Piinkova pesismies

Kankaanpään Mailalla on sunnuntaina edessä superpesiskauteen valmistava kenraaliharjoitus. Vastassa vieraskentällä on viime kaudesta vahvistunut Jyväskylän Kiri.

KaMan peliä tulevalla kaudella johtavalle Jukka Karttuselle Kiri on tuttu seura. Puurtilan Kisa-Poikien kasvatti toimi jyväskyläläisjoukkueen viuhkamiehenä kaudet 2010 ja 2011. Mailan pelinjohtajaksi 39-vuotias Karttunen siirtyi Kirin junioripuolelta.
– En ole sitä tyyppiä, joka haluaa tulla valmiiseen joukkueeseen. Olen enemmänkin kasvattaja, sanoo 1+1-sopimuksella Mailaan pestattu Karttunen.

Kouvolan Pallonlyöjissäkin omalla peliurallaan esiintyneellä Karttusella on vahva innostus ja motivaatio tehdä töitä juuri nuorten lupausten kanssa. Siihen tarjoutuu hyvä tilaisuus 10. toukokuuta alkavalla kaudella. Karttunen saa hyppysiinsä kokemattoman, mutta yllätysvalmiin joukkueen.
– Joukkueen keski-ikä on alle 22 vuotta, joten edessä on varmasti opettavainen vuosi. Meillä on kuitenkin koossa nälkäinen nippu, jota vastustajat eivät tunne ja jolta muut eivät odota ihmeitä, kertoo Karttunen.

Heti Turussa pelattavaan avauspelin Tahkoa vastaan KaMa lähtee voitto mielessä.
– Metsästämme Hyvinkää-kamppailusta pisteitä millä keinolla hyvänsä. Hyvä startti antaisi rutkasti uskoa jatkopeleihin. Itsellä on vahva luotto täyteen pistepottiin. Tahko on vahva sisäpelijoukkue, mutta hyvinkääläisillä on ongelmia lukkarin tontilla, pohtii Karttunen.

Karttusen komennossa KaMa lähtee kauteen ulkopelin kautta.
– Uskon, että kykenemme tekemään riittävästi tilanteita. Selvää kuitenkin on, että kotiutuspuoli pitää saada toimimaan, korostaa Karttunen.
Nuoren kaartin rinnalle Maila marssittaa muutaman kokeneemman kasvon. Karttusen mukaan kapteeni Henri Pulkkinen, Jukka Lankinen, Mika Ihanamäki ja kumppanit ovat menestyksen kannalta tärkeässä roolissa.
– Lukkaripeliinhän pisteiden saaminen paljolti kulminoituu. Lautasen äärellä päävastuun kantaa Jussi Kivelä ja luotan täysin kovassa fyysisessä kunnossa olevan Jussin taitoihin. Jo viime kaudella tuntumaa superiin ottanut Ville Väliaho on Kivelälle hyvä adjutantti, sanoo KaMan toimintaan tyytyväinen Karttunen.
– Seurassa on kaikille eri toimijoille selkeät roolit, se helpottaa kokonaisuutta, painottaa Karttunen.

Jokainen harjoituspeli on Karttusen mukaan vienyt Mailaa eteenpäin.
– Sunnuntain Kiri-kamppailusta toivon ehjää esitystä. Jokainen peli kehittää kokonaisuutta ja uskon, että palaset loksahtavat kesän mittaan entistä paremmin kohdalleen, vakuuttaa KaMan viuhkamies.

Kauden ensimmäinen ottelu Kankaanpäässä pelataan lauantaina 17.4. KaMan vieraaksi saapuu Raahe.

Lupaava Lilja
Varkaudesta kotoisin oleva Jukka Karttunen on nähnyt pesäpallon monelta kantilta. Seurajohtajana Kirissä työskennellyt pesäpallomies on toiminut myös naisten superpesistasolla tuomaritehtävissä kaksi vuotta.
– Nyt fokus on KaMassa. Joukkueessa on paljon potentiaalia. Luotan siihen, että vähintään yksi meidän kokeneesta kaartistamme nähdään Lännen paidassa kesällä Seinäjoella. Nuorista läpimurtoa odotan ennen kaikkea Topias Liljalta, povaa Karttunen.

 

Vesa-Pekka Järvelä