymistä. Maalivahtitilannekin näyttää lupaavalta. Dallasissa käväissyt Rasmus Rinne oli kuuleman mukaan ollut leirin paras molari, sanoo Rautakallio.
Pitsiturnauksessa Ässien kokoonpanosta puuttuvat Hannu Jortikan valmentaman U20-maajoukkueen matkassa Lake Placidissa olevat hyökkääjät Aleksi Saarela, Niko Ojamäki ja Juho Lammikko ja puolustaja Teemu Vuorisalo.
– Hieno juttu, että nuorisokaartillamme on kysyntää myös pikkuleijonissa. Mielelläni olisin silti pitänyt kvartetin myös Porin maisemissa – se olisi hyödyntänyt tulevaa sarjakautta. Lammikkoa tosin ei ensi kaudella kotimaan kaukaloissa nähdä. Eli ainakin yhtä hyökkääjää joukkueeseen vielä kaivataan, sanoo Rocky.

Toisen polven kiekkoilija Kristian Ruisma palaa Poriin. Viime kaudella Ruisma pelasi Mestiksessä HCK:n joukkueessa 52 ottelua tehoin 14+34 =48.

KHL etsii rajojaan

Ässä-pestiensä välissä Pekka Rautakallio valmensi KHL-liigan latvialaisjoukkuetta Riian Dinamoa. Vuosi vuodelta joukkuemääräänsä kasvattaneen ruplaliigan tulevaisuus on herättänyt kysymyksiä. Tulevalla kaudella KHL:stä ovat jättäytyneet Ukrainan kriisin vuoksi donetskilaisseura Donbass sekä taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneet Lev Praha ja Moskovan Spartak.
– Kovatasoinen ja pelaajia tiukkaa tahtiin imenyt KHL etsii rajojaan, mutta uskon, että jatkossa tilanne stabilisoituu. Urheilullisesti itäliigan tulevaisuus näyttää edelleen valoisalta. Taloudellisesti tilanne on varmasti monen seuran osalta haastava. Näin on Riian Dinamon kohdalla, jonka budjettia on vedetty entistä tiukemmalle, sanoo Rautakallio.
Kovan haasteen edessä on myös KHL-liigaan astuva Jokerit. Pelaajapakkaansa viime viikolla Kärppien ja maajoukkueen tukipilarin Juhamatti Aaltosen hankkineiden helsinkiläisten taivalta seurataan mielenkiinnolla. Taloudellisesti tilanne voi olla jopa pelillistäkin vaativampi. Jokereiden menestymiseen luottava toimitusjohtaja Jukka Kohonen myönsi kesäkuun alussa, että katsojien houkutteleminen Hartwall Areenalle marraskuisena maanantaina räntäsateessa voi olla vaikeaa.
– Pitää taatusti paikkansa. KHL:ssä pelataan kolme tai jopa neljä kotiottelua viikossa. Innokkaimmatkin lätkäfanit tekevät helposti valintoja. Aivan kaikki itäliigan joukkueet eivät todennäköisesti ole kovin vetovoimaisia vaikka ottelut ovatkin hyviä. 11 000 katsojan saaminen jokaiseen kotimatsiin tuntuukin mahdottomalta, veikkaa Rautakallio.

 

Vesa-Pekka Järvelä