Patapakan yllätyskortti

Tänään TPS:n kotihallissaan kohtaavan Porin Ässien Sami Lähteenmäen kiekkoura on kovassa nousukiidossa. 24-vuotias Lähteenmäki murtautui yhden pelaamattoman Mestis-kauden jälkeen Ässien viime kauden miehistöön. Mestiksessä kovalla tahdilla tehoja iskeneen laiturin hyppy mestareiden ryhmään sujui lupaavasti.
Kuluvan syksyn aikana pitkälti Niklas Hagmanin kanssa maaleista vastanneen Lähteenmäen otteet ovat entisestään terävöityneet. 15 kierroksen jälkeen kasassa on jo seitsemän osumaa – eli kahta enemmän kuin koko viime kaudella. Silloin Lähteenmäki oli toki loukkaantumisen vuoksi reilun kuukauden sivussa.

Pirteät otteet poikivat monipuoliselle hyökkääjälle vuoden mittaisen jatkosopimuksen patapaitoihin. Ässien urheilujohtaja Mika Toivolakin korostaa Mestiksessä pari kautta sitten maalipörssin voittoa Mikkelin Jukureiden paidassa juhlineen hyökkääjän potentiaalia.
– Lähteenmäki osoitti jo viime kaudella kykynsä auttaa joukkuetta. Meidän tarkoituksemme oli tarkastella ensi kauden jatkosopimuspapereita vasta tulevalla maaottelutauolla, mutta Lähteenmäen kohdalla emme jääneet odottamaan. Hyvä näin, olemme tyytyväisiä, painottaa Toivola.

Myös HPK:n riveissä juniorina kiekkoilleelle Lähteenmäelle jatkopaperi on mieluisa. Hän korostaa, ettei raha ole suinkaan aina pääasia. Muillekin asioille pitää Lähteenmäen mukaan antaa arvoa.
– Pata oli luonnollinen valinta. Pitää antaa kiitosta Ässien päättäjille ja valmentajille. He antoivat näyttöpaikan ja luottivat minuun jo viime kaudella vaikka koko edelliskausi jäi vammojen vuoksi väliin. Asiat ovat Porissa sujuneet alusta alkaen mukavasti. Olen saanut vastuuta ja se lämmittää, Riihimäen Kiekko-Nikkareiden kasvatti Lähteenmäki kiittelee.

Kuluvan syksyn aikana nykyisen valmennustiimin luottamus Lähteenmäkeen on lisääntynyt
Teholaituri pyrkii vastaamaan huutoon ja osoittautumaan terävillä otteillaan seurajohdon luottamuksen arvoiseksi.
Mestis-vuodet olivat todelliseksi joukkuepelaajaksi mainitulle hyökkääjälle tukeva perusta matkalla liigaan.
– Tulin Poriin kehittymään ja kehittämään peliäni. Tavoite on toteutunut, mutta paljon on tietysti vielä parannettavaa, korostaa Lähteenmäki.

Mika Niemen ja Ziga Jeglicin viereltä tehojaan etsivien Kamil Krepsin ja Eero Elon rinnalle TPS-peliin siirtyvän Lähteenmäen rooli mestarijoukkueessa on muuttunut viime kaudesta.
– Tehojen löytymiseen vaikuttavat monet seikat. On luonnollista, että alivoimalla ei osumia synny samaan tahtiin kuin miesylivoimalla. Vastuuta on tullut ylivoimalla ja olen myös päässyt pelaamaan hyvien ketjukavereiden kanssa. Oikeastaan olen nyt siinä roolissa, jota olen toivonutkin, sanoo Lähteenmäki.
JyP-veskari Tuomas Tarkin vartioimaa maalia ahdistellut Sami Lähteenmäki on noussut alkukaudesta liigan tehokkaimpien
maalintekijöiden joukkoon.

Lopella syntynyt Sami Lähteenmäki teki SM-liigadebyyttinsä kaudella 2007–2008. Hän pelasi alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa vuonna 2009. Lähteenmäki on pelannut myös 26 poikien maaottelua ja toiminut alle 17-vuotiaiden maajoukkueen kapteenina.

 

Vesa-Pekka Järvelä